VATIKANSKI DRESS CODE

I naša prva dama prekršila pravilo: Sanja Musić Milanović pri prvom susretu papi u crnom ‘od glave do pete‘

Supruga predsjednika Milanovića držala se protokola papine prijestolnice oko crne odjeće, no poput nekoliko drugih žena važnih titula i pozicija koje su posjetile papu, nije nosila veo - obavezan dodatak ispred pape za žene koje nemaju kratku kosu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je sa suprugom Sanjom Musić Milanović posjetio papu u sklopu čega je održana privatna audijencija, a za tu je prigodu prva dama odabrala crninu 'od glave do pete' - kako nalaže strogi protokol u papinoj prijestolnici.

Sasvim jednostavnu crnu strukiranu haljinu s blagim "volanima", gospođa Milanović iskombinirala je s crnim najlonkama i crnim salonkama dok se u pratnji supruga prvi puta susrela s vrhovnim poglavarom Katoličke crkve.

Pravila strogog vatikanskog dress code-a koji nalaže crninu trenutno se ne mora pridržavati samo sedam žena na svijetu kojima je dopušteno da se pred Papom pojave u bijelom.

image

Predsjednik Milanović danas je sa suprugom Sanjom Musić Milanović sudjelovao na privatnoj audijenciji s papom Franjom.

VATICAN MEDIA/PRESS OFFICE/VATIC/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Predsjednik Milanović sa suprugom u privatnom posjetu papi: Na poklon mu odnio vrlo simboličan dar

Privilegirane kraljice i princeze

Ta se iznimka zove "le privilege du blanc", odnosi se na katoličke kraljice i princeze, a to su trenutno - princeza Charlene od Monaca, vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, belgijske kraljice Matilde i Paola, majka kralja Filipa, španjolske kraljice Leticija i majka kralja Filipa, Sofija te princeza od Napulja, Marina.

Povlasticu ipak trenutno ne mogu uživati žene svih katoličkih monarha, kao ni one nekatoličkih pa se tako ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna. Privilegirana od crnine nije ni kraljica Maksima od Nizozemske, katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra, a kraljica Elizabeta II. nekoliko se puta s papom sastala bez crnine - no tada je bila riječ o neformalnim sastancima.

Za svoje susrete s papom protokola se držala i pokojna princeza Diana, ali i naša bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je kao i bivše američke prve dame Michelle Obama i Melania Trump za vrijeme susreta s papom nosila crninu.

image

Predsjednik je papi poklonio glagoljaški misal kneza Novaka.

PRESS/PROFIMEDIA VATICAN MEDIA/PRESS OFFICE/VATIC/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Pravilo koje se često krši

Da se do pravila više ne drži toliko strogo, primijetili su strani mediji još kada su se njemačka kancelarka Angela Merkel i vojvotkinja Cornwalla Camilla Parker Bowles pred papom pojavile bez pokrivala za glavu, a isto je učinila i supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja 2016. godine. Veo nije nosila niti Ana Maslać Plenković, supruga premijera Andreja Plenkovića koja je pred papu izašla godinu dana kasnije, a isto je pravilo sada prekršila i supruga aktualnog predsjednika.

Čitajte i: Vatikanski dress code: Dok se američke prve dame striktno drže protokola, supruge domaćih dužnosnika krše pravila

Za razliku od američkih prvih dama, hrvatske prve dame i žene premijera u nekoliko navrata nisu prekrile ni koljena, što im papa Franjo koji slovi kao jedan od najliberalnijih poglavara u povijesti, nije zamjerio.

Crno je obavezno i za muškarce, pa se u klasičnom crnom odijelu pojavio i predsjednik koji je ovom prilikom papi darovao glagoljaški misal kneza Novaka, dok je 'Sveti Otac' njemu poklonio umjetnički rad.

"On je meni poklonio svoje radove, govore, i jedan umjetnički rad", rekao je predsjednik Milanović te je dodao kako je papa pozvan doći u Hrvatskoj. "On ima i puno godina, nisam siguran da bi papa nakon 80 godina trebao biti globetrotter, ali apsolutno je dobrodošao u Hrvatsku", zaključio je Milanović te je dodao kako mu je papa uputio poruku koja je "suviše intimna" da ju podijeli s javnosti.

S papom je govorio i o stanju u BiH

"Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. Educated guess je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom", smatra predsjednik Milanović koji je usput komentirao i postavljanje vojnih šatora kod KB-a Dubrava, rekavši da je to apsurdno jer stiže hladnije vrijeme. "To su uvjeti za legionare. Gdje su kontejneri?", upitao je Milanović te je zaključio kako je građanima poručio da se cijepe, ali i da ti građani imaju pravo da se zaštite od samovolje.

Linker
18. travanj 2024 22:04