Russella Branda sustižu posljedice zlostavljanja žena

 KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK
Neće se izvući

Russella Branda sustižu financijske posljedice zlostavljanja žena

Poslije novog dokumentarca Channela 4 koji je zgrozio javnost, otkazana mu je stand-up predstava, napustile su ga menadžerska tvrtka i izdavačka kuća, a ‘košaricu‘ su mu dali i oglašivači na YouTubeu.

Poslije novog dokumentarca Channela 4 koji je zgrozio javnost, otkazana mu je stand-up predstava, napustile su ga menadžerska tvrtka i izdavačka kuća, a ‘košaricu‘ su mu dali i oglašivači na YouTubeu.

Otkako se suočio s posljedicama u najmanju ruku ponižavajućeg odnosa prema ženama (četiri žrtve optužuju ga za seksualno zlostavljanje i silovanje), Russell Brand odbija preuzeti odgovornost iako iza tvrdnji o njegovom zlostavljanju najmanje četiriju žena, stoji istraživanje The Sunday Times i The Timesa. Uz to, Channel 4 emitirao je u subotu iscrpan dokumentarac o liku i (ne)djelu Russella Branda. Dotad je 48-godišnji komičar žustro opovrgavao sve čime su ga žrtve teretile, no poslije emisije "Dispatches" naglo je zamukao, javlja Sky News.

Britanske ženske udruge u međuvremenu su pozvale izdavačke kuće, oglašivače na You Tubeu, kazališta, promotore i menadžerske agencije za zastupanje u zabavljačkoj industriji, na preispitivanje suradnje s komičarom. Evo tko mu je, zgrožen šokantnim optužbama, do sada poslao odbijenicu.

Kazalište Theatre Royal u Windsoru objavilo je prošlog vikenda priopćenje kako skidaju s rasporeda Brandovu stand-up predstavu "Bipolarisation".

"Odgađamo nekoliko njegovih preostalih dobrotvornih nastupa za prikupljanje sredstava za ovisnost, ne volimo to raditi - ali znamo da ćete razumjeti," stoji u objavi, uz ispriku kupcima kojima će nadoknaditi puni iznos plaćen za ulaznice. Ondje je trebao nastupiti u utorak, nakon toga planirao je nastupiti s predstavom u Wolverhamptonu te u Plymouthu. No, i ti termini su otkazani. Čini se da je komičar prošle subote predstavu "Bipolarisation" izveo pred 2000 gledatelja u Wembleyu u Londonu i to je bilo to, piše Variety.

image

Suradnju mu je otkazao i izdavač knjiga

STEVE MEDDLE/SHUTTERSTOCK

Suradnju mu je otkazala i menadžerska tvrtka "Tavistock Wood" koja ga zastupala. I oni su objavili priopćenje o "prekidu profesionalnih veza"s Brandom nekoliko sati prije emitiranja dokumentarca "Dispatches" prošle subote.

Agencija koja među ostalima zastupa švedsku glumicu Aliciju Vikander te englesku glumačku legendu Charlesa Dancea, u izjavi je potvrdila kako su bili upoznati s optužbom za seksualno zlostavljanje protiv Branda još 2020., ali nisu reagirali jer je Brand "kategorički i žestoko opovrgnuo navode".

"Sada vjerujemo kako nas je on užasno obmanuo", dodaju u priopćenju.

Financijski najbolniji udarac zadao mu je YouTube gdje komičar ima kanal o duhovnosti "Awakening With Russell" s 426.000 pretplatnika te kanal "Football Is Nice" koji ima oko 20.000 pretplatnika. Budući da se Brand na društvenim mrežama dosad mogao pohvaliti s oko 6.6 milijuna pratitelja, vjeruje se kako je na spomenutim kanalima od oglašivača godišnje zaradio oko milijun dolara. No, YouTube je obustavio objavu oglasa na kanalima povezanim s komičarem, a dosadašnji sponzori, Sticker Mule te Vivobarefoot (radi se o dvije od deset tvrtki koje su financijski stajale iza videozapisa na njegovim YouTube kanalima), prekinule su suradnju. Njihovim primjerom povela se i izdavačka kuća Bluebird. Specijalizirani su za duhovnu tematiku.

image

Sa suprugom Laurom Gallacher

SHUTTERSTOCK

"Objavljujemo knjige koje svijet čine tolerantnijim, suosjećajnijim i boljim. Naš popis sastoji se od širokog spektra nefikcijskih tematskih područja, od kulinarskih izdanja do izrazito osobnih memoara. Niti koje se provlače kroz popis naših naslova su radost, smisao i svrha", stoji na njihovoj web stranici. Stoga ne iznenađuje odluka "pauzirati" reizdanje knjige Russella Branda o samopomoći protiv ovisnosti "Freedom From Our Addictions and Mentors: How To Help And Be Helped". Odgođen je izlazak i njegove nove knjige "Recovery: The Workbook" najavljenu za prosinac 2025.

Koliko god to danas nevjerojatno zvučalo, Russell Brand surađivao je s udrugama za osnaživanje žena. Među njima se ističe organizacija Trevi sa sjedištem u Devonu koja pomaže majkama ovisnim o drogama. Surađivali su s komičarem godinu dana prije nego što su u subotu, poslije dokumentarca Channela 4 javili da ga "otkazuju".

image

Sa suprugom Laurom Gallacher

SHUTTERSTOCK

"Današnja medijska otkrića bilo je teško obraditi, ali naš prioritet ostaje i nastavlja biti sigurnost i dobrobit svih žena i djevojčica sada i u budućnosti", stoji u objavi. Komičar je, uz sve to, dobio javnu odbijenicu australskog Wanderlust Festivala. Radi se o manifestaciji posvećenoj jogi. Trebao im je biti gost u veljači iduće godine, no od te "gaže" neće biti ništa. Šokirani otkrićem britanskih medija i ispoviješću žrtvi zlostavljanja, objavili su da su ga "zamolili" da ne dolazi.

Linker
26. travanj 2024 18:42