20 godina Queera

Severina u bijeloj haljini plijenila pažnju na predstavi o seksualnim radnicama

Severina, Mirjana Rakić, Jelena Veljača, Sandra Benčić i mnoge zvijezde otvorile su 20. Queer festival u zagrebačkom HNK.

Otvorenje Queer festivala obilježila je predstava o seksualnim radnicama/ima koju su izveli queer aktivisti iz Argentine, a proslavu 20. obljetnice Queera u Hrvatskom narodnom kazalištu nije propustila ni Severina koja je na premijeru stigla u ljetnoj bijeloj kreaciji. Podršku Queer festivalu dali su i slavna voditeljica Mirjana Rakić, Jelena Veljača, saborski zastupnici te brojni aktivisti i umjetnici.

image
GORAN MEHKEK CROPIX
image
GORAN MEHKEK CROPIX

Predstava „Yira, yira“ je nastala u suradnji autora Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues.

Njihove osobne priče otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte prostitucije, a seksualni rad pritom se pokazuje u previranju između osobne odluke i životnih okolnosti. Govoreći o prostituciji, u društvu koje žudnju i seksulani užitak odvaja od rada i posla, propituje se koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. U isto vrijeme otvara se pitanje radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti. Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire.

image

GORAN MEHKEK CROPIX
image

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Vito Tursic i Jelena Veljaca

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Mirjana Rakic

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Vlasta Delimar s partnerom

GORAN MEHKEK CROPIX

Tim povodom Zvonimir Dobrović, direktor festivala u govoru kojim je otvorio festival, poručio je: "E pa da vam kažem što je queer. Queer je nešto drugačije, pomaknuto, izmaknuto, izvan norme – i naravno, najdoslovnijeg prijevoda: homoseksualno. A sve što je homoseksualno je pratilo sveto trojstvo perspektiva – gledalo se na homoseksualnost kroz prizmu medicine, legislative i religije – bolest, zločin i grijeh. Tu perspektivu je bilo potrebno mijenjati. To je bio i ostao velik dio queer aktivizma."

image

Vili Matula, Ivana Kekin, Gordan Bosanac, Sandra Bencic

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Domagoj Hajdukovic i Matija Stainer

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Danka Derifaj

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Srdjan Sandic i Mislav Cavajda

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Ana Maras Harmander

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Petar Trbovic

GORAN MEHKEK CROPIX

O svom aktivizmu i pogledu unatrag na minuli staž, ovaj istaknuti producent je dodao: "Meni je najdraže od svega znati da queerovci bilo koje vrste na abecedi identiteta koji danas imaju 20 ili 30 godina ne znaju za Zagreb bez queera, za onaj Zagreb kad nije bilo tako jednostavno pogledati queer film, predstavu, izložbu, naletjeti samo tako u knjižnici na knjigu ili jednostavno nekoga upoznati i shvatiti da nisi sam, da nisi jedini ili jedina. To se sve promijenilo s Queer Zagrebom. A najbolja strana Queer Zagreba je da nikad nismo imali nikakvu poziciju, a kad nemaš poziciju možeš sve – jer nemaš ništa za izgubiti. I takva je ova naša organizacija Domino koja radi Queer Zagreb – jedna mala i žilava organizacija."

Linker
19. travanj 2024 13:41