NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
ROKERICA NA SKIJAMA

Naša najbolja mlada skijašica savjete dobiva od Janice Kostelić, a kad ‘odraste‘ želi snimiti rock album

Zrinka Ljutić na drugom je mjestu ukupnog poretka Europskog kupa, a takav nevjerojatan rezultat ostvarilo je malo vrhunskih skijašica prije 18. rođendana.

Zrinka Ljutić na drugom je mjestu ukupnog poretka Europskog kupa, a takav nevjerojatan rezultat ostvarilo je malo vrhunskih skijašica prije 18. rođendana.

Skijaški stručnjaci obitelj Ljutić iz zagrebačke Sloboštine već godinama nazivaju novim Kostelićima. Zrinka (17), Hrvoje (13), Dora (14) i Tvrtko (18) skijaju od malih nogu uz oca Amira Ljutića (51) koji ih trenira. Svi ostvaruju dobre rezultate u alpskom skijanju, a kći Zrinka se s posljednjih nekoliko utrka upisala i u povijest hrvatskog sporta.

Na svoj je 17. rođendan, 26. siječnja, došla do prve slalomske pobjede u Europskom kupu u austrijskom Zell am Seeu, a nekoliko dana kasnije na Krvavcu pobijedila je i u veleslalomu. Usporedbe radi, to ni Janici Kostelić nije uspjelo u Zrinkinoj dobi. Najmlađu Hrvaticu koja je pobijedila na Europskom kupu sredinom veljače očekuje i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, na kojem se također nada dobrom rezultatu. Za njega će osim Zrinke, i njenog oca, biti zaslužna i Janica Kostelić.

image
Obitelj Ljutić: majka Martina i otac Amir, sinovi Hrvoje i Tvrtko, kćeri Zrinka i Dora
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Svojim mi je skijaškim i životnim savjetima puno pomagala tijekom godina. Iako zbog majčinskih obaveza ne stigne biti uvijek uz mene kao prije, stalno se čujemo. Najvažnije što pamtim su naši razgovori o uspjehu - rekla mi je da prestanem toliko brinuti o očekivanjima drugih i da ne odrastem prebrzo. Iako nas uspoređuju, meni nije cilj biti nova Janica, već da pronađem svoj put i jednostavno, budem Zrinka - kaže ova srednjoškolka koja je skijati počela s tri godine. Čitavo djetinjstvo pola godine provodila bi u Zagrebu, a pola u austrijskom Innerkremsu, gdje bi s braćom i sestrama skijala i pohađala drugo školsko polugodište. Potom je upisala dopisnu školu, opću gimnaziju u Zagrebu, i profesionalno se počela baviti svojom najvećom strasti. To joj ipak nije jedina - obožava učiti strane jezike, poput majke Martine koja je prevoditeljica, te svaki slobodan trenutak svira električnu gitaru i sanja o nastupima s vlastitim rock bendom.

- Jednog bih dana željela snimiti rock album, a dotad sam fokusirana na tehničke discipline u skijanju i to je sve što mi treba - kaže Zrinka.

Linker
26. travanj 2024 03:06