Eddie Murphy

Procvat karijere popularnog komičara: Humor mu je snaga, a žene slabost

Američki komičar, koji se proslavio 80-ih kao ‘Policajac s Beverly Hillsa‘, nakon brojnih uspona i padova upravo doživljava novi procvat karijere te je na Zlatnim globusima dobio nagradu za životno djelo. Cijeli je život bio nepopravljivi ženskar i s pet žena ima desetero djece

Zarađivati za život nasmijavajući ljude najveći je blagoslov - izjavio je svojedobno američki glumac Eddie Murphy, kojeg svi pamte kao jednu od najvećih komičarskih zvijezda osamdesetih. U više od četiri desetljeća glumačke karijere imao je mnogo uspona i padova, no čini se da će 2023. biti njegova godina. Na dodjeli Zlatnih globusa 10. siječnja primio je nagradu za životno djelo Cecil B. DeMille za izvanredan doprinos svijetu zabave, što je svojevrsno iskupljenje.

image

Eddie Murphy sa suprugom Paige Butcher na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa

HFPA PHOTOGRAPHER/PICTURELUX/PROFIMEDIA

Naime, Murphy je za Zlatni globus dosad bio nominiran šest puta, a dobio ga je samo jednom - 2007. za sporednu ulogu u filmskom mjuziklu "Komadi iz snova". Također, 27. siječnja na Netflix dolazi njegova nova romantična komedija "You People", a nedavno je glumio u Amazonovu filmu "Princ otkriva Ameriku 2", dugoočekivanom nastavku njegova hita iz 1988.

Stariji ljubitelji njegovih filmova s veseljem očekuju još jedan nastavak s Murphyjem u glavnoj ulozi - četvrti dio slavne franšize "Policajac s Beverly Hillsa". Snimanje filma o legendarnom policajcu Alexu Foleyu dovršeno je ove jeseni i trenutačno je u fazi postprodukcije, a emitirat će se na Netflixu. Bit će to dugometražni prvijenac Marka Molloya, scenarij potpisuje autor "Aquamana" Will Beall, a osim što igra glavnu ulogu, Murphy je i producent filma.

Glumac je napokon, za promjenu, ponovno u žiži javnosti zbog posla, a ne zbog burnog privatnog života. Iako je tijekom karijere snimio mnogo hitova, posljednjih 20 godina više se piše o njegovoj brojnoj djeci i partnericama nego o filmovima. Naime, nastavi li ovim tempom, Murphy će uskoro moći sastaviti nogometni tim od vlastite djece - ima šest kćeri i četiri sina, i to s pet žena. Najmlađi sin Max ima četiri godine, a najstariji Eric 33. Iako nepopravljivi ženskar, Eddie Murphy je dobar tata koji obožava svu svoju djecu te ih rado okuplja u svojoj kući i na ljetovanjima.

"Volim svoju djecu, uživam u očinstvu. Ponosan sam na njih jer nisu ispali tipični holivudski kreteni. Sretan sam jer su moja djeca pametne, dobre i normalne osobe", izjavio je u intervjuu prošle godine.

Navodno su i njegove bivše zaboravile stare rane te se svi druže kao velika sretna obitelj. Moguće da je to istina, jer su se prije dvije godine okupili za Božić kod njega i snimili zajedničku obiteljsku fotografiju. Na njoj nije bila jedino Melanie Brown, bivša članice grupe Spice Girls s kojom ima 15-godišnju kćer Iris Angel i s kojom se godinama vukao po sudu - prvo radi utvrđivanja očinstva, a poslije zbog alimentacije. Zadnji put su se našli na sudu u listopadu prošle godine, kada je dosuđeno da Mel B ima pravo na povišicu alimentacije s 25 tisuća na 35 tisuća dolara, a tu je parnicu pokrenula 2020. nakon što su joj dramatično pali prihodi.

image

Melanie Brown s kćeri Angel Iris Murphy Brown 2008. godine

HUMBERTO CARRENO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA HUMBERTO CARRENO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Očinske radosti i muke za njega su počele 1989., kada mu je glumica Paulette McNeely nakon jednogodišnje veze rodila sina Erica. O njoj nikada nije govorio u javnosti, no nisu se rastali u dobrim odnosima, a svojedobno se pisalo kako joj je platio da šuti o trudnoći.

