Uvala Martinska pored Šibenika
 Tomislav Sporiš
Seasplash Corona Dance

Vikend na Martinskoj: Jedno od rijetkih događanja u zemlji za ljubitelje dobre glazbe

Upravo je u tijeku posebno Seasplash Corona Dance izdanje na tri pozornice na kojima će u četiri dana nastupiti preko 45 glazbenih imena iz svijeta bass glazbe i soundsystem kulture, time je ovaj festival jedan od rijetkih koji se u ovolikom obujmu uopće događa 2020.

Kao jedno od rijetkih ljetnih glazbenih događanja koje će se održati u Hrvatskoj, a moguće i šire, u četvrtak, 16. srpnja, na Martinskoj kod Šibenika krenuo je 18. Seasplash festival, točnije njegovo posebno Corona Dance izdanje.

Organizatori i institucije Šibenika i županije nadaju se da je ovaj festival početak bogate druge sezone na revitaliziranoj lokaciji u blizini grada. "Kao župan i kao građanin koji uživa u dobroj glazbi podržavam ovako kvalitetne projekte koji imaju budućnost. Prošle je godine Martinsku posjetilo preko 15 tisuća ljudi, i oživio je taj samozatajni dio Šibenika. Koliko čujemo spremno i za ovu sezonu, u ovom novom normalnom u kojem se nalazimo, u kojoj je najbitnija odgovornost prema vlastitom zdravlju", kazao je župan Goran Pauk.

"Prošla, eksperimentalna godina je ispunila sve ciljeve, a ove smo naravno zbog iznimno teške situacije, u godini bez budžeta i pojavom epidemije, morali promijeniti ciljeve i iz prve ideje da povećamo kapacitet za barem 20 posto, sada nam je cilj održati sva događanja. Prilagodili smo se aktualnoj epidemiološkoj situaciji i Martinska je spremna prihvatiti posjetitelje", kazao je rekao je kreativni direktor Pozitivnog ritma Vedran Meniga na ovotjednom predstavljanju druge festivalske sezone na Martinskoj.

Ove godine Ljeto na Martinskoj otvorio je Seasplash festival, u trajanju od četiri dana.

Prvi festivalski dan prošao je opuštenoj atmosferi, s glazbom od 17 sati do četiri ujutro na tri pozornice. Pristigli su posjetitelji iz cijele Hrvatske, regije i inozemstva; iz zemalja kao što su Austrija, Belgija, Grčka, Francuska, Njemačka i Poljska. Kroz sljedeća tri dana festivala očekuje se još veći broj posjetitelja i zaljubljenika u sve pravce bass glazbe kao što su reggae, dub, hiphop, jungle, drum and bass te soundsystem kulturu.

U petak se željno očekuje nastup glavnih gostiju festivala, britanskih dub pionira Ziona Traina, koji se vraćaju nakon sedam godina od zadnjeg nastupa na Seasplash festivalu i to s novim studijskim albumom “Illuminate”. Njima će se na glavnoj pozornici pridružiti legende domaće reggae scene i najstariji zagrebački reggae crew Bass Culture, najpoznatiji sound system u regiji i prvi sound system u Hrvatskoj - Digitron te Munchies Sound i Algoriddim. Druga SoundSplash pozornica je rezervirana za drum and bass s Tekitokom i Kodinom.

U subotu se na ChillSplash penje i predvodnik Zion Traina Neil Perch sa svojim DJ setom, na glavnoj pozornici će vladat hiphop s majstorom ironije Kandžijom te Phat Philliem kao ključnim imenom domaće hip hop scene. Filip Motovunski će svakako rasplesati publiku drum and bass setom, kao i slovenski duo Roots In Session, koji ove godine slave 20 godina rada. Na SoundSplash pozornici nikako ne treba propustiti nastupe sve jedinstvenih Kali Fat Duba te Playground Hustlea elektroničkog, hip hop, eksperimentalnog dua iz Zagreba.

Zadnji dan festivala, nedjelju, obilježit će nastup gosta iz Švicarske Iron Dubza, koji svira live dub u čistoj dub tradiciji, koristeći mikser pult kao instrument. Uz njega na glavu pozornicu se penje niz domaćih soundsystem: Homegrown Sound, R.A.S., Jahstice Sound i Barabadub Sound Kolektiv. Festivalske, jednodnevne i vikend ulaznice se mogu kupiti na glavnom festivalskom ulazu.

ArtSplash umjetnička kolonija i ovo ljeto na Seasplashu

Do sada je u svoje četiri godine djelovanja umjetnička kolonija ArtSplash okupila preko 30 radova nastalih od strane street art umjetnika, graffiti writera, ilustratora i multimedijalnih umjetnika, a koji su svojim umjetničkim doprinosom festivalsku lokaciju pretvorili u urbanu oazu, ne samo dobre zabave, već i likovnih kvaliteta. Ovogodišnje izdanje ArtSplash-a obogatit će osam domaćih umjetnika/ca koji će u šarenim i veselim tonovima oslikati zidove festivalske lokacije na Martinskoj.

Radovi će se izrađivati u sklopu trajanja festivala kako bi posjetiteljima prikazali cijeli proces izrade, pa će se šetajući lokacijom moći vidjeti radovi u izvedbi sljedećih umjetnika: Helakopter (Zagreb), Tiger (Rijeka), Kexer (Zagreb), Show (Pula), Smel (Zagreb), Disko (Zagreb), Sorrow (Zagreb), Madre ( Zagreb). Uz njih, tu su i mađarski majstori svjetlosnog zanata, LuMenArtist, koji će svojim svjetlosnim zrakama prošarati festivalsku lokaciju.

PDV pop-up dućan ploča

PDV tim bit će na mjestu događaja kao i prošle godine uz pop-up dućan za vrijeme trajanja festivala. Smješten u samom srcu lokacije definitivno će biti mjesto susreta i dobrih vibracija. U ponudi artikala naći će se vinilna izdanja PDV etikete, pratećih distribucija s kojima surađujemo uz ostatak probrane selekcije koja će zasigurno zadovoljiti posjetitelje. Također, bit će i raznog merchandisea, knjiga, kul zaštitnih maskica kao i ponuda domaćeg brenda Sapunoteka.

Pročitajte i:

Covid safe zona zabave: Nema predaje na Martinskoj! I ovo ljeto se pleše, ali uz prilagođene uvjete

Ljetna, glazbena poslastica: Zajednički koncert Meritas i Jelene Radan na Tvrđavi sv. Mihovila

Fantastic Zagreb Film Festival: Uživanje u nezaboravnim klasicima i filmovima za obožavatelje fantastike

Linker
24. travanj 2024 19:52