Danas je članica britanskog visokog društva

 SHOOTPIX/ABACA/SHUTTERSTOCK
Novi uzlet?

Rastura u hit filmu: Geri Halliwell zamijenila je pjevačku karijeru glumačkom

Dosad najzapaženiju ulogu ostvarila je u filmu o svijetu oktana "Gran Turismo" koji je prošlog vikenda s trona zarade svrgnuo hit ‘Barbie‘.

Dosad najzapaženiju ulogu ostvarila je u filmu o svijetu oktana "Gran Turismo" koji je prošlog vikenda s trona zarade svrgnuo hit ‘Barbie‘.

Malo tko je očekivao kako će "Gran Turismo", filmska priča o tinejdžeru Jannu Mardenboroughu, pasioniranom igraču istoimene video igre i njegovom neočekivanom uspjehu na "pravim" automobilističkim utrkama, nadmašiti hit "Barbie" zaradom na kino blagajnama. Doduše, film o utrkama je tijekom svog prvog vikenda prikazivanja utržio 17,3 milijuna dolara, dok mu hit Grete Gerwig "puše" za vratom s vikend zaradom od 17,1 milijun dolara (nakon što je od premijere u srpnju do sada ostvario sveukupno više od milijarde dolara diljem svijeta).

Nekoliko je razloga zbog kojih je film južnoafričkog redatelja Neilla Blomkampa pogodio publiku u žicu, zasićenu sveprisutnošću Barbie ružičaste u zabavljačkoj industriji. Jedan od najvažnijih je dojmljiv doprinos Geri Halliwell, britanske glazbenice, bivše članice Spice Girls, najuspješnije ženske grupe svih vremena, piše Entertainment Weekly. Nije prvi put na velikom platnu: debitirala je u filmu o ženskom super bendu iz 90-ih "Spice World" te u dokumentarcima "Spice Girls: Live in Istanbul" i "Giving You Everything", no uloga Lesley Mardenborough, majke glavnog junaka u filmu "Gran Turismo” snimljenom po istinitom događaju, dosad joj je najveći iskorak na velikom platnu.

Geri Halliwell

Bivša pop zvijezda i modna ikona izgradila je novu, glumačku karijeru u sjeni uspjeha sa Spajsicama, nakon odlaska iz grupe 1998. godine. U međuvremenu se pojavila u akcijskom spektaklu "Ubrzanje: Visoki napon" s Jasonom Stathamom - tumačila je ulogu njegove majke, Karen Chelios. Prije trinaest godina ostvarila je sporednu ulogu u obiteljskoj drami "You lucky dog", a potom je ove godine u 51. godini, ostvarila značajan glumački proboj u filmu o mladiću koji svijet video igre zamjenjuje automobilističkim utrkama u stvarnosti.

Prva asocijacija na riđokosu, energičnu pjevačicu Spice Girls koje su 90-ih godina bile na vrhuncu popularnosti - njena je mini haljina s motivom Union Jacka. Odjenula ju je u veljači 1997. kada su Spice Girls nastupile na dodjeli BRIT nagrada. Bio je to vrhunac Spicemanije. Izvele su najveći hit "Who Do You Think You Are" a najveću pozornost privukla je Geri svojom Guccijevom minicom (toliko kratkom da je više nalikovala uskoj majici nego haljini) na čiju je prednju stranu dala našiti motiv zastave Ujedinjenog Kraljevstva. Nekoliko mjeseci nakon što je napustila grupu, Geri je 1998. prodala minicu na aukciji u dobrotvorne svrhe, za gotovo 42.000 funta. Danas je izložena u Hard Rock Hotelu, u Las Vegasu.

image

Spajsice su dobile i svoje lutke

ALEX LENTATI/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

Druga asocijacija na Geri je slogan "Girl power": koristile su ga i druge članice grupe, Melanie Brown (Mel B, Scary Spice), Melanie Chisholm (Mel C, Sporty Spice), Emma Bunton (Baby Spice) i Victoria Beckham (Posh Spice), no slogan se i danas najčešće povezuje s Geri Halliwell (Ginger Spice).