Trajnu "uspomenu" na kratku vezu ostavio je i casting menadžerici Tamari Hood, majci njegova sina Christiana (32), koji želi nastaviti očevim stopama i probiti se kao glumac - zasad bez većeg uspjeha. Ta je pak ljubav pukla čim je Tamara doznala da Eddie paralelno muti s bivšom manekenkom Nicole Mitchell. A kad je doznala da je i ova trudna te da će obje roditi u razmaku od nekoliko mjeseci - bilo joj je svega dosta.

image

Eddie Murphy i Nicole Mitchell Murphy

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Glumac se odlučio za Nicole, a rođenje kćeri Brie (32) promijenilo je njegov pogled na obiteljski život. Na iznenađenje mnogih, Nicole Mitchell je 1993. postala (zasad službeno jedina) gospođa Murphy, a u tom braku rođeno je četvero djece: Myles (30), Shayne (28), Zola (23) i Bella (20). Ispočetka je sve bilo idilično, no to nije moglo vječno trajati - Nicole je izdržala 13 godina, da bi na kraju ipak predala papire za razvod jer joj je bilo dosta njegova šaranja sa strane.

image

Eddie Murphy s obitelji na premijeri "Shreka" 2003. godine - sin Miles, kći Zola, supruga Nicole te kćeri Shayne, Bria i Bella

ALEX BERLINER/BEI/SHUTTERSTOCK

Razveli su se 2006., a u to je vrijeme Eddie već bio u vezi s Mel B. I s njom je uspio zabrljati: kad je ostala trudna, tvrdio je da nije siguran da je otac djeteta jer su imali samo kratku aferu.

"Nemam pojma čije dijete ona nosi sve dok ga ne rodi i dok se ne naprave DNK testovi", izjavio je u jednom TV showu i Mel B slomio srce. Naime, ona je u autobiografiji poslije napisala kako je to bila ljubav na prvi pogled i da je tih pet mjeseci koje su proveli zajedno bilo "čista poezija". Kad je čula njegovu izjavu, doslovce nije mogla vjerovati.

"Histerično sam se smijala, jer to nije bio čovjek kojeg sam poznavala, čovjek koji mi je rekao da želi dijete i brak. Trebala sam vidjeti snimku da bih povjerovala, a kad sam je vidjela, srce mi je skočilo u grlo. Pomislila sam: ako je doista takva osoba, bolje mi je samoj", kazala je Mel B i podnijela tužbu na sudu u Los Angelesu.

Napravljena je DNK analiza, koja je pokazala da je mala Iris Angel Murphyjevo dijete i on je počeo plaćati alimentaciju, no tada je već bio u vezi s drugom ženom - filmskom producenticom Tracy Edmonds. Na Novu godinu 2008. vjenčali su se na otočju Bora Bora, no to je bio obred koji se u SAD-u smatra nevažećim. Plan je bio da službeno zavjete izmijene dva tjedna nakon toga u Los Angelesu, ali do toga nikada nije došlo. Murphy je podivljao kad je čuo da Tracy ne želi potpisati predbračni ugovor kojim bi on zaštitio svoju imovinu pa je odustao od svega.

image

Tracy Edmonds i Eddie Murphy 2007. godine

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

"Mnogo puta sam se opekao, pogotovo kad je riječ o ženama i novcu. To je pogubna kombinacija. Ali s godinama i iskustvom naučio sam na vrijeme prepoznati opasnost", izjavio je u jednom intervjuu.

No, to ga nije pokolebalo u potrazi za novom ljubavi, a ona je stigla 2012. kad je prohodao s 19 godina mlađom australskom manekenkom Paige Butcher. Par zasad ima dvoje djece: šestogodišnju kćer Izzy i četverogodišnjeg sina Maxa Charlesa, koji je srednje ime dobio po Eddiejevu starijem bratu koji je 2018. preminuo od leukemije. Te godine su se i zaručili, no o vjenčanju zasad nema govora. U posljednjih 10 godina, otkako je s Paige, glumac se smirio pa više ne privlači medije pričama o preljubima i svađama s bivšima.

image

Paige Butcher i Eddie Murphy na dodjeli Zlatnog globusa 2020. godine

HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Mnogi misle da je u mladosti bio tako neozbiljan i neodgovoran zbog toga što ni sam u ranom djetinjstvu nije imao uza se snažnu očinsku figuru. Rođen je u njujorškoj četvrti Brooklyn u skromnoj obitelji kao mlađe od dvoje muške djece. Majka Lillian bila je telefonistica, a otac Charles policajac te amaterski glumac i komičar.

"Otac nas je napustio kad sam imao tri godine, tako da ga se nejasno sjećam. Kad mi je bilo osam, izbola ga je neka žena, no nikada nisam doznao točne okolnosti njegove smrti. Navodno je to bio zločin iz strasti tipa ‘ako te ja ne mogu imati, neće nitko drugi‘", ispričao je jednom prigodom.

Baš u godini kad mu je nastradao otac, majka se teško razboljela pa su Eddie i njegov stariji brat Charlie godinu dana živjeli u udomiteljskoj obitelji. Kasnije je rekao da je ta godina jako utjecala na razvoj njegova smisla za humor. Srećom, majka je prizdravila i nedugo nakon toga se udala za Vernona Lyncha, poslovođu u tvornici sladoleda, s čijim se sinom Eddie odlično slagao.

