BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Čestitke!

Hrvatski film u Cannesu osvojio Zlatnu palmu! Goran Bogdan javio nam se nakon senzacionalnog uspjeha

Film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti" prikazan je u dvorani kazališta Claude Debussy i to u službenoj konkurenciji Filmskog festivala. Ovaj veliki uspjeh domaćeg redatelja njegovom filmu mogao bi donijeti i nominaciju za Oscar.

Film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti" prikazan je u dvorani kazališta Claude Debussy i to u službenoj konkurenciji Filmskog festivala. Ovaj veliki uspjeh domaćeg redatelja njegovom filmu mogao bi donijeti i nominaciju za Oscar.

Hrvatski film ponovno niže uspjehe! Samo dan nakon svjetske premijere kratkometražnog igranog filma Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent) u dvorani kazališta Claude Debussy iz Cannesa stižu senzacionalne vijesti. Hrvatski film osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film. Ovaj veliki uspjeh domaćeg redatelja njegovom filmu mogao bi donijeti i nominaciju za Oscar, a odmah nakon što se vijest proširila domaćim medijima samo za Gloriju javio se i glavni glumac Goran Bogdan.

"Naravno da sam sretan! Ne samo zbog filma već zbog teme koja je otvorena, koja je važna! Zbog putnika koji se pobunio-oficira JNA, Hrvata iz Kaštela. Tomo Buzov je dobitnik ove nagrade i svi drugi ljudi koji se dan danas bune protiv zla i nepravde! Banalnost zla kojoj svjedočimo u svijetu je grozomorna i ponosan sam što smo ispričali priču ovog heroja žrtve i svih drugih žrtava ispred kojih je zbog zdravog razuma stao", rekao nam je Bogdan koji se iz Cannesa vratio u Istru gdje snima novi film "Monuments" kanadsko-sarajevskog redatelja Bojana Bodružića s kolegicom Majom Izetbegović i kolegom Mariom Knezovićem. Kako nam je rekao u povratku je stao i po namirnice za idućih mjesec dana jer su, kako kaže cijene istih artikala neprihvatljivo visoke.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Sreću zbog velikog priznanja za hrvatski film nije krio ni producent Danijel Pek s kojim smo razgovarali netom nakon proglašenja pobjednica u Cannesu. "Presretni smo zbog nagrade. Čovjek koji nije mogao šutjeti je važan film i želimo da ga vidi što više ljudi. Ponosni smo na cijelu ekipu i suradnju s Nebojšom koji je jedan od naših najvažnijih filmskih autora. Uz Zlatnu kameru koju je u Cannesu 2021. primio naš film Murina, ovo je najveća filmska nagrada za hrvatski film od samostalnosti", istaknuo je Pek.

image

Redatelj Nebojša Slijepčević

CHRISTOPHE SIMON/AFP/PROFIMEDIA

Inače, na svečanoj premijeri u petak u Debussy dvorani prisustvovali su redatelj i scenarist Nejbojša Slijepčević, producenti Katarina Prpić i Danijel Pek (Antitalent), koproducentica Katya Trichkova, uz pridruženu producenticu Kristinu Samsarovu (Contrast Films, Bugarska), koproducentica Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska) i koproducent Boštjan Virc, uz Natašu Vugrinec (Studio Virc, Slovenija), te glumci Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš i montažer Tomislav Stojanović, direktor fotografije Gregor Božič, oblikovatelj zvuka Ivan Andreev te predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra na čelu s ravnateljem Chrisom Marcichem.

