O.J. Simpson i Nicole Brown Simpson u Los Angelesu 1980. godine

 RALPH DOMINGUEZ/MEDIAPUNCH/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
O.J. Simpson

Za ubojstvo bivše žene nikada nije odgovarao, a bio je zaboravljen sve do pojave Kardashianki

Bivši igrač američkog nogometa koji je široj javnosti ostao najpoznatiji po suđenju za ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njezina najboljeg prijatelja Ronalda Goldmana, preminuo je u dobi od 76 godina.

O. J. Simpson, bivši igrač američkog nogometa koji je široj javnosti ostao najpoznatiji po suđenju za ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njezina najboljeg prijatelja Ronalda Goldmana, preminuo je u dobi od 76 godina, potvrdila je njegova obitelj. "Desetog travnja, naš otac, Orenthal James Simpson, podlegao je borbi s rakom. Bio je okružen svojom djecom i unucima. Tijekom ovog teškog vremena, molimo sve da poštuju našu privatnost", ukratko su napisali u objavi na društvenim mrežama.

Jedna od najvećih zvijezda američkog nogometa, posljednje je tri godine svoga života živio povučeno u Las Vegasu gdje je prvenstveno uživao u golfu i komentiranju sportskih događaja na društvenim mrežama. Povremeno bi znao dati pokoji intervju za medije, a svojim ponašanjem ni na koji način nije ostavljao dojam čovjeka koji je u prošlosti imao ozbiljnih problema sa zakonom. Naime, unatoč njegovim brojnim uspješnim sportskim rezultatima, sjenu na njegovu karijeru ipak je bacilo dvostruko ubojstvo zbog kojeg nikada nije odgovarao.

Naime, tog kobnog 12. lipnja 1994. policija je ispred stana u Brentwoodu, u samoj okolici Los Angelesa, pronašla dva izbodena tijela - ono 35-godišnje Nicole, njegove bivše supruge te 25-godišnjeg Goldmana, njezina prijatelja. U trenutku dolaska policije na mjesto zločina, u stanu je bilo i dvoje djece - O.J.-jeva i Nicoleina 9-godišnja kći Sydney Brooke te 6-godišnji sin Justin Ryan. Nakon iscrpne istrage ispostavilo se da je Goldman k prijateljici tek nakratko navratio kako bi joj vratio naočale koje je ona prethodne večeri na obiteljskoj zabavi zaboravila u restoranu, gdje je on radio kao konobar.

image

Za ubojstvo bivše supruge Simpson nikada nije odgovarao

RALPH DOMINGUEZ/MEDIAPUNCH/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Premda nije bilo svjedoka, a nož kojim su oba ubojstva izvršena nikada nije pronađen, kriminalistička analiza tragova na mjestu zločina upućivala je na samo jednog krivca - O. J. Simpsona kao počinitelja zbog čega je pet dana nakon ubojstva izdan nalog za njegovo privođenje. Na suđenju se Simpson izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, a za kontroverznu oslobađajuću presudu najviše je bula "zaslužna" obrana Simpsonovog odvjetničkog tima, predvođenog Robertom Kardashianom, današnjim generacijama poznatijeg kao oca Kim, Kourtney, Khloe i Roba Kardashiana.

On je slučaj članovima porote predočio kao tek jedan u nizu mnogih rasističkih u dugoj povijesti loših policijskih i sudskih odluka kada je riječ o članovima afroameričke zajednice pa je Simpson na kraju iz sudnice izašao kao, ni manje ni više, nego slobodan čovjek.

Iako nikada nije odgovarao za ubojstva, na kraju je ipak završio iza rešetaka. Razlozi su bili oružana pljačka, lišavanje slobode kretanja i kršenje uvjetne kazne u hotelu i kasinu Palace Station u Las Vegasu, inače događaja iz 13. rujna 2007. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice te je 5. prosinca 2008. osuđen na 33 godine zatvorske kazne s mogućnošću puštanja na uvjetnu slobodu nakon odsluženih devet. U zatvoru Lovelock proveo je devet godina, nakon čega je pušten na uvjetnu slobodu.

image
GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Godinama je bio zaboravljen u medijima, ali sve se to promijenilo kada su se pojavile Kardashianke i njihov reality show u kojem se, između ostaloga, često znao spominjati i Simpson, inače njihov obiteljski prijatelj. Kris Jenner, koja se od Roberta Kardashiana razvela 1991. godine, jednom je prilikom u showu priznala da je znala kako je Simpson Nicole godinama zlostavljao, a od kazne zatvora spasio ga je, ironično, upravo njezin bivši.

O toksičnom odnosu Nicole i Simpsona 2020. je snimljen i dokumentarac pod simboličnim nazivom "Američka tragedija: O. J. i Nicole", prikazan na kanalu Discovery Investigation. Njegovi su autori tada po prvi put javnosti otkrili šokantne i nepoznate detalje iz Nicoleina dnevnika, pronađenog u sefu njezina doma. Film je, zajedno s obiteljskim fotografijama i pismima isprike O. J. Simpsona, prikazivao i kronologiju obiteljskog nasilja, kao i toksičnost njihove veze, kasnije i braka.

image

O.J. Simpson i Nicole Brown Simpson u Los Angelesu 1980. godine

RALPH DOMINGUEZ/MEDIAPUNCH/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

"Bacio me na pod i nastavio me satima udarati rukama i nogama dok sam pokušavala dopuzati do vrata", stoji u jednoj od bilješki iz njezina dnevnika. U drugoj Nicole opisuje kako joj je Simpson pred vratima garaže bejzbolskom palicom smrskao karoseriju bijelog Mercedesa iz kojeg se nije usudila izaći, a u njihovu odnosu ništa se nije promijenilo ni nakon vjenčanja 1985.

"S prijateljima Ericom i Valom von Wattsom slušala sam ploče u Wilshireu. Popili smo nekoliko pića, a nakon povratka kući me pretukao, razderavši moju plavu jaknu i čarape. U bolnici sam kao razlog ozljeda navela pad s bicikla", zapisala je 1986. U vrijeme dok je bila trudna s njihovim mlađim sinom Justinom, Simpson je navodno u nju uperio pištolj zahtijevajući da napravi abortus.

Sve su to stvari zbog kojih nikada nije odgovarao pred zakonom, a obiteljima ubijenih prema pravomoćnim presudama iz građanskih je parnica ostao dužan milijune, kao i za neplaćeni porez državi Kaliforniji, koji je u vrijeme njegove smrti iznosio 40 milijuna dolara.

Linker
16. travanj 2024 14:04