Matej Dokić
Bravo!

Velika vijest za Srdana Golubovića i Gorana Bogdana: Film Otac u utrci je za 'europski Oscar'

Nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija redatelja Srdana Golubovića uvrštena je u prvi dio selekcijskog izbora najboljih europskih dugometražnih igranih filmova za nagradu 'europski Oscar' Europske filmske akademije (EFA), priopćio je HAVC.

Nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija redatelja Srdana Golubovića uvrštena je u prvi dio selekcijskog izbora najboljih europskih dugometražnih igranih filmova za nagradu 'europski Oscar' Europske filmske akademije (EFA), priopćio je HAVC.

EFA je odlučila selektirati filmove za EU Oscar nominacije u dva dijela zbog korone i njome povezanih restrikcija. U ovom prvom dijelu su selektirana 32 filma, a drugi dio slijedi u rujnu, čime će u selekciju moći ući i filmovi koji su imali premijere do 31. svibnja, na festivalima ili u kinima, ali zbog pandemije nisu mogli krenuti u regularnu kinodistribuciju prije studenoga.

Facebook
Ekipa iz filma Otac u Berlinu...

"Otac" je premijerno prikazan u programu 'Panorama' ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). Također, Goran Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu - FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.

Zagreb 13072017
GORAN BOGDAN
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Goran Bogdan utjelovio je glavni lik oca koji je zbog siromaštva izgubio svoju djecu...

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba.

Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

zagreb 18.10.2018
Ognjen svilicic - stan
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Ognjen Sviličić također je zaslužan za scenarij...

Film je koprodukcija čak šest zemalja: Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Nominacije za EU Oscara bit će poznate 7. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, a dodjela je još uvijek zakazana za 12. prosinca u islandskom Reykjaviku.

Čitajte i:

Sve je dojmio film o junaku našeg doba: Film 'Otac' dobio dvije nagrade na 70. Berlinaleu

Jeremy Irons, Johnny Deep i Goran Bogdan na istom crvenom tepihu: Film 'Otac' pokupio ovacije publike

Miljenik žena Goran Bogdan: 'Kad se zaljubim svaki put sam drukčiji, a ponekad me razveseli i 'košarica'

Linker
22. svibanj 2024 18:54