Istina i mit

Žestoke kritike filma o Amy Winehouse: ‘Ostavite pokojnicu na miru, izrabljujete njenu smrt‘

Društvene mreže užarile su se nakon što je fotografija sa seta biografskog filma ‘Back To Black‘, kojom fanovi nisu zadovoljni, dospjela u javnost.

Biografski film o Amy Winehouse fanovi su sasjekli već na samom početku snimanja. Bilo je dovoljno da sa seta u Londonu u javnost dospije tek jedna fotografija: društvene mreže preplavile su kritike na račun engleske redateljice Sam Taylor-Johnson, poznate po filmu "50 nijansi sive", a nije pošteđena ni glavna glumica Marisa Abela, no najviše je bijesa upućeno producentima.

Problem je, čini se, u tome što je sama ideja da se ovjekovječi život britanske pjevačice čudesnog glasa, kakav se pojavi jednom u tko zna koliko godina, preminuloj zbog trovanja alkoholom u dobi od samo 27 godina u srpnju 2011., naišla na žestoku osudu.

"Zašto je ne pustite da počiva u miru?", pitaju se fanovi tragično preminule kantautorice, uvjereni da se u filmu koji je dobio ime po jednoj njenih najpoznatijih i najpotresnijih pjesama "Back To Black" i istoimenom albumu, ne radi o odavanju počasti.

"Htjeli biste unovčiti njenu ostavštinu, iskorištavate njezinu traumu", pljušte kritike na račun produkcije od strane pojedinaca koji vjeruju da su dobro upoznali Amy Winehouse preko njezinih pjesama. Okidač je bila fotografija koja prikazuje Marisu Abelu dok u ulozi Amy jeca prilikom uhićenja njenog supruga Blakea Fielder-Civila. Twitter je nakon toga planuo.

image

Marisa Abela na setu filma o Amy Winehouse

DEAN/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Ovo nije sjajan početak. Možete li pokojnicu ostaviti na miru? Ove biografije stvaraju strahovit nered i izrabljivačke su", jedna je od bijesnih reakcija.

Stvar je, izgleda, u mitskom ozračju koje prati Amy Winehouse, a pomalo nalikuje legendi o Jamesu Deanu, neprilagođenom buntovniku koji je tragično stradao mlad, u prometnoj nesreći. Naime, vjeruje se kako bi život pjevačice hitova "Rehab", "Valerie", "Love Is A Losing Game" izgledao drugačije da se nije zaljubila u engleskog umjetnika Blakea Fielder-Civila i 2007. udala za njega. Fanovi žele vjerovati u mit da ju je suprug navukao na heroin i druge opijate te da su joj njihova burna veza, Blakeovi dolasci, odlasci i varanja, slomili srce.

On je jednom prilikom, nakon što su se pod pritiskom (njezine) obitelji 2008. razdvojili, izjavio: "Naš cijeli brak temeljio se na drogiranju". Malo tko je razmišljao o tome da je diva nevjerojatnog glasa vjerojatno sama izabrala put, a to je, čini se, pravac kojim bi biografski film "Back to Black" trebao krenuti. Izgleda da ta ideja smeta fanovima.

image

Amy Winehouse s kontroverznim suprugom

JENNIFER ROCHOLL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Otac Amy Winehouse, Mitch - koji je kćeri nebrojeno puta pokušao pomoći i još uvijek se teško nosi činjenicu da je više nema - odobrio je snimanje filma. Smatra da je Marisa Abela dobar izbor za glavnu ulogu iako fizični ne nalikuje Amy. Glumica je, pak, svjesna u čije "cipele" ulazi, poštuje tu činjenicu i daje sve od sebe na setu, unatoč primjetnoj tremi. Fotografija sa seta koja je toliko naživcirala obožavatelje otkriva identične tetovaže, a perika vjerno odražava posebnu frizuru kakvu je nosila Amy Winehouse. Jesu li pogodili i ostalo, vidjet će se na velikom platnu kad film bude spreman za prikazivanje.

Linker
19. travanj 2024 21:15