Kevin Spacey

 DANIEL LEAL AFP
Nije kriv

Suze i viski za oslobađajuću presudu Kevina Spaceyja: ‘Izgubio sam sve u roku nekoliko dana‘

Oskarovac se pojavio sinoć u londonskom Groucho Clubu okružen prijateljima koji su s njim slavili sudsku pobjedu. Presretan je zbog odluke porote, ali i teško pogođen gubitkom posla i ugleda.

Oskarovac se pojavio sinoć u londonskom Groucho Clubu okružen prijateljima koji su s njim slavili sudsku pobjedu. Presretan je zbog odluke porote, ali i teško pogođen gubitkom posla i ugleda.

Nazdravljajući viskijem proslavio je američki glumac Kevin Spacey sudsku presudu kojom je oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četvorice muškaraca. Spacey se pojavio sinoć u Groucho Clubu, klubu s privatnim članstvom u londonskom Sohou, okružen prijateljima koji su s njim slavili sudsku pobjedu, objavio je Page Six. Ujedno je slavio i 64. rođendan, koji se poklopio s danom donošenja presude. Simbolično, time je označen početak, ako ne novog Spaceyjevog života, a onda sigurno novog životnog poglavlja.

Plač olakšanja

Spacey je bio u ležernom izdanju, nosio je hlače, pulover te ruksak na leđima i bio je u puno boljem stanju nego koji sat ranije na Southwark Crown Courtu, engleskom krunskom sudu, na kojem je briznuo u plač nakon donošenja oslobađajuće presude. Porotnici su počeli vijećati u ponedjeljak poslije gotovo četiri tjedna svjedočenja te su trećeg dana vijećanja proglasili glumca nevinim za seksualni napad u vezi s optužbama četvorice muškaraca, piše Fox News. „Djelovao je vrlo ponosno. Sjedio je blizu ulaza tako da su ga svi mogli vidjeti”, rekao je jedan od gostiju kluba, dodavši da je glumac bio u društvu sedmero prijatelja. Pili su viski i izgledali dobro raspoloženi. Društvo je napustilo klub oko ponoći, nakon čega je Spacey viđen kako sjeda u taksi.

image

Spacey nije mogao sakriti koliko je dirnut kad je izašao pred predstavnike medija

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uništena karijera

Podsjetimo, glumac se suočio s optužbama za seksualne napade na četvoricu muškaraca tijekom 20 godina. U ukupno devet optužbi, trojica od njih tvrdila su da ih je Spacey agresivno uhvatio za međunožje, opisujući ga kao „podlog, ljigavog i pokvarenog predatora”, dok je četvrti rekao da se probudio kad je Spacey izvodio oralni seks na njemu. To se dogodilo nakon što je zaspao ili se onesvijestio u Spaceyjevom londonskom stanu u koji je s oskarovcem otišao na pivo i pokoji savjet o glumačkoj karijeri. Spacey je u svoju obranu priznao da flerta s muškarcima i upušta se s njima u sporazumne spolne odnose te da mu je jedini pogrešan korak bilo „nespretno” dodirivanje muškarčevih prepona. Glumčev odvjetnik Patrick Gibbs rekao je da su trojica muškaraca lažljivci te da su isplanirali susrete sa „zlokobnom namjerom”, nadajući se da će uskočiti na vlak pokreta #MeToo i tako se obogatiti.

image

Kevin Spacey dolazi na Southwark Crown Court dan prije izricanja presude

DANIEL LEAL AFP

Optužbe su snažno pogodile Spaceyjevu, inače briljantnu, karijeru, pa se od 2019. na ovamo pojavio u samo dva europska filma. Jedan je „Čovjek koji je nacrtao Boga”, slavnog talijanskog glumca Franca Nera, a drugi film Jakova Sedlara „Bilo jednom u Hrvatskoj” u kojem je Spacey glumio Franju Tuđmana. Sedlarov film ne spominje se na iMDb-ju među Spaceyjevim ostvarenjima.

Ne čudi što su se zvijezdi „Kuće od karata” suze slijevale niz obraze dok je čitana konačna oslobađajuća presuda. Kasnije je medijima rekao da je zbog svega bio ponižen: „Moj svijet je eksplodirao. Svi su me žurno osudili i prije nego što je postavljeno prvo pitanje na sudu. Izgubio sam posao, izgubio sam ugled, izgubio sam sve u roku od nekoliko dana.” No, unatoč tome što za sud Spacey nije kriv, moguće je da neće biti dobrodošao natrag u licemjerni Hollywood.

Linker
28. travanj 2024 16:30