PRESS
ChalLEANge

Antonija Blaće o radu u medijima: "Blagoslovljena sam što radim posao koji se smatra ženskim"

Na panelu zanimljive konferencije poznati iz svijeta medija komentirali su medijski prostor, rad u njima, a posebice su se dotaknuli ravnopravnosti spolova u medijima.

Na panelu zanimljive konferencije poznati iz svijeta medija komentirali su medijski prostor, rad u njima, a posebice su se dotaknuli ravnopravnosti spolova u medijima.

Hrvatski medijski prostor danas je drugačiji, otvoreniji i bolji za rad dolaskom novih generacija. No, brojne su teme i dalje ispod tepiha. Na zanimljivom istoimenom panelu međunarodne konferencije ChalLEANge, televizijske zvijezde Antonija Blaće, Nikolina Pišek te filmski redatelj Dalibor Matanić dotaknuli su se nekih od tih tema, kao što je ravnopravnost spolova, ali i dali uvid u neke osobne teme koje su prošli u svom životu i poslu.

Televizijska voditeljica Nikolina Pišek rekla je da neki mediji koriste teške životne trenutke osoba kako bi ostvarili profit. "Hrvatski mediji puno bolje tretiraju ekstremne životne situacije. Ne eksponiraju nas na način koji je potencijalno štetan. Mediji u situacijama koje su za neku osobu rubne ili kritične vole izvlačiti ono što je njima bitno za čitanost i klikove," izjavila je Pišek na Panelu. Dodala je da žene nisu ravnopravne muškarcima čak, posebice kada se radi o smrti supružnika. "Kad muškarac postane udovac, svi ga žale, treba mu što prije pomoći, pronaći mu dobru ženu da mu pomaže. No, kad žena postane udovica, bez obzira u kojem vremenu živimo, ona na određenoj razini osjeća krivnju zašto je ona uopće živa. Nikome ne pada napamet da se zapita kako je Vama zapravo. Niti se itko trudi pružiti Vam pomoć", istaknula je voditeljica.

image

Nikolina Pišek

DINO NINKOVIĆ

Unatoč nasljeđu i svim izazovima koje pred nas postavlja današnjica, Antonija Blaće smatra da ne postoje tabu teme kad su mediji u pitanju. "Danas ne postoje tabu teme. Neke se samo sporo i teško spuštaju u realnost. Ja sam blagoslovljena što radim posao koji se smatra ženskim", rekla je. Dodala je da je svjedočila situacijama gdje bi se žene više kritiziralo ako su imale tremu. "Druga moja prednost je ta što su me uvijek malo svi podcjenjivali kao konkurenciju pa sam gotovo neokrznuto prošla svoju karijeru. Ali da je bilo svakakvih situacija jest. Primjećivala sam situacije u kojima se muški nespremni kolega bolje tretira nego kolegica koja možda ima tremu. Ja sam uvijek bila 100% spremna, nikad nisam zakasnila na probu, dolazila sam prva odlazila zadnja", kazala je Blaće.

image

Antonija Blaće

DINO NINKOVIĆ

Ravnopravnost spolova još uvijek je tema na našim prostorima. U filmovima Dalibora Matanića žene imaju uvijek velike i glavne uloge. No, susretao se s mnogim izazovnim situacijama nakon izlaska filmova ili predstava koje je režirao.

"Živimo još uvijek u barbarskom društvu, odnosno društvu barbarske djece. To je sve počelo s tranzicijom i ratovima u našim krajevima. Sve velike promjene dovele su do šoka. Morao se čuvati patrijarhalni status mužjaka, u tom barbarskom društvu nema velike ravnopravnosti spolova", rekao je Matanić. Ipak ističe da smjerom generacija, ne samo u godinama, već i u mentalnom smislu, odmičemo se iz barbarskog društva.

image

ChalLEANge konferencija o medijskom prostoru.

DINO NINKOVIĆ

Voditeljica Panela Irina Čulinović u zaključnim je izjavama dala do znanja kako se situacija ipak mijenja i ide na bolje. Istog je mišljenja i Antonija Blaće koja tvrdi da se danas potpuno drugačije ponašaju neki starije kolege od onih mlađih te da se vidi velika razlika. "Nekome tko odrasta u tom vremenu, u kojem se otvoreno priča o nekim stvarima, on odrasta i razmišlja o njima drugačije. To se vidi kad angažirate mlađe ljude. Nove generacije su drugačijeg svjetonazora", zaključila je Blaće.

image

Dalibor Matanić, Antonija Blaće i Nikolina Pišek.

DINO NINKOVIĆ
Linker
15. srpanj 2024 15:38