Dua Lipa na Met Gali u svibnju ove godine

 DNPHOTOGRAPHY/ABACA/SHUTTERSTOCK
Morat će na sud

Već treća tužba za isti hit! Dua Lipa mogla bi ostati bez 20 milijuna dolara

Odštetu od 20 milijuna dolara potražuje njen bivši suradnik, producent i diskograf Bosco Kante jer je neovlašteno koristila njegove snimke za remikseve hita ‘Levitating‘

Odštetu od 20 milijuna dolara potražuje njen bivši suradnik, producent i diskograf Bosco Kante jer je neovlašteno koristila njegove snimke za remikseve hita ‘Levitating‘

Umjesto na priželjkivani, novi ljetni odmor, britanska pjevačica Dua Lipa morat će na sud u Los Angeles. Njen bivši suradnik, glazbeni producent i diskograf Bosco Kante, tužio ju je zbog povrede autorskih prava i potražuje pozamašnih 20 milijuna dolara odštete. Problem je, navodno, prouzročio njen hit "Levitating" iz 2020. godine: producent tvrdi da je snimajući pjesmu neovlašteno koristila njegovu snimku. Pravni dokumenti u koje je zavirio The Mirror, navode da je 27-godišnja kantautorica koristila njegovu snimku talk boxa bez dopuštenja. Tim Due Lipe tražio je Kanteovu suglasnost, ali samo za orginalnu pjesmu. Nisu dobili dozvolu za korištenje njegovog ElectroSpit talk boxa na remiksevima. Producent ih je, tvrdi, upozoravao da mu duguju naknadu, no ignorirali su ga i sada od Due Lipe zahtijeva milijune.

Stvar je u tome što remiksevi donose najveću zaradu, a tužba se odnosi na The Blessed Madonna remiks, (koji uključuje Madonnu i Missy Elliott) te vrlo popularan remiks s reperom DaBabyjem. Upravo je ta verzija pjesme "Levitating" na Spotifyju prikupila više od 1,6 milijardi slušanja.

"Tužitelj je poduzeo brojne pokušaje kako bi riješio ovu stvar bez sudskog spora, ali su ti napori bili neuspješni, zbog nevoljkosti tuženika da surađuje ili prihvati odgovornost za ovo očito kršenje tužiteljevih autorskih prava," stoji u dokumentima. Dua Lipa i njezina izdavačka kuća Warner Music Group još se nisu javno očitovali o tužbi. Budući da je iznos golem, očekuje se skora protumjera pop zvijezde i njenih odvjetnika.

Radi se o već trećoj tužbi vezanoj uz njezinu hit pjesmu "Levitating". U lipnju ove godine je odbačena tužba koju je lani podnijela reggae grupa Artikal Sound System, a još se čeka rješenje tužbe koju su podnijeli kantautori Sandy Linzer i L. Russell Brown u ožujku prošle godine u kojoj tvrde kako je Dua Lipa koristila melodiju iz njihovih pjesama "“Wiggle and Giggle All Night” i “Don Diablo.”

Linker
26. travanj 2024 13:49