AUTORIČINA OPORUKA

Izložba za pamćenje! Ivona Šimunović oduševila Dannyja Glovera i društvenu kremu u Zagrebu

Dubrovačka umjetnica Ivona Šimunović u zagrebačkoj Galeriji Forum predstavlja novi ciklus apstraktnih radova posvećenih ženskom identitetu.

Da je ljetu kraj definitivno je pokazalo i svečano otvorenje izložbe ‘Oporuka‘ dubrovačke umjetnice Ivone Šimunović, koja se od sinoć do 30. rujna može razgledatei u zagrebačkoj Galeriji Forum u središtu grada.

Društvenu elitu okupljenu na otvorenju izložbe predvodili su brojni poznati umjetnici, glumci, književnici, slikari, TV voditelj..., a nova platna Ivone Šimunović poželio je razgledati i proslavljeni holivudski glumac Danny Glover koji već tjedan dana boravi u Hrvatskoj.

image

Danny Glover i Ivona Šimunović

PRESS

Dragi gost filmskih festivala u Sarajevu i Dubrovniku očigledno se dobro provodi u Zagrebu, pa nije želio propustiti niti izložbu novog ciklusa dubrovačke slikarice, koja je proljetos predstavljena u dubrovačkoj Palači Sponza.

image

Amela Čilić, Diana Roko, Ivona Šimunović i Mojmira Pastorčić

PRESS

Na njoj dominiraju apstraktna platna, čije su nadahnuće umjetničine meditacije o ženskom identitetu. Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, a kustosica Jelena Tamindžija Donnart smatra ih metaforom ženskog života i postojanja.

image

Ivona Šimunović i Frano Mašković

PRESS

"Nova serija radova ulja na platnu Ivone Šimunović priča je o putovanju, ovog puta izabranom i dugoočekivanom, osobnom putu s kojim se cijeli niz različitih žena može poistovjetiti. Priča je to o preispitivanju vlastitog rada i nove konstrukcije vlastitog identiteta koji polako kroči iz slika zamagljujući granicu između subjekta i objekta stvaranja. Autorica u tom procesu neprestano pokušava istovremeno obuzdati, ukrotiti i usmjeriti energiju u jedan prostor, skrovište kojemu nastoji ocrtati granice.

image

Ivona Šimunović i Jelena Tamindžija Donnart

PRESS

No, te granice iščezavaju puštajući eksplozivni potencijal energije koji razara nametnute okvire. U tim razmacima javlja se jedna suptilna nit energije žene koja istovremeno stoji na razmeđu tendencije statičnosti, ukroćivanja, obuhvata, stvaranja membranske zaštite, ali i tendencije ka rastu, širenju, eksploziji, pucanju membrane. Njeni apstraktni oblici ne nastoje ogoliti zamišljenu figuru, već upravo iskonstruirati figuru u našim mislima i ispričati nam priču o njoj. Njena apstrakcija je čista, nevina i tiha, poziva na meditaciju potiho skrivajući inspicijenta na kazališnoj sceni koji nam daje naznake čitanja teksta. Ona se tiho i neprimjetno otvara svijetu poput Camusova stranca koji polako sebe otvara blagoj ravnodušnosti svijeta“, rekla je na otvorenju.

image

Ivona Šimunović

PRESS MIHO SKVRCE

Ivona Šimunović rođena je u Dubrovniku 1979. godine gdje je završila srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Zlatka Kauzlarića Atača. Radi kao kustos pedagog u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik gdje sudjeluje u osmišljavanju, organizaciji i realizaciji edukativnih programa, a njezini radovi su zastupljeni u brojnim privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

image

Mojmira Pastorčić

PRESS
image

Damir Karakaš

PRESS
image

Duško Šibl

PRESS

Linker
19. ožujak 2024 10:26