PIERGIORGIO PIRRONE/LAPRESSE/PROFIMEDIA
Počela 79. Mostra

Julianne Moore otvorila Venecijanski filmski festivala: ‘Da mi je netko to rekao 1986.‘

Brojne svjetske zvijezde ovih su dana okupirale Veneciju gdje se od 1. do 10. rujna održava najstariji filmski festival koji osim što slavi kinematografiju meka je i za modne znalce.

Brojne svjetske zvijezde ovih su dana okupirale Veneciju gdje se od 1. do 10. rujna održava najstariji filmski festival koji osim što slavi kinematografiju meka je i za modne znalce.

Premijerom crne komedije White Noise, američkog redatelja i scenariste Noaha Baumbacha s Adamom Driverom u glavnoj ulozi, započeo je 79. Venecijanski filmski festival. Na ovogodišnjoj Mostri u konkurenciji za Zlatnog lava natjecat će se 23 filma, a tko će zaslužiti prestižnu statuu odlučivat će sedmeročlani žiri kojim predsjedava američka glumica Julianne Moore. Ona je službeno i otvorila festival.

image

Julianne Moore nosila je haljinu s potpisom Valentino

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Prvi put sam u Veneciju došla s američkom sapunicom davne 1986. i da mi je tada netko rekao da ću jednog dana ovdje biti predsjednica žirija, vjerojatno bih pala u kanal", našalila se slavna glumica koja je govorila i o budućnosti filmske industrije.

image

Adam Driver, zvijezda crne komedije ‘White Noise‘ podijelio je najviše autograma

LUCA CARLINO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

U Veneciju je stigla i Cate Blanchett čiji je film ‘Tar‘ u službenoj konkurenciji za Zlatnog lava

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Rasprava o budućnosti kinematografije često skrene u komercijalne vode i usmjerena je sve više na zaradu što je vrlo degradirajuće. To nije budućnost niti jedne umjetnosti. A mene veseli vidjeti potpuno nova lica, mlade filmaše, redatelje, glumce, pisce…"

Na festivalu je dodijeljena i prva nagrada, i to ona za životno djelo koja je otišla u ruke slavne francuske glumice Catherine Deneuve.

image

Catherine Deneuve primila je nagradu za životno djelo

MARIA LAURA ANTONELLI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Ako ste starija glumica, mislim da je mnogo bolje biti u Europi nego u Americi", kazala je glumačka diva te se osvrnula na svoju uspješnu i dugu karijeru. "Potrebno je puno sreće, dobrih, a ponekad i loših odluka. Nakon toliko mnogo godina, pogledate popis svega što ste napravili i nadate se da ste većinu tog dobro odabrali".

image

Zanosna viktroijina anđelica Alessandra Ambrosio u haljini talijanske modne kuće Ermanno Scervino

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A osim poslastica za filmofile, Mostra je uvijek i u žiži interesa ljubitelja mode. Crveni tepih je prilika da zvijezde zabljesnu u glamuroznom izdanju, a modni kreatori pokažu kako zamišljaju filmske dive.

Ove godine na prvoj svečanoj premijeri dominirale su crna i crvena boje, lepršave haljine i pokoji ekscentričan model. Jedino se u svemu nije snašla američka političarka Hillary Clinton koja je na svečanu projekciju stigla u niskim bijelim balerinkama i svijetloplavom kaftanu prikladnijem za plažu nego za crveni tepih, kako su mnogi primijetili.

image

Hillary Clinton komotnu kombinaciju niskih cipela i udobnog kaftana

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Glumica Melanie Laurent u Guccijevoj haljini sa zelenim kristalima

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Julianne Moore za svečanu premijeru White Noise odabrala je prozirnu haljinu sa šljokicama modne kuće Valentino, manekenka Alessandra Ambrosio nosila je lepršavu haljinu Ermanno Scervino, Catherine Deneuve odabrala je klasičnu elegantnu haljinu njoj omiljene modne kuće Yves Saint Laurent, dok je glumica njezina francuska kolegica Melanie Laurent koja se proslavila ulogom u filmu Inglourious Basterds, odabrala raskošnu Guccijevu kreaciju.

Linker
26. travanj 2024 03:13