Naomi Campbell

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
Modna retrospektiva

Velika čast za Naomi Campbell: Ući će u povijest londonskog Victoria & Albert muzeja

Crna pantera dobiva svoju izložbu koja će donijeti sve ključne trenutke njezine karijere i života izvan piste.

Crna pantera dobiva svoju izložbu koja će donijeti sve ključne trenutke njezine karijere i života izvan piste.

Naomi Campbell, kao jedna od najvećih žena modne scene, dobila je veliku čast da njezinu gotovo 40 godina dugu karijeru izloži Victoria & Albert muzej u Londonu. Tako će s izložbom jednostavno nazvanom "NAOMI" ući u povijest kao prva kojoj je to pošlo za rukom.

U najavi londonskog muzeja stoji kako će izložba kroz 100 odjevnih kombinacija prikazati život i djelo supermodela. Riječ je o kombinacijama koje je Naomi nosila kroz manekensku karijeru, kako na pisti tako i u svom privatnom životu. Osim toga, navode kako će izložba također baciti svjetlo i na to kako je "Crna pantera" iz poznate osobe došla do statusa kulturne ikone. Zanimljivo, ovaj je muzej do sada organizirao razne retrospektivne izložbe posvećene slavnim imenima poput Davida Bowieja i Kylie Minogue, no 53-godišnja Naomi, koja je rođena Britanka, prva je manekenka koja je dobila ovu čast.

Tako će, kako najavljuju, postavu činiti odabrani komadi poput onih koje je nosila na pistama za brendove kao što su Alexander McQueen, Chanel i Vivienne Westwood. U V&A muzeju će se tako moći vidjeti i vrtoglavo visoke potpetice koje je 1993. nosila na reviji Vivienne Westwood i u kojima je doživjela neslavan pad na pisti, a koje su inače dio stalne postave muzeja.

image

Na Dolce&Gabbana Ready to wear reviji za proljeće/ljeto 2024.

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

"Svjetski je prepoznata kao supermodel, aktivistkinja, filantropkinja i kreativna suradnica što ju čini najutjecajnijom figurom u suvremenoj kulturi. Oduševljeni smo što radimo s Naomi Campbell na ovom projektu i što slavimo njezinu karijeru s publikom" napisala je Sonnet Stanfill, viša kustosica za modu V&A muzeja. "Mislim da, možda, u javnosti vrijedi mišljenje da je rad modela lagodan i glamurozan život. I iako je to možda djelomično točno, ignorira sav težak rad koji je potreban" dodala je Stanfill. Osim modnog dijela života, izložba će prikazati i njezin aktivizam kroz koji se doticala brojnih društvenih pitanja. Svoju inspiraciju za dobrotvoran i društveno koristan rad uvijek je pripisivala Nelsonu Mandeli kojeg je osobno poznavala, a on ju je pak, kako piše Independent, zbog filantropska rada jednom prigodom nazvao svojom "počasnom unukom".

Nakon što je vijest dospjela u javnost, oglasila se i sama Campbell. "Počašćena sam što su me iz V&A-a pozvali da sa svijetom podijelim svoj život u odjeći. Modna kolekcija V&A jedna je od najvećih u svijetu i blagoslov je raditi s njima na dijeljenju moje priče" napisala je na Instagramu uz sliku isječka iz članka. Ipak, do same izložbe će trebati pričekati još neko vrijeme jer se otvara tek 22. lipnja iduće godine i trajat će do 6. travnja 2025.

Linker
27. travanj 2024 03:17