Uredništvo Glorije:

Naše NE govoru mržnje! Nikada nećemo dopustiti da Gloria služi za zastrašivanje, huškanje i verbalno nasilje

Govoru mržnje i mrziteljskim namjerama nikada nećemo dati prostor - tako ukratko uredništvo Glorije objašnjava svoju odluku da ukloni tekst o Danki Derifaj s društvenih mreža. Iako je on i dalje dostupan na našoj web stranici, na društvenim mrežama uklonili smo ga da bismo naše čitateljstvo i našu kolegicu zaštitili sramotnog verbalnog nasilja.

Ponekad se može činiti kako dio žena o kojima Gloria piše žive kao u bajci. Riječ je o ženama koje su pronašle profesionalnu i obiteljsku sreću, žive aktivno, osjećaju se ispunjeno i traže te uzimaju ono najbolje od života. No, ni Gloria, ni žene o kojima Gloria piše nikada se nisu zavaravale da je život bajka. Naš magazin nikad nije svoje junakinje tražio među ženama koje u životu nemaju problema, nego među onima koje se s najnepredvidljivijim životnim nedaćama i izazovima nose hrabro, odlučno i dostojanstveno.

Danka Derifaj jedna je od tih žena. Novinarka koja je svojim radom već stekla brojne profesionalne nagrade te svojim pristupom životu zaslužila biti na našoj naslovnici. Ono što se pak dogodilo nakon što smo je odabrali za našu junakinju tjedna, nije zaslužio nijedan čovjek.

Ovakvoj količini mržnje dosad nismo svjedočili!

Tjedan u kojem ju je profesionalna dosljednost odvela do priče o splitskoj vili Marka Perkovića Thompsona, završio je tako da joj je policija samoinicijativno ponudila zaštitu. Količini mržnje koja se na nju sasula u komentarima pod intervjuom objavljenim na našoj Facebook stranici dosad u Gloriji nismo svjedočili. Ljudi, koji su moguće sami sebe uvjerili da su najvjerniji Thompsonovi obožavatelji, trudili su je uvrijediti na sve moguće načine. Od toga kakva je novinarka, preko uvijek popularnog uskraćivanja prava da se osjeća dijelom hrvatskog društva, do ponižavanja zbog jednostavne činjenice da je žena.

Čitajte i: Ivana Paradžiković o nezapamćenoj hajci na Danku Derifaj: ‘Govor mržnje može zaustaviti jedino adekvatna sankcija‘

Čitajte i: Danka Derifaj progovorila o drami s Thompsonom: ‘Obitelj se boji za mene, ali ne odustajem‘

Ni korišteni rječnik ni mrziteljske namjere za koje je taj rječnik korišten nemaju mjesto u javnosti, a posebno ne na Glorijinim platformama. Zbog toga je tekst o Danki Derifaj i uklonjen s naše Facebook stranice kako bi i nju i sve naše čitatelje poštedjeli onoga što se ne može nazvati drugačije nego - govor mržnje. Istovremeno su mrzitelji dobijali poticaj s pjevačeve stranice, ali i s nekih portala koji tvrde da se bave novinarstvom. Na tim su izvorima plasirane lažne informacije koje se jedino mogu opisati kao dolijevanje ulja na vatru.

U cijeloj priči, nama u Gloriji jedino je utješno to što smo uvjereni da ti mrziteljski komentari nisu djelo naših čitateljica. Jer naše čitateljice, baš kao i Gloria, dijele iste vrijednosti. A jedna od njih je da i kad pred sobom imaju nešto što im se ne sviđa, na to ne reagiraju mržnjom, nego, kao i na druge životne izazove - hrabro, odlučno i dostojanstveno.

Uredništvo Glorije

Linker
17. travanj 2024 03:32