U 90. godini

Preminuo oskarovac Alan Arkin, simpatični djed iz ‘Male Miss Amerike‘

Poznati glumac bio je aktivan, tako reći, do posljednjeg trenutka – od 2018. do 2021. glumio je u Netflixovoj seriji „The Kominsky Method” i zaradio nominacije za Emmy, Zlatni globus i SAG, nagradu Ceha filmskih glumaca.

Poznati američki glumac Alan Arkin, dobitnik ngrada Oscar i Tony, preminuo je u 90. godini, potvrdili su njegovi sinovi Adam, Matthew i Anthony za People, no nisu naveli uzrok smrti. Arkin je glumio u cijelom nizu filmova, a širokoj je publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi simpatičnog djeda u disfunkcionalnoj obitelji iz komedije „Mala Miss Amerike” (iz 2006. godine) za koju je i dobio Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Zanimljivo je da se u filmu pojavljuje samo 14 minuta, ali djeda koji priprema unuku (glumila ju je Abigail Breslin) za nastup na natjecanju djevojčica zapamtili su svi. Pamti se i Arkinova uloga u političkoj drami „Argo” Bena Afflecka iz 2012. godine za koju je zaradio svoju četvrtu nominaciju za Oscara. Bio je aktivan, tako reći, do posljednjeg trenutka – od 2018. do 2021. glumio je Netflixovoj seriji „The Kominsky Method” uz Michaela Douglasa i zaradio nominacije za Emmy, Zlatni globus i SAG, nagradu Ceha filmskih glumaca.

image

Prizor iz filma "Mala Miss Amerike"

ERIC LEE/20TH CENTURY FOX/FOX SEARCHLIGHT/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Alan Arkin rodio se u New Yorku 26. ožujka 1934., a dok je bio dijete obitelj se preselila u Los Angeles. Promijenio je nekoliko koledža, ali nijedan nije završio, a nakon glazbene epizode s folk grupom „Tarriers” odlučio je pokušati kao glumac, jer je još od djetinjstva pohađao sate glume. U Chicagu se 1960. pridružio komičarskoj skupini što mu je, rekao je, spasilo život, poslije je stigao do Broadwaya, gdje je vrlo brzo za glumu bio nagrađivan te su uslijedile prve televizijske i filmske uloge. Kroz bogatu karijeru glumio je u više od stotinu filmova, među najpoznatijim naslovima su „Srce je usamljeni lovac”, „Kvaka 22”, „Edward Škaroruki”... Ženio se tri puta, a i njegov sin, 66-godišnji Adam Arkin, poznat je glumac i redatelj kojeg smo mogli gledati u hit serijama kao što su „Chicago Hope”, „Osam jednostavnih pravila” ili „Sinovi anarhije”.

image

Svoju zvijezdu slavnih Alan Arkin dobio je 2019.

FREDERIC J. BROWN AFP
Linker
16. travanj 2024 04:21