OBLJETNICA ZA PAMĆENJE

Kraljevska dobrodošlica u Goudi! 750 godina stari nizozemski grad proslavio je sir koji se u njemu ne proizvodi

Nizozemski kralj Willem-Alexander, koji je vladarsku titulu preuzeo nakon abdikacije svoje majke, otvorio je izložbu kojom se obilježava povijesni datum srednjevjekovnog grada.

Prva asocijacija na Goudu većini je istoimeni slatkasti tvrdi žuti sir od kravljeg mlijeka, koji se smatra jednom od najpopularnijih vrsta na svijetu. Kolut mu može težiti i do dvadeset kilograma, dozrijeva najmanje četiri tjedna, najduže između jedne i tri godine, a pod tim imenom prvi se put spominje potkraj dvanaestog stoljeća. Gouda danas čini dvije trećine ukupne nizozemske proizvodnje sira, koji je ime dobio po istoimenom gradu. I to ne zato što je u njemu započela njegova proizvodnja, nego zato jer je Gouda u srednjevjekovnoj feudalnoj Nizozemskoj bila jedini grad s povlasticom trgovanja sirom.

image

Crkva Sint-Janskerk u Goudi najduža je crkvena građevina u Nizozemskoj

SHUTTERSTOCK

Kako god, povijest i razvoj grada Goude čvrsto je povezana sa slobodnom trgovinom i povlasticama koje je uživala na osnovu prava koja mu je 1272. dodijelio Floris V., vojvoda od Holandije, čija se 750. obljetnica ove godine slavi raznim svečanostima.

Čitajte i: HRANA ZA UŠI I LIJEK ZA DUŠU! JOSIPA LISAC, SEVERINA, MERI CETINIĆ, TEREZA KESOVIJA NEKE SU OD NJIH

Nizozemski kralj Willem-Alexander, koji je vladarsku titulu preuzeo 2013. nakon abdikacije svoje pokojne majke Beatrix, otvorio je u tamošnjoj prvostolnici Sint-Janskerk izložbu ‘Experience the Mircle of Gouda‘ (Doživite čudo Goude), na kojoj su predstavljene neprocjenjive oltarne slike koje su kroz stoljeća, sve do njihova uklanjanja u ikonoklastičkom pokretu, krasile spomenutu crkvu.

image

Tržnica sira goude u Goudi

STUART FORSTER/SHUTTERSTOCK

"Već u kasnom srednjem vijeku Gouda je bila poznata po vjerskoj toleranciji zahvaljujući čemu su sačuvana brojna umjetnička djela kojima se danas imamo priliku diviti", izjavio je 54-godišnji Willem-Alexander na otvorenju izložbe koja se može razgledati do 23. listopada.

image

Kralj Willem-Alexander prošetao je središtem Goude, koja se nalazi između Rotterdama i Utrechta, njegova rodnog grada

SHUTTERSTOCK

To, dakako, nisu jedine znamenitosti kojima se diči Gouda: u njoj se nalazi najstarija gotička Gradska vijećnica izgrađena u 15. stoljeću, u nekadašnjoj carinarnici Waag iz 1667. vagali se roba, prije svega sirevi, koji su se prodavali na tamošnjoj tržnici, a Grote ili crkva sv. Ivana, izgrađena u 16. stoljeću najduža je crkvena građevina u Nizozemskoj.

image

Nizozemski kralj Willem-Alexander otvorio je izložbu ‘Experience the Miracle of Gouda‘ u crkvi Sint-Janskerk

SHUTTERSTOCK
Linker
17. travanj 2024 21:09