John Pavlish
Velika imena

Zvjezdana ekipa: Na otok Lopud stigli su holivudski glumac Edward Norton i oskarovac Peter Spears

Ponta Lopud festival, namijenjen je filmskim glumcima redateljima,snimateljima i producentima, a treću godinu zaredom na njega stižu velikani struke koji će svoj iskustva podijeliti s mlađim kolegama iz Hrvatske i regije.

Ponta Lopud festival, namijenjen je filmskim glumcima redateljima,snimateljima i producentima, a treću godinu zaredom na njega stižu velikani struke koji će svoj iskustva podijeliti s mlađim kolegama iz Hrvatske i regije.

Na otok Lopud stigao je svjetski poznati glumac Edward Norton koji će na trećem Ponta Lopud festivalu održati nekoliko predavanja i radionica od kojih će prvi masterclass namijenjen javnosti, moderirati meksički redatelj Michel Franko.

Edward Norton, u samom je vrhu svjetske kinematografije više od tri desetljeća, glumio je u pedesetak filmova, producirao njih trinaest, napisao je pet i režirao dva. Tri put je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih priznanja za glumu i produkciju. Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu “Glass Onion: a Knives Out Mystery”, koji je u prva tri tjedna emitiranja postao jedan od tri najgledaniji filma u povijesti Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj seriji “Extrapolations”, a očekuje ga i snimanje filma “Asteroid City”, u režiji legendarnog Wesa Andersona.

Publika ga posebno pamti u filmovima ‘‘Klub boraca‘, ‘‘The Grand Budapest Hotel‘‘, ‘‘Bourneovo naslijeđe‘‘, ‘‘Dobar posao u Italiji‘‘, ‘‘25. sat‘‘, ‘‘The Score‘‘..., a često je fantastično igrao i likove koji imaju podvojenu ličnost.

image
John Pavlish

"Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa", izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na Ponta Lopud festivalu.

A glumac dobro poznaje našu obalu jer je tu u punoj privatnosti već nekoliko puta ljetovao, a odredište mu je bilo otok Hvar.

Prvu festivalsku večer, na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održat će se projekcija klasika ‘‘Oslikani veo‘‘ redatelja Johna Currana u kojem je Norton odigrao jednu od svojih najzapaženijih uloga. Riječ je o romantičnoj, psihološki obojenoj priči o dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja.

Osim Nortona, na Lopud je stigao i glumac i redatelja Peter Spears koji je prije dvije godine za produkciju filma ‘‘Nomadland‘‘ osvojio Oscara, Zlatnog lava, Zlatni globus, nagradu BAFTA..., agent za talente i producent Brian Swardstrom, a još se očekuju Ruben Östlund, švedski redatelj poznat po filmu ‘‘Trokut tuge‘‘, snimateljica i redateljica Urszula Pontikos te producent Philippe Bober.

Linker
05. svibanj 2024 21:44