Život s nasilnikom

Linda progovorila o mučnom braku: ‘Znao je da mi ne smije dirati lice jer mu donosi novac‘

Kanadski supermodel Linda Evangelista zvijezda je miniserijala "The Super Models" koji se prikazuje na kanalu Apple+.

Odavno je poznato da svijet topmodela i visoke mode nije sav blještavilo i glamur, što je lice koje pokazuje prema van, pa to pretpostavljaju oni koji u njega nikad nisu zakoračili. A kako zapravo izgleda njegovo naličje može se naslutiti iz prve epizode miniserijala "The Super Models" u kojem je kanadski supermodel, danas 58-godišnja Linda Evangelista i jedna od najvećih zvijezda osamdesetih opisala svoj odnos s tadašnjim šefom i suprugom Geraldom Marieom, 73-godišnjakom koji je bio voditelj europskog dijela agencije Elite Model Managementa sa sjedištem u Parizu.

image

Gerald Marie i Linda Evangelista u braku su bili pet godina

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Njih dvoje u braku su bili pet godina, a Linda je pred kamerom otvorila dušu i izjavila da je prekasno shvatila da se upustila u vezu s pogrešnim čovjekom. "Lako je sada reći da sam trebala ranije otići iz nasilne veze i braka. Meni je to sada jasno, ali tada su se stvari činile kompliciranijima. Ne grizete ruku koja vas hrani, a on je pazio da se ništa ne vidi, znao je da mi ne smije dodirnuti lice. Vjenčali smo se kad sam bila 22-godišnjakinja, a pustio me da odem pet godina kasnije, kad je od mene dobio sve... Ali sam bila presretna što sam napokon sigurna i slobodna", ispričala je Linda Evangelista.

image

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Christy Turlington na Versaceovoj reviji 1991.

PAUL MASSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Francuski multimilijunaš Gérald Marie u supermodele lansirao je svoju bivšu suprugu Lindu Evangelistu i njezine kolegice Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudiju Schiffer, Naomi Campbell... Ali nije bio imun na niske strasti. Prije nekoliko godina našao se usred lavine optužbi bivših zaposlenica i u središtu istrage francuske policije zbog optužbi za silovanje, svodništvo, seksualno uznemiravanje i protupravno lišavanje slobode kretanja.

image

Linda Evangelista na humanitarnoj gala večeri Caring for Women Dinner u New Yorku u rujnu ove godine

KENA BETANCUR AFP

Čak devet bivših modela, među kojima je bila i Carre Otis, bivša supruga Mickeyja Rourkea, posvjedočile su kakve su sve užase proživljavale u razdoblju od početka 80-ih do početka 90-ih, kada im je Marie obećavao zvjezdanu karijeru na modnim pistama, a što se pretvorilo u gomilu poniženja i trauma, s čijim se posljedicama i danas nose. Uz ostale, javno ih je podržala i Linda Evangelista, koja im je čestitala na hrabrosti i snazi da progovore o vlastitim traumama.

image

Linda Evangelista bila je topmodel 80-ih i 90-ih

-/THE ADVERTISING ARCHIVES/P -/THE ADVERTISING ARCHIVES/P

"Moje srce je slomljeno: slušajući njihove riječi uvjerena sam da govore istinu", objavila je tada u svojoj poruci Linda Evangelista i dodala kako u vrijeme veze i braka s Géraldom Mariejem nije imala nikakvih saznanja o tome što se događalo, te da je njegova slatkorječivost bila krinka seksualnog predatora, čije je ponašanje u modnim krugovima, čini se, bila javna tajna.

Bio je "bog i batina" u svijetu mode i ponašao se kao da je nedodirljiv, a modeli su za njega bili mlado meso s kojim je radio što god je htio. Podvodio ih je svojim imućnim poznanicima, seksualno iskorištavao, navukao na kokain, izgladnjivao i zaključavao..., a zbog toga nikad nije i neće odgovarati. Francuski tim istražitelja zaključio je, naime, da mu se bez obzira na težinu optužbi ne može suditi po zakonima te zemlje jer je prošlo previše vremena.

image

Gerald Marie i Linda Evangelista

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK
Linker
09. travanj 2024 20:23