Eurosong 2024. award

 EUROVISION OFFICIAL WEB
Spektakl u Švedskoj

Sve je spremno za prvo polufinale Eurosonga: Baby Lasagna nastupa sedmi

Naš predstavnik vodi na kladionicama uoči izbora za pjesmu Europe gdje će se za ulazak u subotnje finale boriti s 14 konkurenata.

Naš predstavnik vodi na kladionicama uoči izbora za pjesmu Europe gdje će se za ulazak u subotnje finale boriti s 14 konkurenata.

Ujedinjeni u glazbi, slogan je ovogodišnjeg Eurosonga koji se održava u švedskom gradu Malmöu, gdje će nastupiti predstavnici 37 zemalja, a njih 25 nastupit će u finalu. Prva polufinalna večer je 7., druga je 9. svibnja, dok je finale u subotu, 11. svibnja. Ove godine Hrvatsku predstavlja Baby Lasagna, koji prema kladionicama večeras ima najveću mogućnost pobjede. S čak 33 posto šanse za pobjedu, Hrvatska danas navija i pjeva "Rim tim tagi dim."

image

Naša ekipa na tirkiznom tepihu

Livio Andrijić/Cropix

Odmah iza Hrvatske, nalazi se Švicarska sa 16 posto šansi, potom Italija s 11, Ukrajina s 8 te Irska sa 6 posto šanse za pobjedu. U prvoj polufinalnoj večeri nastupit će 18 predstavnika: iz Cipra, Srbije, Litve, Irske, Ukrajine, Poljske, Hrvatske, Islanda, Slovenije, Finske, Moldavije, Azerbajdžana, Australije, Portugala i Luksemburga, a od direktnih finalista nastupit će predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Švedske. Naime, ove godine uvedena je i jedna promjena: zemlje koje inače imaju izravan prolaz u finale predstavit će se i u polufinalnim večerima. U večerašnjem polufinalu imamo priliku bodriti i glasati za naše susjedne zemlje, mladu predstavnicu Srbije Teyu Doru s pjesmom "Ramonda" te misterioznu i talentiranu Slovenku Raiven koja će izvesti pjesmu "Veronika."

image

Predstavnica Srbije Teya Dora s Baby Lasagnom

INSTAGRAM: @IAMTEYADORA

Na tirkiznom je tepihu hrvatska delegacija dočekana s oduševljenjem, a pjesmu koja nas predstavlja pjevušila je i Eleni Foureira, grčka predstavnica iz 2018., koja je istaknula da joj je Marko ovogodišnji favorit. Eleni je prije šest godina završila na drugome mjestu, ali je ostala u pamćenju zahvaljujući hitu "Fuego". Foureira će ove godine nastupiti kao gošća večerašnjeg polufinala, skupa sa Chanel, trećeplasiranom Španjolkom koja nas je 2022. ostavila bez daha sa svojim plesno pjevačkim performansom uz pjesmu "SloMo". Uz ove dvije vatrene djevojke nastupit će i švedski predstavnik iz 2011. - Eric Saade. Ukupno 24 plesača bit će dio točke s kojom će se otvoriti prva polufinalna večer. Na službenoj stranici Eurosonga objasnili su da s uvodnim brojem žele predstaviti izvođače čiji su nastupi i danas favoriti publike, unatoč tome što nisu bili pobjednici natjecanja.

image

Eleni Foureira 2018. predstavljala je Cipar s nezaboravnim singlom "Fuego"

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK
image

Španjolka Chanel 2022. osvojila je treće mjesto

MARCO DESTEFANIS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA MARCO DESTEFANIS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
image

Eric Saade 2011. predstavljao je Švedsku s pjesmom "Popular"

LEHTIKUVA OY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA LEHTIKUVA OY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sve tri večeri 68. Eurosonga vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Donosimo vam i pjesme koje će se boriti za svoje mjesto u finalu:

1. Cipar:

Silia Kapsis - Liar

2. Srbija:

Teya Dora - Ramonda

3. Litva:

Silvester Belt - Luktelk

4. Irska:

Bambie Thug - Doomsday Blue

5. Ukrajina:

alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria

6. Poljska:

Luna - The Tower

7. Hrvatska:

Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim

8. Island:

Hera Björk - Scared of Heights

9. Slovenija:

Raiven - Veronika

10. Finska:

Windows95man - No Rules!

11. Moldavija:

Natalia Barbu - In The Middle

12. Azerbajdžan:

FAHREE feat. Ilkin Dovlatov - Özünlə Apar

13. Australija:

Electric Fields - One Milkali (One Blood)

14. Portugal:

iolanda - Grito

15. Luksemburg:

TALI - Fighter

Na ovom linku možete pratiti prijenos polufinala.

Linker
07. svibanj 2024 21:51