Greta Thunberg u Belgiji se srela s predsjednicom Europske komisije Ursulom vn der Leyen
 Getty Images
novi put

Greta Thunberg: 'Sviđalo se to nama ili ne, svijet se promijenio'

Vlade širom svijeta imaju priliku krenuti novim putem pripremajući se za povratak u normalan život nakon izolacije kojom se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa, poručila je u srijedu klimatska aktivistkinja Greta Thunberg, na internetskoj konferenciji u povodu Dana planeta Zemlje.

Greta Thunberg, koja se proslavila kao 15-godišnjakinja kada je počela petkom izbivati s nastave kako bi pred švedskim parlamentom prosvjedovala protiv zagađivanja okoliša, kazala je da je pandemija pokazala da moramo razmišljati dugoročno.

"Sviđalo se to nama ili ne, svijet se promijenio, posve je drugačiji nego prije par mjeseci i vjerojatno više neće biti isti, a mi ćemo morati izabrati novi put", kazala je.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 11: Swedish environment activist Greta Thunberg (C) waits to give her speech at the plenary session during the COP25 Climate Conference on December 11, 2019 in Madrid, Spain. The COP25 conference brings together world leaders, climate activists, NGOs, indigenous people and others for two weeks in an effort to focus global policy makers on concrete steps for heading off a further rise in global temperatures. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Getty Images
Greta Thunberg čeka na svoj red da održi govor na Klimatskoj konferenciji u prosincu 2019. u Madridu

"Ako jedan virus može uništiti gospodarstva za nekoliko tjedana, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo te rizike u obzir", zaključila je.

Thunberg (17) je bila jedan od sudionika internetske konferencije u povodu Dana planeta Zemlje, pokrenutog prije punih 50 godina kako bi se povećala svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša.

Njezin pokret „Petkom za budućnost” objavio je tim povodom video snimku koja prikazuje obitelj koja živi normalnim životom dok joj oko kuće gori požar, kako je i sama slikovito upozoravala u svojim istupima.

ČITAJTE I:
Za nju zna cijeli svijet, a tek slavi 17. rođendan: 'Promijenila se, popravilo joj se zdravlje i sretnija je'

Linker
04. ožujak 2024 11:42