Životna priča

Selma Blair o ‘restartu‘: ‘Bolest je tu, ali puno sam bolje, sretna sam‘

Dijagnoza multiple skleroze za holivudsku je glumicu bila olakšanje, jer je konačno shvatila zašto joj je oduvijek bilo loše. Nakon što je liječenje dovelo do remisije bolesti, "uplesala" je u novo, nada se, radosnije životno poglavlje.

Selma Blair voljela bi napisati novu knjigu, a ozbiljno razmatra i ideju o povratku filmu, nakon godina koje je provela nastojeći se izboriti s teškom bolešću. Volju za životom vratili su joj uspješan i dirljiv nastup u showu "Ples sa zvijezdama" i remisija multiple skleroze, bolesti kod koje imunološki sustav napada mijelinski omotač živčanih vlakana, do čega je došlo nakon što se podvrgnula intenzivnom postupku liječenja. Životnu priču i planove 50-godišnja holivudska glumica otkrila je čitateljima u razgovoru za magazin Self.

Skok u more

Oduvijek je, kaže, znala da s njom nešto nije u redu, jer je već i kao sedmogodišnjakinja bila stalno umorna, no lavina bolesti zakotrljala se kada je 2018. skočila s broda svog tadašnjeg dečka u more. Odmah je znala da nešto nije u redu, a to su potvrdile i pretrage; MRI je otkrio lezije na mozgu i uslijedila je dijagnoza multiple skleroze. O svom je stanju objavila: "Ja sam invalid. Ponekad padnem, ispadaju mi stvari iz ruke, pamćenje mi je maglovito. Lijeva strana prima upute od pokvarenog GPS-a." Unatoč velikim zdravstvenim problemima, dijagnoza je za Selmu bila oslobađajući trenutak, jer je konačno mogla objasniti sve što joj se ranije događalo.

image

Selma je bila prezenterica na prošlogodišnjim Emmyjima. Bila joj je to velika čast, rekla je

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nevidljiva naslovnica

Po holivudskim mjerilima, Selma je prilično kasno procvjetala, probojna uloga bila joj je 1999. u tada provokativnim "Opasnim namjerama", slijedila je "Plavuša s Harvarda" u kojoj je bila racionalna i tamnokosa protuteža glavnom liku vrckave plavuše, sjećamo je se iz "Hellboya"... Sve su to bile pamtljive, ali ipak sporedne uloge, no to nije obeshrabrivalo Selmu, kao ni drugi udarci koje je primala – 2000. je osvanula na naslovnici Vanity Faira s drugim istaknutim glumcima i glumicama tog vremena, ali s unutrašnje strane naslovnice.

Dobro se nosila s takvim pojavama jer je sebe uvijek, rekla je, doživljavala kao sporednu glumicu, ne kao omiljenu holivudsku zvijezdu. "Definitivno sam više neovisna glumica ili čudakinja”, kaže, ali nakon što se morala suočiti s dijagnozom koja joj je promijenila život, okrenula se prema van i postala aktivna u nastojanjima da poveća uključenost i pristupačnost za osobe kojima filmska industrija rijetko daje prioritet.

image

Selma s pomagačem Scoutom

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bosonoga plesačica

Vidljivost je definitivno povećala nastupom u američkom "Plesu sa zvijezdama", u kojem su je podržavali i oni koji nikada nisu pogledali nijedan njezin film. Plesala je s profesionalnim plesačem Sashom Farberom, inače svojim susjedom, s kojim se našla na istoj valnoj duljini – on je igrom slučaja ostao bez partnerice za show, a Selma je bila dovoljno hrabra da pokuša.

Bila je uvjerena da će izdržati samo jednu emisiju prije nego što ih izbace, ali nije bilo tako – dvojac je nastupio još četiri puta, a svakom je nastupu prethodio težak trening. Publika ih je zavoljela, dobivali su dobre bodove i ostajali u konkurenciji, a Selma je čak otplesala rumbu s povezom preko očiju, jer je otkrila kako joj se srčani ritam usporava kad su joj oči zatvorene, a to sprečava razbuktavanje simptoma MS-a. No, s vremenom ju je počelo nepodnošljivo boljeti koljeno koje je kapituliralo pred utjecajem multiple, a liječnici su otkrili i oštećenja na gležnju i kukovima. Tada je jednostavno morala stati, no nakon oporavka vratila se u studenome senzacionalnim nastupom u kojem je s Farberom plesala bosonoga. Za nastup u showu osvojila je People’s Choice nagradu.

Napokon remisija

Svoju je životnu priču Selma Blair ispričala u dokumentarcu "Introducing" iz 2021. u kojem je opisala kako se pripremala za transplantaciju matičnih stanica, rizičan medicinski postupak čiji je cilj bio poticanje remisije. Raniji pokušaji liječenja nisu davali rezultate i Selmi je postajalo sve lošije, pa je njena sestra Katie tražeći mogućnosti došla i do transplantacije hematopoetskih matičnih stanica (HSCT), intenzivnog postupka čiji je cilj ponovno postavljanje imunološkog sustava osobe. Uključuje kemoterapiju i nekoliko tjedana izolacije. Selma je pristala na visokorizičan postupak i zbog sina Arthura, sada 11-godišnjaka, koji se nije lako nosio s majčinom bolešću.

Srećom, HSCT je bio uspješan i doveo je do remisije. Glumica i dalje ima povremene simptome multiple, poput nenamjerne kontrakcije mišića koja može ometati njen govor i kretnje, a ako dulje sjedi može joj utrnuti lijeva noga. "Puno sam bolje, ali moje stanice su i dalje napadnute. Bolest je tu", rekla je Selma koja je cijeli proces liječenja opisala kao "ponovno pokretanje računala".

Zločesta beba

U memoarima Mean Baby objavljenima 2022. opisala je niz fizičkih problema s kojima se nosila kroz život, a sada napokon zna da su to pokazatelji MS-a, poput pulsirajućih glavobolja, učestalih vrućica, udova koji su znali "izmaknuti kontroli", što se događalo već u četvrtom razredu. Kasnije joj se pojavila uporna bol, a poslije i gubitak osjeta u nogama. Liječnici su uglavnom mislili da je depresivna, pothranjena ili čak da je sve umislila, nedaće je neko vrijeme pokušavala i utopiti u alkoholu, pa joj je točna dijagnoza konačno omogućila da se sa svime uhvati u koštac i fokusira se na ono što treba činiti.

image

Na predstavljanju memoara Mean Baby

SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Od postavljanja dijagnoze pojavila se u nekoliko televizijskih i filmskih uloga, posljednji puta 2021. u filmu "Far More". Danas razmišlja o aktivnijem povratku snimanjima, hoda pomoću štapa i uz podršku psa pomagača, dvogodišnjeg engleskog labradora retrivera Scouta. Nakon tolikih godina proživljenih s nedijagnosticiranom bolešću, otvorio joj se prostor za više radosti u životu – uživa u avanturama sa sinom kojeg ima iz veze s dizajnerom Jasonom Bleickom, jaše konja Nibblesa, a s Farberom planira i dalje plesati. I nastavlja se boriti za rušenje prepreka pred ljudima koji su "drugačiji".

Linker
25. travanj 2024 16:30