"Biti u službenoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu je velika čast, ali i priznanje za dobro obavljen posao. Dok smo stvarali ovaj film, bili smo uvjereni da radimo nešto važno. Nebojšina redateljska vizija bila je tako jasno postavljena da je svaki autor i član ekipe mogao dati svoj maksimalan doprinos. Ovaj film je dokaz da je stvaranje filma kreativna suradnja više pojedinaca i drago nam je da su neki od njih danas ovdje," rekla je povodom premijere u Cannesu producentica Katarina Prpić.

image

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich i glumac Gordan Bogdan

REMI LESUEUR

Film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava.

image
REMI LESUEUR

"Publika u Cannesu je izuzetno navijačka i jako podržava filmove, tako da je svaka projekcija ovdje dobro prihvaćena i uvijek je dobra atmosfera. Kada imate film u bilo kojem od tri programa u Cannesu, možete biti jako ponosni, a pošto je ovaj film u službenoj konkurenciji, to je veliki uspjeh jer konkurira za vjerojatno najvažniju filmsku nagradu na svijetu, Zlatnu palmu. Jako smo sretni i stvarno mislim da ovaj film to zaslužuje," izjavio je ranije producent Danijel Pek.

image

Ekipa filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti" na crvenom tepihu

REMI LESUEUR

"Prije šest godina, na filmskom sajmu Marche du film uručena nam je Doc Allience nagrada za Srbenku, tako da mi nije ovo prvi puta da povodom filma boravim u Cannesu. No, ovo je sasvim drugačije, jer smo u glavnom programu, a to je svakako ljestvica više. U konkurenciji smo s deset vrhunskih naslova, žiriju neće biti lako, pa nemam očekivanja. Iskreno, ne treba mi više od ovog, za mene je fantastičan uspjeh što smo tu i što će film putovati na mnogo festivala i vidjet će ga puno ljudi; time je moj cilj ostvaren," dodaje redatelj Nebojša Slijepčević, koji će u Cannesu ostati do svečane dodjele nagrade koja se odvija u subotu, 25. svibnja.

image

Alexis Manenti, Goran Bogdan, Nebojša Slijepčević, Silvio Mumelas i Dragan Mičanović

REMI LESUEUR

Film govori o istinitom događaju i herojskom djelu jednog pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije.

image
NEBOJšA SLIJEPčEVIć

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

"Fantastično je iskustvo bilo snimati s međunarodnom ekipom. Glumci dolaze iz mnoštva zemlja - tu je Goran Bogdan, naš glavni glumac koji mi je bio prvi izbor i bio sam sretan što je našao vremena za film, iako je bio zaista prebukiran. Zatim, tu je francuski glumac Alexis Manenti koji je također za nas pronašao nekoliko dana. Potom Dragan Mićanović koji je došao iz Beograda. Sve u svemu, imali smo ‘all star‘ ekipu i to se vidi u filmu. Bolje nije moglo biti i jako sam zahvalan i sretan zbog toga," dodao je Slijepčević.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

image
REMI LESUEUR

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest. "Ovo nam je drugi film u glavnom programu Cannesa i to je ogromna stvar. Film Nebojše i Antitalenta je odličan, a ponosni smo što u Cannesu ima i drugih hrvatskih filmaša. Ovo puno znači za hrvatski film i njegovu vidljivost te je pokazatelj sjajne budućnosti," zaključio je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Inače, Nebojša Slijepčević diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započeo kao jedan od autora hvaljenog televizijskog serijala Direkt. Režirao je dva uspješna dugometražna dokumentarca (Gangster te voli i Srbenka), te brojne kratke dokumentarne i igrane filmove prikazane na najvažnijim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, gdje su osvojili više od 40 nagrada. Četiri puta je nagrađen na Sarajevo Film Festivalu, dva puta na ZagrebDoxu, a vrijedi izdvojiti i nagradu Doc Alliance Selection Award i ulazak u uži izbor za Europsku filmsku nagradu s filmom Srbenka. Za isti film dobio je godišnju državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini. Za svoje televizijske filmove tri puta je nominiran za nagradu Prix Europa. Radi kao predavač i mentor u Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natjecalo 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique).

Podsjetimo, dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan (koprodukcija MP Filmska produkcija, Igor A. Nola) u srijedu, 15. svibnja, otvorio je natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard).

Na industrijskom dijelu festivala sudjeluju i hrvatski filmaši: producent Tibor Keser na platformi Producers on the Move, a producentica Lucija Perić na New Producers Room (Short Film Corner/Rendez-vous Industry).

Linker
13. srpanj 2024 02:18