Hana Huljić Grašo

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
NOVA GLORIA

Hana Huljić Grašo: "Petar je divan suprug i otac, a planove za vjenčanje mijenjali smo u zadnji tren"

Splitska glazbenica Hana Huljić Grašo govori o jednoipolgodišnjoj kćeri, strahovima vezanim uz majčinstvo i manjku sna te otkriva da je Petar Grašo suprug i otac za poželjeti kojem sve ide od ruke

Splitska glazbenica Hana Huljić Grašo govori o jednoipolgodišnjoj kćeri, strahovima vezanim uz majčinstvo i manjku sna te otkriva da je Petar Grašo suprug i otac za poželjeti kojem sve ide od ruke

Iako dolazi iz jedne od najpoznatijih obitelji glazbenika, splitska glazbenica Hana Huljić Grašo (33), kći Tončija i Vjekoslave Huljić, oduvijek je bila samozatajna. Njezini istupi u medijima sve donedavno bili su vrlo rijetki, no zahvaljujući uspjehu njenih novih projekata u posljednje vrijeme sve je češće u fokusu javnosti. Naime, njezin novi YouTube kanal s dječjim pjesmama Hana Baby Channel pravi je hit, a pjesma "Gugu gaga" - u kojoj se može čuti i smijeh i gugutanje njezine jednoipolgodišnje kćeri Albe - u samo dva tjedna od objave prikupio je gotovo 300.000 pregleda. Uz to, iznimno je popularna i njena autorska pjesma na engleskom jeziku "Moon", koju je internacionalna web radiopostaja Radio Video Music uvrstila među 10 najboljih glazbenih noviteta. Veliku podršku u poslovnom, ali i privatnom segmentu pruža joj i suprug, glazbenik Petar Grašo, s kojim će u veljači proslaviti drugu godišnjicu braka, a trenutačno joj je najveća inspiracija njihova mezimica Alba. U velikom intervjuu za Gloriju Hana iskreno govori o kćeri, suprugu, odrastanju u poznatoj obitelji, otkriva kako uspijeva balansirati između posla i majčinstva, ali i kako se nosila s medijskim pritiskom nakon što se doznalo za njezinu vezu sa sadašnjim suprugom.

Posljednjih mjeseci radili ste na novim projektima, među kojima su i uspavanke za djecu. Je li se ta ideja rodila tek nakon što ste postali majka ili ste o tome razmišljali i ranije?

- Proteklih mjeseci paralelno sam radila na svojoj autorskoj pjesmi "Moon" i na dječjim pjesmama. Nekoliko godina surađivala sam i s Mirom Gavranom na dječjim predstavama za koje sam pisala autorske pjesme. Prošle godine naručili su mi da napišem i dječju navijačku pjesmu za Hajduk "Vridilo se rodit", pa kad sam već stalno u dječjim pjesmama, odlučila sam napraviti samostalni projekt. U planu mi je i jedan drugi veliki projekt za djecu, ali kako je to vremenski veći zalogaj, odlučila sam da za početak neke pjesme objavim na YouTube kanalu naziva Hana Baby Channel i da svako malo dolazi po jedna nova. Na sve me potaknulo i osobno iskustvo, jer sam bila prva koja je tražila neke mirne pjesme za uspavati bebu te se na kraju ispostavilo da Alba uvijek utone u san uz ono što joj ja pjevušim. Neće to biti samo uspavanke, ali one su meni bile prioritet, pa vjerujem da će i drugim roditeljima pomoći. Za početak su izašle dvije uspavanke ("Spavaj, spavaj", "Tiho, tiho") i jedna vesela razbudilica ("Gugu gaga"). Sve pjesme imaju i engleske verzije ("Now Close Your Eyes", "Quiet, Quiet", "Googoo Gaga"). U planu je svako malo objavljivati nove pjesme i videa, koja su spoj animacija i mojih kadrova u kojima sam vesela te nježnih kadrova u uspavankama. Sve su pjesme snimane u Splitu, baš kao i moja pjesma "Moon", koja je nastala prije dvije godine. Bila je to jedna hladna zimska večer, snijeg je padao, a ja sam šetala šumom. Upravo sam u tom trenutku dobila inspiraciju za pjesmu. Žanrovski je riječ o dream popu (sanjivi pop), to je i inače glazba koju si pustim doma da se opustim. Možda se već s idućom pjesmom vratim nekom bržem i živahnijem ritmu.

Kako vaša jednoipolgodišnja kći Alba reagira kad joj pjevate? Smiruje li je glazba?

- Jako reagira na glazbu, čim otvori oči krene pjevati, zbog čega je mi zovemo "pjevajuća beba". Nekad čak pjevuši u snu i to mi je zaista fascinantno, kao i to da pjeva u tonalitetu već od svog osmog mjeseca.

Pa dolazi iz obitelji glazbenika...

- Da, ali baš intenzivno pjeva, valjda zato što je uistinu okružena glazbom sa svih strana. Imamo dvije, tri pjesmice koje su joj najviše na repertoaru. "Mama Kukunka" je glavna. Ja pjesmu započnem, ona dovrši... I tako cijeli dan.

image

Nakon što sam postala majka postala sam puno hrabrija, opreznija, ispunjenija i sretnija

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Koliko vas je majčinstvo promijenilo? Što ste novo spoznali o sebi otkako ste postali majka?

