Gloria produkcija/Instgaram
DIVA I DALJE ŽIVI

Izložba kostima Tine Turner je nešto što se ne propušta

Uskoro je otvorenje izložbe DIVA u muzeju Victoria & Albert u Londonu, a među njima pronaći će se i odjevne kombinacije pokojne dive Tine Turner.

Uskoro je otvorenje izložbe DIVA u muzeju Victoria & Albert u Londonu, a među njima pronaći će se i odjevne kombinacije pokojne dive Tine Turner.

‘Veće od života", naziv je haljina s nastupa, vječne dive Tine Turner koja će biti postavljena na modnoj hit izložbi Diva u muzeju Victoria & Albert - V&A u Londonu. Ova će izložba slaviti snagu i kreativnost kultnih izvođača, istražujući i redefinirajući ulogu "dive" i kako je ona s vremenom potkopana ili prihvaćena u operi, pozornici, popularnoj glazbi i filmu, a Tina Turner bit će u prvom planu. Među 60 lookova i više od 250 predmeta izloženih na V&A‘s Diva izložbi, pronaći će se i haljina "Flame", Tine Turner, koju je kreirao Bob Mackie još 1977. godine, a za koju kaže da je: "Teatralnost tog kostima izvan svake ljestvice." I na samoj izložbi bit će moguće čuti njegov govor.

Ovom se izložbom slave dva stoljeća mode diva, a kostimi Tine Turner bili su i više nego očaravajući, kao i ona sama: "Tina Turner bila je veća od života sve do samog kraja", rekao je za The Guardian, njezin prijatelj Bob Mackie, modni dizajner i suradnik na njezinim najpoznatijim lookovima. Flame haljina koju je Mackie dizajnirao za Turner, jedan je od vrhunaca izložbe Diva koja se otvara sutra. Vijugave vrpce od crvenih i zlatnih šljokica lelujaju s golišavog korzeta, dizajnirane da lelujaju oko Turnerinih bedara, stvarajući optičku iluziju koja je preuveličavala duljinu i dramatičnost svakog koraka dok je plesala. "Bio je to tip haljina špiljske žene", govori Mackie. “Nije samo visio kao stari kostim za Noć vještica. Djelovala je. Tina je imala najbolje tijelo, s najdužim nogama i sve je to iskoristila. Kad je bila na pozornici, postala je rock’n’roll", dodaje njezin dizajner.

U velikoj tradiciji zabavljanja, Diva je imala trenutke tragedije i kontroverze, poslužene s porcijom perja i šljokica veličine Vegasa. “Iako sam znao da nije dobro, gubitak Tine bio je šok”, rekao je Mackie, koji je pjevačicu poznavao četiri desetljeća. “Još uvijek je bilo takve radosti u tom njezinom velikom grubom smijehu. Mislio sam da će zauvijek biti ovdje.” Mackie identificira snagu volje kao kamen temeljac za biti "divom", ali i Turnerovu osobnost. “Na probama bi Tina uvježbavala svoje djevojke da plešu točno onako kako je ona željela da plešu.”

Karijera Boba Mackiea obuhvaća i dizajniranje za Lucille Ball, Doris Day, Eltona Johna i Princea. Sa sklonošću za provokacijom, za dodjelu Oscara 1986. obukao je Cher u pokrivalo za glavu od irokeze, na što se ugledala Beyoncéina majka koja joj je izradila prve kostime za pozornicu uz riječi: "Gledam što Bob Mackie radi za Cher." Uz Tinu Turner moći će se vidjeti kombinacije Marilyn Monroe, Rihanne, Beyonce, Cher i mnoge druge. Posjetitelji dobivaju slušalice koje mogu nositi tijekom posjeta, a one automatski reproduciraju zvučni zapis ili pjesmu povezanu s erom ili umjetnikom kojeg gledaju. Podijeljena u tri čina raspoređena na dva kata, izložba prati kronologiju diva, počevši od 19. stoljeća s legendarnim opernim pjevačicama kao što su Jenny Lind i Maria Callas pa sve do današnjih diva. Izložba DIVA održat će se u V&A muzeju od 24. lipnja 2023. do 7. travnja 2024. godine, a detalji su dostupni ovdje.

Linker
28. travanj 2024 06:13