JET SET

Reper Drake 25 godina prekasno naučio ono što zna svaki hrvatski školarac

Kanadski reper Drake našao se na udaru ekološki osviještenog dijela javnosti zbog bespotrebnog korištenja privatnog jeta.

Ako kanadski reper Drake dosad nije znao što je ekološki otisak, pojam koji generacije hrvatskih učenika uče i svladavaju u četvrtom razredu osnovne škole, sada je to definitivno naučio.

I to na mnogo teži način od školaraca koji se aktivnim sudjelovanjem i međusobnom suradnjom potiču da upoznaju odnos potreba suvremenog čovjeka i njihov utjecaj na prirodne resurse, čime se razvija ekološka svijest učenika i njihovo razumijevanje važnosti održivog razvoja.

image

Drake pati za luskuzom pa se vozi u privatnom Boeingu 767

THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA

Najjednostavnija definicija ekološkog otiska je, naime, mjera ljudskog utjecaja na prirodne resurse, a ta mjera je zapravo svojevrsna procjena je li naš način života uistinu održiv za planetu koju nastanjujemo. Njegovi najvažniji čimbenci su proizvodnja i transport hrane i pića, emisija ugljikova dioksida za zadovoljenje drugih potreba, te izgradnja zgrada i cesta...

image

Sa sinom Adonisom Grahamom na košarkaškoj utakmici lani

CASSY ATHENA/LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Prosječna emisija ugljikovog dioksida svakog čovjeka na Zemlji iznosi pet tona, a toliko je, kako smo upravo saznali, u atmosferu emitirao svaki 14-minutni let privatnog zrakoplova Aubreyja Drake Grahama između Hamiltona i Toronta, koji su zračnom linijom udaljeni svega šezdeset kilometara. Prema podacima arhiviranima u bazama Drake je samo u lipnju i srpnju tri puta koristio zrakoplove za letove između ova dva susjedna grada, koja su inače povezana superbrzom željezničkom linijom.

Zbog toga se Drake našao na udaru dijela javnosti koja njegove postupke osuđuje i proglašava - ekološkim terorizmom, a njega ekološkom huljom.

image

Trijumfirao je na dodjeli nagrada Billboard Music 2019.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Na kraju se o svemu oglasio i sam Drake, no umjesto da spere ljagu s imena, svojim je riječima rasplamsao debatu i definitivno se našao na crnoj listi ekološki osviještenog dijela javnosti.

"Nisam koristio svoj privatni zrakoplov za navedene letove, na njima nije bilo nikoga osim pilota, jer je bila riječ o logističkom transportu", izjavio je Drake.

Drugim riječima Drakeov privatni zrakoplov je tri puta letio iz Hamiltona do Toronta kako bi ga tamo pokupio i odvezao dalje. Kako su cijene zakupa mjesta u zračnoj luci u Torontu višestruko veće nego u Hamiltonu, Drake svoj privatni jet parkira u Hamiltonu, a u njega se ukrcava u Torontu.

image

Na trupu je na engleskom ispisana poruka: ‘Ako ovo čitate, mi smo već otišli‘

DIGGZY/JP/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Smanjenje osobnih troškova očito mu je mnogo važnije od smanjenja svog osobnog utjecaja na ekološki sustav. Premda je otac petogodišnjeg sina Adonisa iz veze s francuskom slikaricom Sophie Brussaux, te raspolaže osobnim bogatstvom čija se vrijednost procjenjuje na 250 milijuna dolara, svaki dolar mu je izgleda bitniji od osobne odgovornosti za budućnost planete. Jer svakom, pogotovo bespotrebnom tonom ugljikovog dioksida Drake pridonosi sve dramatičnijim posljedicama klimatskih promjena na Zemlji.

image

S Justinom Bieberom je otpjevao duet 2010.

CANADIAN PRESS/SHUTTERSTOCK
Linker
20. travanj 2024 02:33