Na pomolu su nove nevolje

 CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK
Novi problemi

Shakira: Obruč se steže, španjolski poreznici iskopali su nove dokaze

Pokrenuta su dva nova postupka na sudu protiv pjevačice jer navodno nije platila porez na cjelokupno bogatstvo za 2018. godinu.

Pokrenuta su dva nova postupka na sudu protiv pjevačice jer navodno nije platila porez na cjelokupno bogatstvo za 2018. godinu.

Tek što se počela oporavljati od traumatičnog rastanaka od bivšeg partnera, Shakiru je zadesila još jedna nevolja. Poznato je da su kolumbijsku pop zvijezdu istraživali španjolski poreznici zbog navodne porezne prijevare teške preko 14.5 milijuna eura, sumnjajući na neplaćen porez na dohodak u razdoblju od 2012. do 2014. godine. Istraga je završila odlukom suda da će se pjevačici, na temelju predočenih dokaza, suditi u studenom ove godine zbog sumnje na utaju poreza tijekom spomenutog razdoblja.

Sada se, pak, otkrilo da je poreznici istražuju zbog dva nova slučaja, navodnih prijevara s porezom na dohodak i dodanu vrijednost u 2018. godini te s porezom na cjelokupnu imovinu. Potvrdio je to i glasnogovornik Visokog suda Katalonije: "Sud u okrugu Esplugues de Llobregat u Barceloni pokrenuo je postupak nakon prijave koju su tužitelji podnijeli protiv pjevačice Shakire zbog dva kaznena djela vezana za poreze na dohodak i porez na imovinu za španjolsku poreznu godinu 2018."

Prema tamošnjem zakonu, porezni rezidenti dužni su, osim uobičajenog poreza na dohodak, platiti i porez na kompletnu imovinu pa i ako je razasuta diljem svijeta. Obračunava se prema neto vrijednosti cjelokupne imovine od 1. siječnja do 31. prosinca tekuće godine što je pjevačici, čija se imovina ne ograničava samo na Miami, promaknulo. Zasad se nije oglasila zbog novih okolnosti dok njezin odvjetnički tim ne razmatri što će poduzeti i kojim će argumentima odgovoriti na nove optužbe.

Prije nego se početkom travnja ove godine sa sinovima Sashom i Milanom, odselila iz Barcelone u Miami, osvrnula se na svoje suđenje u studenom 2023. i obrušila na španjolske poreznike zbog toga što koriste "neprihvatljive metode kako bi naštetili mom ugledu i prisilili me na financijsku nagodbu", prenosi Daily Mail. Dodala je da nema namjeru sklapati bilo kakve nagodbe te će radije prihvatiti na suđenje.

Njen glasnogovornik izjavio je kako ju porezne vlasti neosnovano optužuju da laže o svom boravku u Španjolskoj u spornom razdoblju, od 2012. do 2014. godine i bez dokaza je tvrde da je počinila poreznu prijevaru. No, dokazi ipak postoje inače sud protiv nje ne bi pokretao postupke.

image

Radije će ići na sud nego se nagoditi

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Problem je u tome da je Shakira prijavila boravak i postala porezna rezidentica u Barceloni tek 2015. Do tada je bila prijavljena na Bahamima, poreznoj oazi. Njezini odvjetnici tvrde da je tek 2015. počela živjeti s Gerardom Piqueom u Španjolskoj premda je poznato da su bili u vezi pet godina ranije. Kako god bilo, plaćala je porez na dohodak od 2015.

Španjolski zakon propisuje da stranci koji provedu u zemlji više od 183 dana u istoj kalendarskoj godini, trebaju plaćati porez. Shakira tvrdi da je do 2015. boravila u Barceloni manje od 183 dana. Konzultirala se sa svojim računovođama koji su joj savjetovali da ne treba plaćati porez. No, poreznici su sudu predočili njene račune za frizera i njene fotografije s društvenih mreža iz Barcelone ne bi li dokazali da je prekoračila rok od 183 dana i utajila porez na dohodak.

U priopćenju koje je u studenom prošle godine objavio njen PR tim "LLYC Barcelona", stoji: "Shakira je porezni obveznik i besprijekorni platiša. Nikada nije imala poreznih problema ni u jednoj drugoj jurisdikciji. Oslanjala se na vrhunske savjetnike kao što je PriceWaterhouseCoopers. Nikada nije prelazila 183 dana prisutnosti u Španjolskoj potrebnih za poreznog rezidenta".

Poreznici su u međuvremenu iskopali nove dokaze, pokrenuli još dva postupka i ne odustaju od nakane da naprave od nje primjer za porezne neplatiše.

"Bez čvrstih dokaza koji bi potkrijepili optužbe protiv pjevačice, žestoko je progone kao kriminalku kreirajući medijskoj aferu, koristeći neprihvatljive metode kako bi naštetila njenom ugledu", izjavio je ranije njen PR tim „LLYC Barcelona”. Ona, pak, i dalje odbija nagodbu, no poreznici stežu obruč. Hoće li je to natjerati da zbog zahuktale porezne afere promijeni mišljenje?

Linker
27. travanj 2024 08:08