Press
U pozitivnom ritmu

Bogato glazbeno ljeto: Šibenik i okolica nameću se kao destinacija probranih glazbenih spektakala

Najavljeni su brojni festivali i koncerti koji će se održati u Šibensko-kninskoj županiji u srpnju i kolovozu.

Bogat festivalski i koncertni program koji proteklih godina privlači sve više ciljanih posjetitelja u Šibensko-kninsku županiju od ovog će ljeta biti još impresivniji. Za sada je najavljeno je pet festivala domaćih organizatora, koji će se održavati u srpnju i kolovozu, a to nije konačna brojka.

Zahvaljujući glazbenim događanjima uvala Martinska u okolici Šibenika prošle se godine nametnula kao nova festivalska lokacija te je postala dom za brojne ljubitelje bass glazbenih žanrova iz regije i cijele Europe. Na samom ulazu u šibenski kanal, i s predivnim pogledom na grad Šibenik, u gustoj borovoj šumi tik uz more, Martinska je prošlo ljeto malo koga ostavila ravnodušnim.

Sibenik, 110719.
Obilazak nove festivalske lokacije na Martinskoj , preko puta Sibenika.Ovo ljeto na Martinskoj ce se odrzati vise glazbenih festivala.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX
Uvala Martinska u blizini Šibenika

Osim Martinske dva ugledna elektronska festivala sele iz Istre u Šibenik i Tisno i time ih još više etabliraju kao destinaciju probranih glazbenih spektakala za publiku rafiniranog ukusa.

Outlook Origins od 30. srpnja do 3. kolovoza

Prvi od dva velika elektronska festivala koji su obilježili prošlih godina Istru i Pulu od 2020. sele se u Dalmaciju, točnije u Šibenik i njegovu okolicu. Od ove godine preimenovan u Outlook Origins održavat će se na tri lokacije, u amfiteatru i tvrđavi svetog Mihovila u srcu Šibenika, u skrivenom privatnom zaljevu The Garden Resorta u Tisnom i u klubu na otvorenom Barbarella’s.

Press
Plaža u Tisnom, The Garden Resort

Promjenom imena vraćaju se originalnim korijenima koji su izgradili najveće svjetsko slavlje sound system kulture, simbolično Outlook festival krenuo je 2008. u The Gardenu koje je u Petrčanima otvorio Nick Colgan. Sada se ponovno sastaju u Tisnom. Prva imena objavljena su na stranicama Outlook Originsa, gdje se mogu naći sve informacije.

Dimensions od 13. do 17. kolovoza

Nakon desetljeća stvaranja reputacije kao jedan od najuglednijih festivala elektroničke glazbe u Europi, Dimensions festival će se u ljeto 2020. po prvi put održati u Tisnom i Šibeniku. Za koncert otvorenja nastupa Floating points, na Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku, u četvrtak 13. kolovoza.

Festival će se održati na tri lokacije: na zadivljujućoj Tvrđavi svetog Mihovila, izgrađenoj na litici iznad središta grada Šibenika, zatim, u prekrasnoj uvali The Garden Resorta u Tisnom te na otvorenoj terasi diskoteke Barbarella's.

Press
Tvrđava svetog Mihovila u Šibeniku

Dimensions festival se uvijek izdvajao zbog nekoliko ključnih razloga: posvećenost uzbudljivom programu, ekskluzivni i premijerni nastupi i ukusna mješavina novih heroja i pravih legendi. Ove godine nastupaju brojni izvođači poput Stamp the Wax, Butter Side Up, Cosmic Slop, The Ghost, Mala i Love Muscle, Rinse FM, My Own Jupiter, izdavačka kuća Helene Hauff Return To Disorder, te Pinkman Records i Freerotation.

Osim njih tu je i domaći veteran Petar Dundov, koncert će održati novi beogradski electro-rock bend Bella Technika. Detaljan program može se naći na stranicama Dimensionsa.

Seasplash od 16. do 19. srpnja

Festival Seasplash, koji je prošle godine revitalizirao nekadašnji kamp u uvali Martinska i ovog se ljeta vraća na isto mjesto. Ove godine proslavit će svoju punoljetnost, odnosno 18. izdanje, a uz brojna glazbena imena na više pozornica, organizatori pripremaju bogat dnevni program besplatnih radionica, plažu, bazaar, dućan ploča i merchandisea, kamp.

Kao glavne zvijezde najavljen je bend Asian Dub Foundation, englesko-indijski bend nosi status jednog od najboljih live bendova na svijetu. Na Martinsku također stižu Novozelanđani Pitch Black.

Vraća se i domaći dubstep producent Egoless čija je popularnost davno prešla granice regije, o čemu svjedoči i više od 50 nastupa na tri kontinenta u 2019. godini. Nastupa i jedan od najboljih hip hop izvođača regije - Kandžija koji je ove godine nominiran za Porin. Na festivalu prvi put će nastupiti mlada glazbena nada Aklea Neon, koja s pjesmom “Zovi je mama” nastupa na Dori 2020.

Uz njih nastupa DJ i producent Filip Motovunski, a povratak na scenu na Seasplashu će proslaviti i splitsko-zagrebačka grupa St!llness. Najavljeni su nastupi i Iron Dubz, Digitron, Roots In Session te Crazy Baldheada iz Dubmission Records.

Regius festival od 10. do 11. srpnja

Regius je najveći festival široke lepeze glazbenih žanrova u Dalmaciji koji se od 2011. godine održava u Šibeniku u organizaciji PARK-a. 2020. Kao glavna zvijezda festivala ove godina nastupa Bajaga & instruktori, kojem će ovo biti prvi nastup u Šibeniku nakon 1989. godine

Regius slavi deset godina postojanja, a kroz dosadašnja izdanja festivala u Šibeniku su nastupali brojni izvođači rock, punk, ska, reggae, rap, dub, DnB, dubstep, grime i trance žanra.

Sibenik, 110719.
Obilazak nove festivalske lokacije na Martinskoj , preko puta Sibenika.Ovo ljeto na Martinskoj ce se odrzati vise glazbenih festivala.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX
Uvala Martinska

Membrain festival od 6. do 9. kolovoza

Peto izdanje najsrčanijeg europskog festivala underground bass kulture, Membrain festivala održat će se u uvali Martinska, traje četiri dana, a počinje 6. kolovoza. Prva imena najavljena od organizatora su Clarity, Gantz, Sukh night, The Untouchables, Presha i mnogi drugi.

Linker
18. travanj 2024 05:48