JUSTIN TALLIS AFP
Bafta nagrade

Potpuna dominacija "Oppenheimera", a Emma Stone ponovno je najbolja glavna glumica

Radi se o najprestižnijoj filmskoj nagradi u Velikoj Britaniji koja je odlična uvertira za Oscare koji su sve bliže. Kao što je bilo i očekivano, film Christophera Nolana osvojio je gotovo sve glavne nagrade večeri.

Radi se o najprestižnijoj filmskoj nagradi u Velikoj Britaniji koja je odlična uvertira za Oscare koji su sve bliže. Kao što je bilo i očekivano, film Christophera Nolana osvojio je gotovo sve glavne nagrade večeri.

U Londonu su održane 77. po redu BAFTA nagrade koje svake godine tradicionalno dodjeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti. Radi se jednoj od najprestižnijih filmskih nagrada u Velikoj Britaniji, a ovogodišnji dobitnici nisu previše iznenadili. Očekivano, film "Oppenheimer" ponovno je dominirao te osvojio većinu glavnih nagrada, njih čak sedam, dok su također trijumfirali i filmovi "Poor Things" te "The Zone of Interest". Najveće razočaranje bio je film Martina Scorsesea. Iako je njegov "Killers of the Flower Moon" imao čak devet BAFTA nominacija, na kraju nije osvojio nijednu.

BAFTA nagrade vodio je glumac David Tennant, dok je svečanu dodjelu otvorila Sophie Ellis-Bextor sa svojom legendarnom pjesmom Murder on the Dancefloor koja je ponovno postala hit zahvaljujući filmu "Saltburn". Nagradu BAFTA za najbolji film osvojio je "Oppenheimer", kao i nagrade za glavnog glumca Cilliana Murphyja, sporednog glumca Roberta Downeya Jr., montažu, kameru, originalnu glazbu te režiju Christophera Nolana, njegovu prvu BAFTA nagradu u toj kategoriji.

image
JUSTIN TALLIS AFP
image
JUSTIN TALLIS AFP

Emma Stone osvojila je nagradu za glavnu glumicu za komediju "Poor Things" koja je osvojila ukupno pet BAFTA nagrada, Da‘Vine Joy Randolph dobila je nagradu za sporednu glumicu za ulogu u filmu "The Holdovers", dok je drama "Anatomy of a Fall" osvojila nagradu za originalni scenarij.

image
JUSTIN TALLIS AFP

"The Zone of Interest", ratni film o jednom od glavnih zapovjednika Auschwitza i njegovoj obitelji koja živi uz nacistički logor, osvojila je posebnu nagradu za britanski film, dok je BAFTA nagradu za najbolji dokumentarac dobio "20 Days in Mariupol", osobni prikaz novinara Mstislava Černova o opsadi ukrajinskog grada.

Posebna nagrada za postignuće BAFTA Fellowship uručena je britanskoj glumici i redateljici Samanthi Morton, poznatoj po ulozi u filmovima "Minority Report", "Jane Eyre" te "Sweet and Lowdown".

image
JUSTIN TALLIS AFP

Osim velikog broja slavnih osoba koje su prisustvovale ceremoniji u Royal Festival Hallu u samom središtu Londona, na popisu svečanih uzvanika nalazio se i predsjednik BAFTA-e, britanski princ William koji je na dodjelu stigao sam.

Unatoč problemima koji su u posljednje vrijeme pogodili njegovu obitelj, princ je bio odlično raspoložen te je uživao u susretu s okupljenima i velikim glumačkim zvijezdama. Posebno se razveselio kad je ugledao australsku glumicu Cate Blanchett s kojom se najprije srdačno pozdravio, a potom i uživao u ugodnom razgovoru budući da su sjedili jedno pored drugoga.

image
JORDAN PETTITT AFP
Linker
27. travanj 2024 06:15