ANDREAS BEIL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ZADIVLJUJUĆE STVARAN

Tjednik objavio ‘intervju‘ sa Schumacherom, odgovore je generirala AI. Obitelj sprema tužbu

S obzirom na to da velikan Formule 1 nije viđen u javnosti već deset godina, mnoge je šokirala naslovnica njemačkog tjednika Die Aktuelle, na kojoj je osvanulo njegovo nasmijano lice uz veliki naslov - "Michael Schumacher, prvi intervju".

S obzirom na to da velikan Formule 1 nije viđen u javnosti već deset godina, mnoge je šokirala naslovnica njemačkog tjednika Die Aktuelle, na kojoj je osvanulo njegovo nasmijano lice uz veliki naslov - "Michael Schumacher, prvi intervju".

Prošlo je gotovo deset godina otkako je sedmerostruki prvak Formule 1 Michael Schumacher pretrpio tešku ozljedu mozga u skijaškoj nesreći na obiteljskom odmoru u francuskim Alpama, koja ga je prikovala za krevet i invalidska kolica. Od tada nije viđen u javnosti, a Michaelova obitelj poštuje njegovu želju za maksimalnom privatnošću.

Upravo je zato mnoge šokirala nova naslovnica njemačkog tjednika Die Aktuelle, na kojoj je osvanulo Schumijevo nasmijano lice uz veliki naslov - "Michael Schumacher, prvi intervju". Nešto manjim slovima je ispisan opis "zvučalo je zavaravajuće stvarno", a u časopisu je otkriveno kako je odgovore ustvari proizvela umjetna inteligencija.

"Moj se život potpuno promijenio nakon nesreće. Bilo je to užasno vrijeme za moju suprugu, moju djecu i cijelu obitelj. Bio sam toliko teško ozlijeđen da sam mjesecima ležao u nekoj vrsti umjetne kome, jer drugačije moje tijelo ne bi moglo sve to podnijeti”, glasi jedan od spomenutih citata.

Obitelj velikana Ferrarija na "intervju" je odgovorila - tužbom. Njihov je glasnogovornik za Reuters potvrdio kako planiraju pokrenuti pravni postupak protiv tjednika, ukazujući na objavljena sudska izvješća. "Michael nas je uvijek štitio, a sada mi štitimo Michaela”, izjavila je još 2021. njegova supruga Corinna u Netflixovom dokumentarcu. Njegova se nesreća u velikoj mjeri odrazila na njihovu svakodnevicu, a izvori bliski obitelji kažu kako Corrina od 2013. živi "kao zatvorenica", izbjegavajući sva druženja.

image

Michael Schumacher I Corinna

RAINER DAHMEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Bitku s umjetnom inteligencijom ovih je dana vodio i glazbenik Drake. Nakon što je netko pomoću AI generirao obradu pjesme reperice Ice Spice otpjevanu njegovim glasom, glazbenik je kratko poručio - "AI, ovo je kap koja je prelila čašu". Ironično, samo nekoliko dana kasnije nepoznati je korisnik TikToka, @ghostwriter977, postao viralan zahvaljujući Drakeovom duetu s The Weekndom koju je generirala umjetna inteligencija. Sam Ghostwriter je bio autor stihova, ali glasovi u pjesmi "Heart on My Sleeve", koja je skupila milijune pregleda i streamova, nepogrešivo su pripadali popularnim glazbenicima.

image

Drake i The Weeknd

RICHARD ISAAC/SHUTTERSTOCK

Međutim, u ponedjeljak je pjesma nestala sa streaming platformi, a sam Ghostwriter obrisao ju je sa svojeg TikTok profila, iako se sam zvuk već nepovratno proširio društvenom mrežom. Međutim, Universal Music Group, glazbena korporacija s kojom Drake ima ugovor, nije potvrdila kako je "skidanje" AI pjesme s platformi njihovo maslo. Upravo se zato šuška kako iza cijele drame stoji i sam Drake te kako je u pitanju samo dobar marketinški trik.

Autorstvo i vlasništvo je možda najznačajniji problem automatski generirane umjetnosti jer nosi sa sobom najviše upitnika - tko je uopće autor, odnosno vlasnik djela? Upravo smo se ovom temom bavili u zimskom broju Glorije Glam, a cijeli razgovor s Leilom Topić, kustosicom zagrebačkog MSU-a i voditeljicom Zbirki za fotografiju, film, video i medijsku umjetnost pročitajte ovdje.

Linker
26. travanj 2024 00:54