KOMENTAR

Russell Brand siguran je u svijetu u kojem se i dalje štite zlostavljači

Kada je britanski komičar, teoretičar zavjere i bivši ovisnik o seksu doznao da će TV mreža Channel 4 prikazati emisiju gdje ga brojne žene optužuju za silovanje, brže bolje je pokušao demantirati sve što mu se pripisuje - da stvar bude gora mnogi su znali za njegove zločine, ali to ih nije previše brinulo. Ni prvi ni zadnji, očito su mislili...

Koji je to šok prošlog vikenda morao biti za šefove BBC-ja, TV mreže Channel 4 i brojne druge medijske glavešine kad je objavljeno da je Russell Brand silovao barem četiri žene. Tko se tome mogao nadati? Govorimo o čovjeku koji je 2008. ostavio poruku na sekretarici starijem glumcu Andrewu Sachsu, hvaleći se da se seksao s njegovom unukom, svoju seksualnost opisao kao kompleksnu i grabežljivu te kojeg je Dannii Minogue nakon kratkog intervjua 2006. prozvala potpunim luđakom i opasnim predatorom. Pobogu, pa tko bi mogao naslutiti da će dobitnik godišnje nagrade The Suna "Shagger of the year" (ševac godine) – samoprozvani vlasnik Wonkine ulaznice za tvornicu seksa, što je aluzija na Dahlovu priču "Charlie i tvornica čokolade" – zastraniti u teritorij gdje se spominju riječi silovanje i napad? Podsjetimo, još je 2015. bivša Brandova djevojka Jordan Martin Daily Mailu izjavila kako ju je tijekom šestomjesečne veze ovaj britanski komičar kontrolirao te verbalno i seksualno zlostavljao. Čak je i njegova bivša supruga, američka pjevačica Katy Perry u razgovoru za Vogue prije deset godina izjavila da ju je kontrolirao te je ostavio putem sms poruke. No mediji nisu htjeli čuti istinu. Ah, te lude bivše...

image

Russell Brand i Katy Perry 2011. godine

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Taj jezičavi mršavko duge kose u skinny hlačama, koji je javno govorio o svojim sklonostima, poput seksa s različitim ženama tri do četiri puta dnevno, završio je svojedobno na odvikavanju. Optužbe protiv Russella Branda su prilično ozbiljne i gotovo svi se nadaju da će odgovarati za njih. Tereti ga se da je, među ostalim, silovao ženu u svom domu u Los Angelesu te da je imao seksualnu vezu sa 16-godišnjakinjom, koju je odmilja zvao dijete. Za tu vezu su navodno znali i šefovi s BBC-ja gdje je tada radio. Ali nemojte ni na trenutak pomisliti da je njegova karijera gotova. Pogotovo u svijetu teorija zavjere, kojemu Brand pripada. Kad je doznao da će na postaji Channel 4 prikazati emisiju gdje ga žene optužuju za silovanje i zlostavljanje, objavio je video u kojem je, kao da je učio od Donalda Trumpa, rekao da ga žele uništiti jer govori istinu. Na svom YouTube kanalu odbacio je sve optužbe i dodao da ga njegovi obožavatelji već neko vrijeme upozoravaju da bude na oprezu. Vojska njegovih fanova smatra da Brand govori sve ono što se drugi nikada ne bi usudili, čak i kad je riječ o neutemeljenim teorijama o covidu. Isto kao i s Trumpom, ispunjava se proročanstvo – kada nekoga prokažu, Brand može reći: "Vidite, bili ste u pravu." Pravo žrtveno janje.

image
ROGER ASKEW/OXFORD UNION/SHUTTERSTOCK

Šovinstički influencer Andrew Tate, koji se suočava sa sličnim optužbama u Rumunjskoj, dokaze protiv Branda naziva ‘napadom Matrixa‘ (sustav koji pokušava ugušiti glas koji govori istinu). I Tucker Carlson, bivša Murdochova zvijezda s Fox Newsa, koji ima vlastitu emisiju na bivšem Twitteru gdje baja o teorijama zavjere, ima slično mišljenje kao i Tate. Oko nas postoje ljudi koji su skloni sumnjati u istinost žrtvinih optužbi i prozvati ih lažljivcima. Kladim se da će za par tjedana Russell Brand gostovati u podcastu svog prijatelja Joea Rogana i pričati kako je žrtva medijskih napada. Znamo što se desilo Kevinu Spaceyju, čiji će slučaj Brandovi odvjetnici sigurno proučiti. Prije šest godina na vrhuncu MeToo pokreta, glumac Anthony Rapp je napisao da mu se Spacey uvaljivao dok je bio 14-godišnjak. Potonji je nakon toga ekskomuniciran iz Hollywooda, ali je lani dobio civilnu tužbu za klevetu. Ranije ove godine oslobođen je i optužbi za seksualno uznemiravanje četvorice muškaraca i na putu je da se vrati na stare staze slave. I Johnny Depp je bio otkazan, nakon što je britanski sudac presudio da je dvanaest puta napao svoju bivšu suprugu Amber Heard tijekom njihovog turbulentnog braka. No, u SAD-u ju je tužio za klevetu i porota je odlučila da mu Heard mora isplatiti 15 milijuna dolara, nakon što ih je uspio uvjeriti da je on žrtva. Brand se suočava sa sličnim scenarijem.

image

Russell Brand i sadašnja supruga Laura Gallacher

SIMON FORD/SHUTTERSTOCK

Zasada nema naznaka da će policija u Los Angelesu pokrenuti istragu protiv njega, ali to bi se moglo promijeniti jer je britanska policija pozvala žrtve da im se jave. Brandova prednost pred Spaceyjem i Deppom je to što on ne traži povratak u mainstream. Ne mora se pojavljivati u filmovima poput oskarovca Spaceyja i Hollywood mu nije potreban da bi zarađivao za život. Brand ima 11 milijuna pratitelja na mreži X (bivši Twitter), a i vlasnik te mreže Elon Musk dao mu je podršku, što znači da je veoma mala vjerojatnost da će mu obrisati račun. Doduše, YouTube, na kojem ima šest milijuna pretplatnika, što mu donosi bogatstvo od oglašavanja, ukinuo mu je račun. Sve dok Brand ne završi u zatvoru, što trenutno nije izvjesno, povećani interes za njega će vjerojatno privući nove sljedbenike, a sukladno tome i više novca. Russell Brand ima dugu karijeru jer ima nevjerojatnu sposobnost metamorfoze. Prvo je bio stand up komičar, zatim TV voditelj, pa glumac, a sada je teoretičar zavjere i zaljubljenik u wellness. Njegova sljedeća reinkarnacija bit će ona žrtve političkog lova na vještice. Obiteljski čovjek s dvoje djece i trećim na putu, kojem netko smješta. Bojim se da Russell Brand na žalost još nije mrtav.

Linker
25. rujan 2023 16:06