protiv boli pomažu i nekonvencionalni lijekovi, humor i ljubav

 IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Bolna ispovijest

Selma Blair: "Prve simptome MS-a liječnici su popratili opaskom da dramatiziram"

Danas 51-godišnja glumica prisjetila se kako se još u mladosti borila sa simptomima multiple skleroze, no nije znala dijagnozu. U pomalo šokantnom intervjuu je otkrila kako su joj savjetovali kako će se ‘"sve riješiti kad se zaljubi".

Danas 51-godišnja glumica prisjetila se kako se još u mladosti borila sa simptomima multiple skleroze, no nije znala dijagnozu. U pomalo šokantnom intervjuu je otkrila kako su joj savjetovali kako će se ‘"sve riješiti kad se zaljubi".

Glumici Selmi Blair, 2018. godine dijagnosticirana je multipla skleroza, a srećom je kaže, od 2021. godine u remisiji. Ipak, njezin put do točne dijagnoze bio je poprilično trnovit. Naime, Selma je ispričala kako se tijekom godina naslušala svakakvih komentara. Detalje je otkrila u televizijskoj emisiji NBC-ja "Meet the Press". Voditeljici Kristen Welker, ujedno i poznatoj dopisnici iz Bijele kuće, rekla je da ju je strašna dijagnoza isprva psihički nokautirala.

image

Selma Blair na promociji memoara ‘Mean Baby: A Memoir of Growing Up‘ prošle godine u Austinu

SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK

"Samo sam plakala i plakala. Nisam znala kako se uopće nositi s tom informacijom." rekla je glumica prisjećajući se trenutka kada su joj liječnici rekli od čega boluje. Prisjetila se djetinjstva kada su je počele mučiti „kronične glavobolje i groznice”, koje kako kaže Selma, medicinski stručnjaci tada nisu uzimali za ozbiljno, piše Page Six. Kako je bol samo jedan od mnogih simptoma koje donosi MS, jedan joj je liječnik" na pola ozbiljno rekao kako bi, možda, trebala pronaći dečka? Jer, ljubav pomaže i ondje gdje je medicina nemoćna". Glumica se rasplakala jer jednostavno nije znala kako bi joj takav "savjet" mogao pomoći.

"Čini mi se kao da su liječnici izmišljali svakakve izgovore zbog kojih sam sebe počela uvjeravati da sam preosjetljiva i da je sa mnom sve u redu", ispričala je u intervjuu. Prisjetila se i dječaka iz razreda sa sličnim simptomima.

"Žalio se na istu kroničnu glavobolju i groznicu, no njega su poslali na magnetsku rezonanciju i na operaciju u roku od tjedan dana. Mene nisu poslali na magnetsku rezonanciju iako sam uvijek imala glavobolje i groznicu i probleme s ravnotežom ili bi mi noga neobjašnjivo zapela". Liječnici su mi govorili: ‘Oh, ona je samo dramatična.‘", ispričala je glumica te dodala da smatra kako je tu riječ o rodnoj pristranosti.

Welker ju je u intervjuu upitala, što po njenom sudu uzrokuje rodnu pristranost u medicini, zvijezda filma "Plavuša s Harvarda" rekla je kako su je, kada je bila djevojka, išla na pregled liječnici starijim liječnicima, muškarcima, koji doista vjerojatno nisu znali bolje i "da tegobe djevojaka ne treba automatski povezivati s menstruacijom".

Objasnila je i kako smatra da je dio problema i u tome što se simptomi MS-a, kronične neurodegenerativne bolesti, razlikuju od osobe do osobe, "drugačiji su za svakoga i mogu se prerušiti u emocionalne poteškoće i probleme". S druge strane, to bi trebao biti razlog više za dodatni oprez prilikom pregleda, a ne okidač za medicinski gaslighting.

Još u ranijim intervjuima je otkrila kako su joj u mladosti propisani "stvarno jaki antidepresivi, a ona je utjehu potražila u alkoholu.

image

Sa sinom Arthurom u Los Angelesu 2019., godinu dana nakon što je doznala poraznu dijagnozu

SHUTTERSTOCK

"Pila sam jer sam se osjećala drugačije. Otišla bih u podrum roditeljskog doma i kriomice pila od malih nogu. Imala sam 7 godina kada je sve počelo, imala sam i nekoliko godina bez alkohola, nisam to radila na poslu jer sam morala ostati funkcionalna - ali sam kada se sve zbroji, bila jadna. Ne znam bih li preživjela djetinjstvo da nisam pila "., ispričala je lani kada su joj izašli memoari piše Vanity Fair. Kada je konačno, u dobi od 46 godina, dobila dijagnozu MS-a i doznala što joj je bilo sve te godine, poslije prvog šoka i suza, osjećala je kao da se oslobodila utega.

"Laknulo mi je što sam napokon imala nešto što sam mogla razumjeti,", rekla je 51-godišnja glumica.

Danas, pak, svoje stanje gleda s dozom humora: britke opaske pomažu joj nositi se sa svojim stanjem. Koristi joj svaki povod za smijeh, a tu je i ljubav. Ističe kako joj je dovoljno da je zagrli 12-godišnji sin Arthur, kojeg je dobila u vezi s modnim dizajnerom Jasonom Bleickom.

Linker
27. travanj 2024 12:41