‘Swiftotres‘

Znanstveno dokazano: Taylor Swift i njezini fanovi na koncertu izazvali potres magnitude 2,3

U skladu s hitom „Shake It Off”, Swift i njezini „swiftiji” na dva nastupa u Seattleu pokrenuli su seizmičku aktivnost koja je potrajala deset sati.

Koncertna turneja Taylor Swift „Eras Tour” obara rekorde posjećenosti, srušila je sustav prodaje karata Ticketmaster, vjerojatno će i zaradom postići poneki rekord, a sada je pokrenula i - seizmičke aktivnosti. Na koncertu u Seattleu, naime, Swift i „swiftiji”, kako se nazivaju njezini entuzijastični fanovi, izazvali su seizmičku aktivnost koja odgovara potresu magnitude 2,3, rekla je seizmologinja i profesorica geologije Jackie Caplan-Auerbach sa Sveučilišta Western Washington, a objavio CNN.

image

Taylor Swift svoje "swiftije" baca u trans

CASEY FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U skladu s hitom „Shake It Off”, Taylor je preko vikenda doista protresla i potresla stadion Lumen Fields i to dvije noći zaredom. „Uzela sam podatke iz obje koncertne večeri te brzo uočila jednak uzorak signala. Kad sam stavila jedan preko drugog, gotovo su se preklapali”, rekla je Caplan-Auerbach. Zanimljivo je da je na istom mjestu 2011. godine već zabilježen „tektonski poremećaj” koji su izazvali obožavatelji; tada su ovacijama, aplaudiranjem, skakanjem, nabijanjima i ostalim izrazima oduševljenja izazvali „Beast Quake”, prevedimo to kao „zvjerotres”, magnitude 2,0 kojim su nagradili pogodak igrača američkog nogometa Marshawn Lyncha, zvanog Beast Mode, koji je tada igrao u Seattle Seahawksima.

Svaka čast sportskim navijačima, ali njihov je zemljotres, kao i ostali sportski potresi zabilježeni u svijetu, trajao vrlo kratko, dok je „Swift Quake” (swiftotres) drmao punih deset sati. "Navijanje traje nekoliko sekundi, pa utihne. Kod koncerata Taylor Swift prikupila sam oko deset sati podataka tijekom kojih je ritam kontrolirao ponašanje publike. Glazba, zvučnici, ritam - sva ta energija ide u zemlju i može je potresti”, rekla je Caplan-Auerbach za CNN. Veseli se nastavku proučavanja seizmičkih aktivnosti u Seattleu, rekla je za The Seattle Times, a za to će imati priliku već u rujnu kada na Lumen Fields stiže Beyoncé Knowles. „Znanost se može kretati u dva smjera. Podatke možete dobiti neočekivano, kao u ovom slučaju, no ponekad imate i priliku pripremiti se, pa reći: ‘Hej, znamo da će se ovo dogoditi, koje podatke možemo iz toga prikupiti‘”, trlja ruke znanstvenica iz ponešto drugačijih razloga nego deseci tisuća obožavatelja.

Linker
19. travanj 2024 21:47