Čovik s mora

Zaslužena dokolica košarkaškog šampiona: Gordan Giriček otkriva kako provodi ‘mirovinu‘

Rođeni Zagrepčan pronašao je mir i sreću na otoku kamo odlazi već devetnaest godina, čak i zimi, a ovih dana stiže mu brod kojim će se otisnuti ribolovnu avanturu.

Nekadašnjeg NBA košarkaša, Gordana Giričeka, rijetko se viđa u javnosti otkako je 2011., završio profesionalnu karijeru. Od košarke se oprostio u Ciboni, gdje je 1993. započeo sportsko putovanje koje ga je naposljetku odvelo u Ameriku, a gdje najradije boravi i kakvi su mu planovi, otkrio je u razgovoru za IN Magazin na Nova TV. Nekadašnji igrač "Memphis Grizzliesa" drugi dom pronašao je na otoku Ugljanu. Ovih dana otisnuo se do Zadra, zbog Sunset Sports Media Festivala gdje su se početkom ovog mjeseca okupili vrhunski sportaši te sportski stručnjake iz područja medija i marketinga, gdje je taj rođeni Zagrepčanin otkrio svoja dva umirovljenička gušta, šah i ribolov.

"Nisam se sakrio, ne križam se s medijima previše. Na evente ne idem osim ako nisu ovako nekog sportskog tipa pa me se onda može uhvatiti", rekao je Gordan. Budući da danas, 20. lipnja slavi 46. rođendan, sve zanima kako izgleda penzionerski život u najboljim danima. Ili bolje rečeno, kako je izgledala tranzicija iz napornih, svakodnevnih treninga te utakmica u miran život na otoku?

"Pa ja bih rekao da većina uspješno ne savladava taj period. Moja situacija je bila da sam ga uspješno prevalio. Tako da zaista nisam požalio što sam stao relativno rano za sportaša, ali evo prošlo je već 12-13 godina i apsolutno nema dosadnih dana. Puno se toga može raditi ako imate interesa", kaže bivša NBA zvijezda otkrivši da radi s juniorima, putuje po Europi s djecom i bavi se nekim svojim stvarima.

image

Na nastupu sa svojim bandom "Blank" 2012. na SRC-u Korana

MARIO PUSIC CROPIX

"Bitno da imam svoju slobodu i da mi nitko ne mora reći - moraš doći tu tada i tada. Ja sam prenamijenio onu izreku vrijeme je novac, za mene je novac vrijeme. Ja sebi svojim novcem kupujem slobodno vrijeme i mislim da je bogat čovjek onaj koji ima slobodno vrijeme", smatra Gordan.

On svoje vrijeme troši na ribolov u ribarskom mjestu kamo odlazi već devetnaest godina ljeti i zimi, zato prihvatili i mještani. "Polako postajem ‘čovik s mora‘, ali još uvijek se držim i Zagreba", otkrio je dodajući da je dosad pomalo ribario. No to bi se uskoro moglo promijeniti.

"Upravo mi stiže brod malo drugačiji nego što sam imao dosad. Imao sam gumenjaka, sad ide s dvije kabine i s hajdemo reći krovom pa ću se moći otisnuti na duži period van svog mjesta i bit će onda prostora i za ribarenje sigurno", pohvalio se priznavši na kraju da više ne igra košarku.

"Ne mogu, košarka nije sport da se može evo tu sad igrati. Morate ići na teren negdje: da smo nogometaši bacili bismo dvije majice i napravili golove, igrali bismo na ‘dvije male‘. Košarka nije takav sport, a i imam problem s kukom koji moram riješiti uskoro, pa kad to prođe možda se odlučim, ali zasad ne", zaključio je Gordan.

Linker
12. travanj 2024 03:08