Frizerski salon nezamisliv je bez omiljenog magazina u rukama
 Getty Images
Kad ne daju oni, uzmite svoje

Nije to - to, a nije ni zarazno: Kakav je to odlazak frizeru bez omiljenog štiva!?

Frizerski saloni diljem Hrvatske napokon su otvorili svoja vrata, no s nizom propisanih mjera HZJZ-a koje moraju poštovati da bi mogli poslovati. Pritom, naglasimo, nigdje u službenim preporukama ne stoji kako je u te mjere uključena 'apstinencija od štampe', koju je netko proširio hrvatskim medijskim prostorom. Stoga su, očito neupućeni, frizerski saloni, koji su jutros otvorili vrata, svojim klijentima uskratili dio dobro nam znanog i dragog rituala, dok stručnjaci poručuju da ne paničarimo i kažu: 'Izgledi da se zarazite koronom preko novina praktički su nikakve'.

"Šanse da se zarazite virusom Covida-19 preko novinskog papira kojeg biste listali u frizerskom ili kozmetičkom salonu - minimalna je, praktički nikakva", tvrdi nam dežurna epidemiologija iz HZJZ-a s kojom smo razgovarali s obzirom na to da niz frizerskih salona trenutno u ponudi nema časopise na koje su se njihove klijentice i klijenti naviknuli i rado ih prelistavali.

Časopisi su oduvijek dio slatkog folklora kod frizera.

Predate se u vješte ruke, znate da ćete izaći sa svježom frizurom, a usto ste se i informirali, proćaskali s vašim frizerom i završili s ritualom koji blagotvorno djeluje i psihički i fizički.

Niz salona u Hrvatskoj na društvenim mrežama je, između ostalog, objavio i da se časopisi i kavica neće nalaziti u njihovoj ponudi, a sve pod izlikom mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Oni, pak, u mjerama izdanima frizerima na pet strana, nigdje ne spominju tiskovine kao nešto što bi trebalo izbaciti iz frizerskih i ostalih salona koji su jutros otvorili svoja vrata klijentima.

Zagreb, 040520.
Bauerova.
Frizerski salon Neno.
Prvi radni dan u frizerskom salonu Neno nakon popustanja mjera zbog koronavirusa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Saloni diljem Hrvatske danas rade maksimalnim kapacitetom - koliko je to moguće u posebnim uvjetima.

Ne dirati lice - nos, oči i usta te učestalo i temeljito prati ruke.

"Virus se na površinama može zadržavati do tri dana, iako zapravo najčešće propada unutar nekoliko sati. Ključno je održavati higijenu, poštivati mjere koje smo uputili prema javnosti, ne dirati lice - nos, oči i usta te učestalo i temeljito prati ruke. Ako osoba i dodirne predmet koji je prije nje dirala zaražena osoba, male su vjerojatnosti da će se zaraziti ako je poštovala spomenute mjere i oprala temeljito ruke. Virus se ne upija preko kože", naglasila je epidemiologinja u razgovoru za Gloriju.

Vjerojatnost da se listanjem novine zarazimo, blizu su nule.

Prava istina

Najdulje se, dodaje, virus zadržava na plastici i čeličnim površinama, dok se na kartonu, koji je najbliži papiru, može zadržati maksimalno jedan dan. "Hipotetski, ako je prije vas sjela u salon zaražena osoba i pritom kihnula u samu novinu, nemoguće je zaraziti se ako se peru ruke i nose zaštitne rukavice. Izgledi nisu ravni nuli, no minimalni su", dodala je i rekla da je poželjno izbjegavati sve što ljude može dovesti u bilo kakvu ugrozu.

Sibenik, 040520.
Frizerski saloni zapoceli s radom uz sva moguca zastitna sredstva.
Na fotografiji: sisanje u frizerskom saloni Mirela u centru Sibenika
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media
Šibenska frizerka počela je s radom uz sva moguća zaštitna sredstva. Klijenti se željno iščekuju

A salonima telefoni ne prestaju zvoniti!

Vlasnik poznatog frizerskog salona "Davor Hair&Soul" Davorin Purić kaže u razgovoru za Gloriju da je popunjeno 80 posto termina za idućih 14 dana. No, telefon stalno zvoni pa je moguće da u ovom trenutku više ne stoji ista informacija. "Čim smo saznali za kriterije Nacionalnog stožera civilne zaštite počeli smo s naručivanjem klijenata koji su bili na listi čekanja. Popunjeni smo 80 posto kroz idućih 14 dana. I to će se popuniti jer od jutra salonski telefon neprestano zvoni", priča Purić.

Sva oprema se stavlja u sterilizator na 15 minuta

U njegovog salonu zaposleno je petero djelatnika i svima je trenutno raspored popunjen. Termine su, kaže, produžili za 15 minuta dulje nego što je uobičajeno, sve kako bi dezinficirali radno mjesto i alat između svakog klijenta. Stroge mjere higijene oduvijek su standard ovog salona, a sada su pojačane. "Pazimo na propisani razmak između klijenata i djelatnika. Svaki klijent dobije masku, rukavice i dezinficijens pri ulasku u salon. Ogrtače i ručnike smo ionako stavljali na pranje nakon svakog klijenta tako da se tu ništa nije promijenilo", priča Purić. U mjerama, dodaje, treba biti dosljedan i odgovoran.

U salon možete s vlastitim štivom!

Jedna od stvari koja se ipak promijenila - zbog preporuka nadležnih službi, stalni stanari salona zasad su deložirani pa novine neko vrijeme klijenti(ce) neće moći listati. "Tiskovine smo uklonili radi prevencije, ali zato imamo neograničeni internet", napominje Purić. Učinio je to i niz njegovih kolega, iako sami epidemiolozi nisu u uputama spominjali tiskovine koje su, poznato je, neizostavni dio svakog frizeraja. Dok mjere ne olabave, a novine uđu nazad u salone, ljudima mogu u salon ući s vlastitim omiljenim štivom - kako bi doživljaj bio potpun!

Niz ljudi danas je pohrlio u frizerske salone, a u ruke svoje frizerke već se bacila i HRT-ova voditeljica Tončica Čeljuska, bilo je to, kaže na Facebooku, jače od nje. Isfenirala se Tončica nakon niza tjedana, nažalost, bez magazina u svojim rukama.

Čitajte i:

Kako pošteno dezinficirati dom u vrijeme korone: Koja sredstva koristiti i koliko često?

Ljepota je zdravlje: ne treba paničariti, ali bi bilo dobro primijeniti ove mjere zaštite

Ultimativni vodič: Koronavirus preživljava dugo i svugdje, evo kako se zaštititi u svom domu!

Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa

Savjetujte se sa stručnjacima ukoliko se nalazite u samoizolaciji ili karanteni!

Linker
25. travanj 2024 17:02