Stop govoru mržnje

Moćan video: ‘Hejt Sloveni‘ sa Severinom, Goranom i Hristinom natjerat će vas na razmišljanje

‘Mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’, kazao je glavni urednik magazina koji je pokrenuo ovu kampanju.

Koliko se upotreba pogrdnih riječi i negativnih epiteta pogotovo na internetu uvukla u našu svakodnevicu, pokazuje i činjenica da smo prisvojili engleski izraz za mržnju 'hejt', koju smo zatim počeli koristiti i kao glagol 'hejtanje', a osobe koje ga prakticiraju nazivamo 'hejterima'. Tu je riječ, kao i cijelu problematiku, obrađuje kampanja koja je okupila regionalne zvijezde. Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan glume u spotu Magazina Buka protiv govora mržnje: 'Hejt Sloveni, još ste živi?'

Naša pjevačica uzbuđeno je najavila cijelu stvar na svom Instagramu.

Pogledajte video

"Kreće najluđa kampanja u kojoj sam sudjelovala, ali i sigurno jedna od najvažnijih", napisala je Severina na svom profilu uz fotografiju glumačke postave te scenarista i redatelja Predraga Ličine. Kasnije je podijelila i cijeli video koji traje minutu i pol.

Čitajte i: Hit autorica o lažima! Mirjana Krizmanić u novoj knjizi otkriva: ‘Lažemo svi i to svakodnevno, najviše sebi‘

Način komunikacije u društvu

“Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘Hej, Sloveni’, koji smo prekrstili u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati”, kazao je glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

Spot je napisao i režirao zagrebački režiser i pisac Predrag Ličina, a on je i idejni kreator slogana 'Hejt, SLOVEni, još ste živi?'

"Svjedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postupno osvaja online i offline prostor i prijeti postati općeprihvaćenim načinom komunikacije u našem društvu. Opasnosti navikavanja na ovu vrstu govora su višestruke", upozorio je Trifunović i dodao kako kampanjom žele ostvariti poticati kulture dijaloga, empatije i razumijevanja među ljudima.

Linker
26. ožujak 2024 00:46