"Vernon mlađi bio je uistinu divan čovjek od kojeg sam puno naučio. Kako je bio profesionalni boksač, brat Charlie i ja gledali smo ga kako trenira i naučio nas je da se radom i trudom može postići sve. Rekao nam je kako ne bi volio da krenemo njegovim stopama, jer ne bi mogao gledati da netko tuče ‘njegove dečke‘", sjeća se Eddie, koji nikada nije bio neki rabijatan tip.

image

Eddie Murphy

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Draže mu je bilo pričati viceve i imitirati poznate pa je već s 15 godina počeo nastupati po lokalnim klubovima i centrima za mlade. Prvi ozbiljniji nastup imao je 1976. na talent showu u Roosevelt Youth Centeru, na kojem je imitirao pjevača Ala Greena. Početkom osamdesetih postaje član glumačke postave čuvene NBC-jeve emisije "Saturday Night Live", što mu je poslužilo kao odskočna daska za filmsku karijeru. Na velikom platnu debitirao je 1982. u filmu "48 sati" koji je odmah postao hit, a odlično je prošao i njegov idući film "Kolo sreće". No, istinsku slavu donio mu je 1984. "Policajac s Beverly Hillsa". Film je zaradio 230 milijuna dolara - najviše u toj godini.

Na krilima uspjeha, uskoro prihvaća ulogu u filmu "Najbolja obrana", no kritičari su ga sasjekli, a propao je i na blagajnama. Vratio se komedijom "Zlatno dijete" 1986., a godinu kasnije snima "Policajca s Beverly Hillsa 2", koji je zaradio još više od prvog dijela. Zlatno doba za Murphyja trajalo je do 1988., kad je snimio komediju "Princ otkriva Ameriku". U devedesetima mu karijera jako oscilira, pogotovo nakon lošeg prijema trećeg nastavka "Policajca s Beverly Hillsa" 1994. U tom razdoblju snimio je filmove "Još 48 sati", "Boomerang", "Vampir u Brooklynu" i "Luckasti profesor", od kojih je najveći uspjeh postigao pričom o debelom profesoru koji se uz pomoć čarobnog napitka zbog ljubavi preobrazi u mršavca. Početkom milenija radi zaokret u karijeri: umjesto akcijskih komedija više se angažira na obiteljskim i animiranim filmovima poput "Mulana", "Dr. Dolittlea" i "Shreka".

image

Scena iz filma "Dr Dolittle 2"

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Paralelno uporno pokušava snimati filmove za odrasle, no osim celuloidne verzije brodvejskog mjuzikla "Komadi iz snova", za koju je dobio Zlatni globus, redom niže negativne kritike. Najveće razočaranje doživio je 2008., kada je njegova komedija "Norbit" nominirana za Zlatnu malinu, "nagradu" za najgora filmska ostvarenja, u čak pet kategorija. Dvije godine kasnije dobio je Zlatnu malinu za najgoreg glumca desetljeća. Sve ga je to poprilično pogodilo pa se odlučio na neko vrijeme povući iz šoubiznisa.

"Snimao sam loše filmove, nije više bilo zabavno. Počeo sam dobivati Zlatne maline i pomislio - možda je vrijeme za stanku. Namjeravao sam pauzirati godinu dana, a onda sam se nakon šest godina zatekao kako sjedim na kauču. Mogao sam i ostati na tom kauču, ali nisam htio da posljednji filmovi u kojima me gledate budu totalne gluposti. Zato sam odlučio snimiti ‘Dolemite Is My Name‘ i ‘Princ osvaja Ameriku 2‘ te odraditi nekoliko stand up nastupa da vidim kako se osjećam. Nakon toga, barem ćete znati da sam i dalje duhovit", objasnio je Murphy razloge svog povratka na scenu 2019.

Čini se da je donio dobru odluku, jer je za film "Dolemite Is My Name" bio nominiran za Zlatni globus, a kao gostujući voditelj u showu "Saturday Night Live" 2020. je osvojio svoj prvi Primetime Emmy. Napokon mu je ponovno krenulo, a 2023. bi, sudeći po početku, mogla biti vrlo uspješna.

Zakleti trezvenjak

Iako je glavni zabavljač u svakom društvu, Eddie Murphy jednom je prilikom priznao da ima i drugu, pomalo neočekivanu stranu.

"Obožavam nasmijavati ljude, to mi je u krvi i to radim najbolje. Jedino mi je žao što se ne znam zabavljati kao ostali. Naime, napio sam se samo dvaput u životu, a posljednji put prije puno godina na medenom mjesecu. Ne želim reći da se pijani ljudi bolje zabavljaju od trijeznih, ali definitivno su opušteniji, što meni nedostaje. Nisam opušten kao što ljudi misle."

Linker
20. travanj 2024 03:29