FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA
Nova pravila

Grammy protiv umjetne inteligencije: Prestižne glazbene nagrade u fokus vraćaju pravu glazbu

Tijelo koje dodjeljuje najpriznatije svjetske glazbene nagrade, Grammy, nastoji ograničiti upotrebu umjetne inteligencije (AI) u industriji.

Tijelo koje dodjeljuje najpriznatije svjetske glazbene nagrade, Grammy, nastoji ograničiti upotrebu umjetne inteligencije (AI) u industriji.

Zbog rastućeg napretka umjetne inteligencije i njezinih mogućnosti da kreira i umjetnička djela, u tek nekoliko minuta ili sekundi, bilo da je riječ o glazbi, slikarskim djelima ili scenariju za film i tome slično, za dodjelu glazbene nagrade Grammy, vrijede nova pravila. Radi se o tome da "samo ljudski kreatori imaju pravo" na pobjedu, govore iz organizacije koja dodjeljuje najprestižnije svjetske nagrade. Akademija za snimanje u petak je objavila službenu knjigu pravila i smjernica za Grammyje 2024. godine, a u pravilniku stoji da "djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji" te žele obuzdati upotrebu umjetne inteligencije u industriji. Rok za ispunjavanje uvjeta za 66. dodjelu Grammyja je 15. rujan ove godine, a cilj je da je glasovanje što poštenije, transparentnije i točnije.

Rad isključivo s umjetnom inteligencijom je zabranjen, ali neka glazba stvorena uz njezinu pomoć može se kvalificirati u određene kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku akademije. No doprinos ljudskog autora mora biti najmanje 20% albuma kako bi zaslužio nominaciju za kategoriju albuma godine. Dok je u prošlosti bilo koji producent, tekstopisac, inženjer ili istaknuti izvođač na albumu mogao dobiti nominaciju za album godine, čak i ako je osoba imala mali doprinos. Izvršni direktor Akademije, Harvey Mason kaže da će AI "apsolutno" i "nedvosmisleno" imati ulogu u oblikovanju budućnosti glazbene industrije. Dodao je i da je "neprihvatljiva ideja da nas to zatekne nespremne i da se time ne pozabavimo." Mason kaže i da će u ovom trenutku Akademija dopustiti slanje AI glazbe i sadržaja, ali je rekao da će Grammyji ići samo ljudskim kreatorima. Ljudi će morati obaviti i većinu posla u kategorijama pisanja pjesama i izvedbe.

image
FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA

Nadalje, broj onih koji ispunjavaju uvjete u kategorijama "velike četvorke", najbolji novi izvođači kao i album, pjesma i ploča godine, smanjen je s 10 na osam nominiranih. Nagrada za najbolji improvizirani jazz solo preimenovana je u najbolju jazz izvedbu, a da bi se umjetnici kvalificirali za najbolji regionalni album meksičke glazbe, 50% stihova mora biti otpjevano na španjolskom ili većina glazbenog sadržaja mora odražavati tradicionalni stil meksičke glazbe, kao što su banda, norteño, corridos, gruperos, mariachi, rancheros, sierreño i drugi. Dodane su i tri nove kategorije: najbolja snimka pop plesa, najbolja izvedba afričke glazbe i najbolji alternativni jazz album.

Mišljenja oko umjetne inteligencije u kreiranju glazbe, podijeljena su. Prošloga je tjedna u radijskom programu BBC-ja, Paul McCartney rekao da je umjetna inteligencija angažirana da pomogne dovršiti jednu od nedovršenih pjesama Beatlesa izvlačenjem glasa Johna Lennona iz starog demo snimka. S druge pak strane, prošloga je mjeseca najveći svjetski izdavač Universal Music Group zatražio od online platformi za streaming, uključujući i Spotify, da povuku radove stvorene umjetnom inteligencijom, tvrdeći da krše zakon o autorskim pravima.

Linker
29. travanj 2024 23:27