Nastale su 1994. kao projekt talent agencije Heart Management koja se dosjetila okupiti girl band koji bi se mogao natjecati s tada popularnim britanskim boy bandovima. Objavili su oglas, probrali prijavljene djevojke na audiciji među 400 prijavljenih i tako su nastale Spajsice. Djevojke su slogan "Girl power" (nejasno je jesu li ga osmislili propagandisti ili članice grupe) najprije primijenile na sebi: nedugo poslije uspjeha s debitantskim singleom "Wannabe" koji je početkom 90-ih dosegao prvo mjesto na top listama u čak 37 zemalja i prodao se u više od 23 milijuna primjeraka, potpisale ugovor s okretnim menadžerom i televizijskim producentom Simonom Fullerom. Djevojke su se pozicionirale na vrhu vala tinejdžerskog popa i postale ikone pop kulture 90-ih. I danas nadahnjuju, premda su se formalno razišle prije 23 godine.

image

Spice Girls: Melanie Brown, Victoria Beckham, Geri Horner, Emma Bunton i Melanie Chisholm

SHUTTERSTOCK

Primjerice, kada su se 2007. ponovno okupile na povratničkoj turneji, honorar svake Spajsice samo za sudjelovanje u popratnom dokumentarcu "Giving You Everything" iznosio je deset milijuna funti. Treba dodati kako su ulaznice za prvi koncert u Londonu povratničke turneje "Return of the Spice Girls" rasprodane online za 38 sekundi.

Djevojke su bile sretno odabran spoj različitih osobnosti i vokala, no Geri Halliwell svojim se temperamentom, izražajnim plavim očima i plamenom bojom kose izdvajala iz ekipe. Bila je glavni vokal i pokretačka energija grupe. Neki vele i "big boss" što djevojkama nije odgovaralo. Formalni razlog zbog kojeg je otišla bili su zasićenje, iscrpljenost i kreativne razlike no svima je bilo jasno da se djevojke više ne slažu i kako je priči o super girl bendu, došao kraj.

Zapažen debitantski album "Schizophonic" objavila je 1999., napisala je autobiografiju "If Only" i pet dječjih knjiga čija je glavna junakinja djevojčica Ugenia Lavender. Pjesmom i viralnim spotom "It‘s raining men" za film "Dnevnik Bridget Jones" s drugog albuma "Scream if you wanna go faster" (ponovno) je osvojila svijet.

image

S princem Charlesom 1997., na primanju u Operi u
Manchesteru

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Malo znani detalj o Ginger Spice je činjenica da je, prije nego li se 1994., poput ostalih djevojaka iz grupe javila na oglas u časopisu "The Stage", radila kao plesačica u noćnom klubu. Danas je, pak, članica visokog engleskog društva: 2015. udala se za 49-godišnjeg Christiana Hornera, voditelja tima Red Bull Formule 1. Par se upoznao 2009. u Monte Carlu kada je Geri bila gošća sad već bivšeg hrvatskog zeta, Bernieja Ecclestonea. Tada su i glazbenica i stručnjak za Formulu 1 bili u vezi: Geri je živjela sa scenaristom Sachom Gervasijem s kojim je dobila danas 17-godišnju kćer Bluebell Madonnu, a Christian je, pak, bio oženjen australskom umjetnicom Beverly Allen s kojom je dobio danas osmogodišnju kćer Oliviju. Postali su dobri prijatelji, no pet i pol godina kasnije zaljubili su se i započeli vezu. Kada su raskinuli s partnerima, Horner je nakon samo pet mjeseci zaprosio Ginger Spice dijamantnim prstenom čija je vrijednost procijenjena na 80.000 funti. Vjenčali su se 2015. u Bedfordshireu pred brojnim slavnim gostima, među kojima su bile "Baby Spice" Emma Bunton, Amanda Holden i Jennifer Saunders.

Posjeduju luksuzni dom u Hertfordshireu, ali najviše vremena provode u mirnoj i tihoj seoskoj kući u sklopu svog ranča u Banburyju, u Oxfordshireu. Tamo uživaju u hranjenju kokoši, koza, konja i magaraca, a njen suprug je vlastoručno obnovio staru staju na farmi. U životu na selu najviše uživa njihov šestogodišnji sin Monty, a njihova djeca razlog su zbog kojeg žive povučeno, u seoskoj idili.

Da nema njenih izleta u svijet filma kojima želi podsjetiti današnje tinejdžere na nesputanu verziju sebe, Ginger Spice, i jedan od najpopularnijih ženskih bendova svih vremena, reklo bi se da joj ladanjska svakodnevica sto posto odgovara. Glumačka aspiracija otkriva da joj s vremenom na vrijeme nedostaje svijet koji je napustila. Možda će ju nostalgija ponukati da još jednom okupi žensku ekipu i uz slogan "Girls power" još jednom prodrma svijet.

Linker
29. travanj 2024 05:11