Profimedia
nema suradnje

Nova drama: Kako je Hrvatima omiljeni modni brend stao na žulj Justinu Bieberu

Justin Bieber se posljednjih dana okomio na fast fashion giganta H&M i cijela priča odigrala se vrlo brzo. H&M je već povukao spornu kolekciju s polica svojih trgovina, no kako je moguće da stalno dolazi do ovakvih propusta?

Justin Bieber se posljednjih dana okomio na fast fashion giganta H&M i cijela priča odigrala se vrlo brzo. H&M je već povukao spornu kolekciju s polica svojih trgovina, no kako je moguće da stalno dolazi do ovakvih propusta?

U studenom ove godine umjetnik Banksy pozvao je ljude da kradu Guessove stvari iz dućana, baš kao što su oni pokrali njega. Guess je naime bez dopuštenja iskoristio njegova umjetnička djela za svoju capsule kolekciju. Grafiti umjetnik tada je podijelio fotografiju njihovog izloga u Londonu i pozvao na obostranu krađu, jer se Guess za kolekciju i uređenje izloga "inspirirao" radovima poput Flower Thrower, Queen Ziggy, Living the Dream, Thug for Life Bunny i Flying Balloon Girl. Glasnogovornici Guessa su tada kazali da su svojom kolekcijom željeli odati počast i zahvalnost umjetniku koji je ostavio toliki trag na pop kulturi. No, bez njegovog pristanka i (vjerojatno) prvenstveno radi potencijalne dobre zarade.

Slična situacija sada se odigrala između H&M-a i Justina Biebera. Fast fashion brend je ovoga tjedna lansirao kolekciju koja sadrži odjevne komade s likom pjevača, komade s natpisom World Tour za turneju koju je ove godine otkazao te ostale modne dodatke na kojima su ispisani stihovi njegovih pjesama poput "I miss you more than world".

Vijest o merchu je objavio Justinov Instagram fan page, nakon čega je pjevač reagirao na privatnom profilu i pozvao svojih 270 milijuna pratitelja da ne kupuju novu H&M kolekciju s njegovim likom jer je on nije odobrio.

"Ne odobravam merch iz kolekcije koju je objavio H&M. Objavljena je bez mog dopuštenja i ja je ne bih kupovao na vašem mjestu. Kolekcija koju su napravili s mojim likom je smeće", objavio je putem Instagram storyja.

Ubrzo se oglasio i H&M koji se ogradio i rekao da su prilikom lansiranja kolekcije slijeđeni svi potrebni protokoli kao i inače. No 24 sata nakon toga H&M je ipak uklonio cijelu kolekciju iz prodaje i objavio da se cijela situacija provjerava. S obzirom da su H&M i Justin već surađivali 2017. godine na zajedničkoj kolekciji, teško je povjerovati da je sada došlo do ovakvog propusta s H&M-ove strane.

Također je moguće da je H&M dogovor pokrenuo s trećim stranama poput diskografske kuće ili fotografa koji potpisuje njegove portrete i legitimno može dati odobrenje, no čini se da ništa od toga nije došlo do pjevača koji je ipak odlučio reagirati. Krađe intelektualnog vlasništva u modnoj industriji odavno nisu nešto novo, no i dalje im se ne može stati na kraj - jedina razlika je što se Bieber i Banksy mogu izboriti za pravdu, za razliku od često pokradenih manjih i nezavisnih umjetnika i dizajnera koji nemaju takva sredstva niti moć za borbu protiv giganta.

Linker
26. travanj 2024 00:17