- Da sam puno hrabrija nego što sam mislila da jesam, opreznija, ispunjenija, sretnija... I da nekako mogu preživjeti bez spavanja.

Spomenuli ste da vam majka Vjekoslava puno pomaže oko Albe, a kako su se vaš otac Tonči i brat Ivan snašli u novim ulogama?

- Jako sam zahvalna što imam pomoć s obje strane obitelji. Svi su ludi za Albom jer je ona ipak jedno malo, novo biće u našoj obitelji. Moj tata je obožava, ona čim ga vidi počne pjevušiti pjesmu koju je napisao. Uživaju u zajedničkoj igri, stalno se smiju, jako su veseli kad su zajedno... Uistinu sam blagoslovljena time da mi može netko uskočiti, pa makar i na pet minuta, kada mi je to doista potrebno.

Tko je odabrao ime Albi?

- Alba je ime koje je bila velika Petrova želja, a na talijanskom znači zora. Njegov se otac zove Zoran, i odluka je lako pala.

image

Nakon što sam postala majka postala sam puno hrabrija, opreznija, ispunjenija i sretnija

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Vidite li već neke karakterne crte kod svoje kćeri koje je naslijedila od vas? Koje biste osobine voljeli da Alba naslijedi od vas, a koje od Petra?

- Vidim veliku količine pozitive i energije koju je naslijedila od Petra, mali je zafrkant na oboje, a istovremeno nježna. Ima i tog nekog dalmatinskog prkosa. Jedna smo velika i šarolika obitelj i svako malo vidim nekoga od nas u njoj.

Prije nešto više od dvije godine, nakon što se doznalo za vašu vezu sa sadašnjim suprugom Petrom Grašom, gotovo preko noći dospjeli ste u fokus javnosti. Kako ste se nosili s tim medijskim pritiskom? Je li vas iznenadio toliki interes za vaš privatni život?

- Bili smo svjesni da će se to dogoditi, ali nitko od nas nije vjerovao u kolikoj količini te da će toliko dugo trajati. Naravno da je bilo malo teško u početku jer sam osoba koja jako drži do privatnosti. Čak i intervjue dajem rijetko, i to samo kad imam neki glazbeni povod. Nakon što je naša veza odjeknula u javnosti, bili smo sami sebi naporni, nisam više ni ulazila u članke. Ljudi su valjda mislili da smo mi ti koji se stalno njima guraju u živote, a mi smo bili ti koji su samo čekali da se sve smiri.

Je li istina da ste zbog cijele medijske pompe koja se stvorila uoči vjenčanja morali mijenjati planove vezane uz samu ceremoniju?

- Da, istina je. Prvotno smo planirali prošetati do crkve, ali na kraju je sve to bilo neizvedivo. Čak smo i crkvu promijenili jer se doznalo gdje će biti vjenčanje. Ni danas mi nije jasno kako je u medije dospio datum vjenčanja, znali su samo naši najbliži prijatelji, skoro ni oni. Javili smo im nekoliko dana prije gdje je i kada vjenčanje, a već je datum bio objavljen u medijima. Baš kao i fotografije koje su osvanule na portalima prije nego što smo mi uopće obavili službeno svadbeno fotografiranje, jer su nas novinari u stopu pratili od kuće. Moram priznati da mi je na kraju to sve bilo pomalo smiješno. Petar i ja bili smo nestvarno opušteni i mirni taj dan.

Kako izgleda vaša svakodnevica? Uspijete li pronaći vrijeme za sebe i vrijeme koje je posvećeno samo vama i suprugu?

- Trudimo se što više biti zajedno, i jesmo. Alba je već toliko proputovala upravo iz tog razloga. U posljednje vrijeme sam se počela vraćati pomalo u neki svoj život i nastavila s radom na brojnim glazbenim projektima. Osjećam se ispunjeno i kao majka, ali i profesionalno, jer ne zakidam svoju potrebu da radim i nešto stvaram.

image

Hana je spremno pozirala za naslovnicu u boutique hotelu HOH u Zagrebu

Šminka i frizura: Matea Visković-Novosel

Odjeća: Garderoba Concept Store

Styling: Ana Strizić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kakav je Petar otac? Koje mu roditeljske brige najlakše prepuštate?

- Sve mu prepuštam, on je mirniji, staloženiji i opušteniji od mene, sve mu ide od ruke. Samo njemu Alba odmah zaspe na prsima. Suprug je i otac kakvog želiš svima.

Sanjate li o tome da vaša kći jednog dana dobije brata ili sestru?

- Voljela bih da bude tako, ali kako Bog da. Kad sam prestala planirati sve u životu, shvatila sam da se krenulo odvijati baš onako kako treba.

Je li ju otac ikada nagovarao da postane pjevačica Magazina, što joj je donijela diploma, ali i mašta li ponovno o odlasku u Kinu i suradnji s našim poznatim glazbenikom pročitajte u novom broju Glorije koja je u prodaji od 11. siječnja.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
12. lipanj 2024 13:20