Slava u modi ima drugu stranu medalje

 ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK
Slavni supermodel

Šokantno otkriće Linde Evangeliste: ‘Izgladnjivala sam se na najgori mogući način‘

Slavna ljepotica Linda Evangelista u podcastu River Café otkrila je da je najgori postupak kojem se podvrgnula bio Master Cleanse, eufemizam za izgladnjivanje kako bi ostala vitka i ‘blistala‘ na modnoj pisti.

Slavna ljepotica Linda Evangelista u podcastu River Café otkrila je da je najgori postupak kojem se podvrgnula bio Master Cleanse, eufemizam za izgladnjivanje kako bi ostala vitka i ‘blistala‘ na modnoj pisti.

Štetni učinci koje nerealni standardi ljepote mogu imati u modnoj industriji, postali su česta tema razgovora nekadašnjeg top modela Linde Evangeliste. Ovog puta progovorila je u podcastu "River Café" o ekstremnim kurama čišćenja kojima je pribjegavala tijekom manekenskih dana. Voditeljici Ruth Rogers ispričala je kako je čišćenje organizma bio eufemizam za gladovanje, a najrigorozniji među njima bio je desetodnevni Master Cleanse, modificirani post sokovima koji ne dopušta konzumiranje hrane.

"To podrazumijeva samo pijenje slane vode i biljnog laksativnog čaja deset dana zaredom", rekla je nekadašnja manekenka. Dodala je i da se zbog pritiska da održava težinu, kojom se htjela - ne htjela trebala uklopiti u standarde naglašene vitkosti na modnoj pisti, izgladnjivala na najgori mogući način.

Kada se danas mislima vraća u 90-te, razdoblje vrhunca slave, svjesna je visoke cijene te koju je plaćala za to jer je riječ o njenom zdravlju.

image

Manekenka s Marcom Jacobsom i Kim Jones na reviji u sklopu njujorškog Tjedna mode u rujnu 2022.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

"Master Cleanse isprobala sam nekoliko puta, ali pribjegavala sam i medicinskim čišćenjima, uzimajući napitak u prahu čija je baza bila riža", ispričala je Evangelista koja je tada odlazila je u "We Care Spa" koji se nalazi u pustinji Palm Springsa, gdje je pila samo tekućinu, uglavnom vodu s limunom i mentom te čajeve, prenosi US Magazine.

"Dobijete čašu soka dnevno i jednom dnevno razrijeđeno i razvodnjeno povrće koje nazivaju juhom”, ispričala je manekenka čije se zdravlje u srednjom godinama urušilo poput kule od karata. U ranijim medijskom istupu u svibnju ove godine, slavni model otkrio je da joj je u posljednjih pet godina dva puta dijagnosticiran rak dojke.

"Otkriven mi je prvi put 2018., na redovnoj mamografiji. Nalaz nije bio dobar, a zbog drugih zdravstvenih čimbenika bez oklijevanja sam se odlučila za obostranu mastektomiju. Nakon zahvata mislila sam da sam riješila problem. No, 2022. napipala sam kvržicu i shvatila da se rak vratio,‘‘ kazala je manekenka za The New York Times. Nakon druge dijagnoze Linda je inzistirala da joj onkolog izvadi i tu izraslinu bez obzira na estetske posljedice.

"Iskopajte mi rupu u prsima, ne treba izgledati lijepo. Želim vidjeti rupu u svojim prsima kad završite. Razumijete li me? Ne želim umrijeti od ovoga", zavapila je manekenka pred liječnikom koja je nešto kasnije o tom strašnom razdoblju progovorila i za medije.

"Znam da sam jednom nogom u grobu, ali slavim život. Prošla sam kroz neke užasne zdravstvene probleme, tu sam gdje sam i sretna sam što sam živa. Svaki novi dan za mene je bonus‘", izjavila je ranije nekadašnja manekenka, majka 17-godišnjeg sina Augustina kojeg je dobila tijekom romanse s francuskim milijarderom Françoisom Pinaultom, današnjim suprugom glumice Salme Hayek.

Poznat je i njen zlosretni postupak "zamrzavanja masti" koji je odobrila FDA, a zove se CoolSculpting. Promovirao se kao sigurna alternativa liposukciji, no nju je učinio neprepoznatljivom. "Brutalno me unakazio Zeltiqov postupak CoolSculptinga koji je učinio suprotno od onoga što je obećao. Povećao je, a ne smanjio moje masne stanice i ostavio me trajno deformiranom, čak i nakon što sam prošla dvije bolne, neuspješne, korektivne operacije", otkrila je.

image

Sa sinom Augustinom u New Yorku ove godine.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Problem je bio u tome što je dobila "paradoksalnu masnu hiperplaziju" koja ju je umalo uništila i gurnula ju "u ciklus duboke depresije, duboke tuge i najnižih dubina samoprijezira".

Nakon što je podnijela tužbu protiv CoolSculptinga u rujnu 2021., Evangelista je godinu dana kasnije prikupila snagu okrenuti novi list. "Radujem se sljedećem poglavlju svog života s prijateljima i obitelji i sretna sam što ovo pitanje ostavljam iza sebe," zaključila je manekenka.

Linker
27. travanj 2024 09:48