Vlado Kos / Hanza Media
moli za oprost

Okrivljenik za smrt glumca Aleksandra Bogdanovića: 'Svaku noć sanjam tu nesreću i nikada si to neću oprostiti'

Osječki glumac podlegao je teškim ozljedama nakon što je na njega naletio 22-godišnjak u automobilu. Preminuo je na dan Božića. Njegove organe obitelj je odlučila donirati, a sudski proces još traje...

Glumac HNK u Osijeku Aleksandar Bogdanović preminuo je nakon teške prometne nesreće, a na sudu okrivljenik za nesreću moli oprost obitelji.

Branislav Smiljanić (23) u četvrtak je na osječkom Županijskom sudu priznao optužbe da je automobilom na pješačkom prijelazu nanio smrtonosne ozljede glumcu osječkog HNK-a Aleksandru Bogdanoviću i potom mu nije pružio pomoć.

"Osjećam se jako krivim. Neopisivo mi je žao što sam upropastio život supruzi preminulog i njegovoj djeci i što sam se uopće odlučio na tu glupost da sjednem u auto. Svaku noć sanjam tu nesreću i nikada si to neću oprostiti. Molim da mi njegova obitelj oprosti, ako ikako mogu", kazao je u svojoj obrani Smiljanić. Tužiteljstvo je u završnom govoru predložilo da se Smiljanića primjereno kazni, jer svi dokazi upućuju da je počinio ova kaznena djela, a i ranije je prekršajno kažnjavan, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Tužiteljstvo smatra kako bi svaki vozač u tome trenutku osjetio paniku i strah, ali da unatoč tome ima moralnu, humanu i ljudsku obavezu vratiti se na mjesto nesreće te sudjelovati u pružanju pomoći osobi koju je ozlijedio, što se u ovome slučaju nije dogodilo.

Tužan odlazak: Osječki glumac Aleksandar Bogdanović izgubio bitku za život, kolege se opraštaju dirljivim porukama

Tužiteljstvo Smiljanića tereti da je 21. prosinca 2019. u Osijeku izazvao prometnu nesreću, iako je bio svjestan da nema potrebno znanje i vještine, a niti važeću vozačku dozvolu te da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu. Optužen je da je osobni automobil vozio brzinom od oko 64 kilometra na sat, što je 14 kilometara brže od ograničenja na tom dijelu ceste te da dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića, prednjim dijelom vozila udario 45-godišnjeg Bogdanovića, koji je u prelazio preko vidno obilježenog pješačkog prijelaza.

Osijek, 190219. 
Glumac osjeckog HNK-a Aleksandar Bogdanovic. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / Hanza Media

Potom se udaljio s mjesta nesreće, bez da je ozlijeđenom Bogdanoviću pružio pomoć i bez da je obavijestio Hitnu pomoć ili policiju. Glumac Bogdanović je u nesreći zadobio višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, umro 25. prosinca 2019. u KBC Osijek. Nakon priznanja krivnje Smiljanić je, iznoseći obranu, kazao kako uslijed mraka i kiše nije na vrijeme uspio vidjeti Bogdanovića, da bi mogao zakočiti te da je, nakon što ga je udario vozilom bio uplašen i u šoku i da nije znao što da radi.

Nakon što je malo usporio, nastavio je voziti te je skrenuo u Zagrebačku ulicu kada je njegovu zaručnicu, koja se s njim nalazila u vozilu, nazvala njezina majka i rekla da ih traži policija, koja ih je ubrzo pronašla u toj ulici. Ustvrdio je kako mu zaručnica nije sugerirala da napuste mjesto nesreće, već da je tako postupio "u strahu i panici", a da se na mjesto, na kojem je udario Bogdanovića, nije vraćao jer se "bojao što će tamo vidjeti".

Obrana smatra kako su glavni uzroci nesreće zakašnjela reakcija vozača i brzina, a ne činjenica da Smiljanić nije imao vozačku dozvolu, jer i vozači s položenim vozačkim ispitom, koji voze prebrzo, mogu prouzročiti ovakvu nesreću.

U emotivnoj ispovijesti za Gloriju nakon gubitka supruga Aleksandra Bogdanovića, Sena Krupić progovorila je o njihovom posljednjem susretu i tome zašto je bio velik, ali skroman čovjek. Materijalno mu, naglašava, nije bilo važno, a starost je zamišljao na djedovini u Mokroj Gori, gdje je planirao uzgajati magarce i praviti sir.

GLORIA
Osijek,220219
Premijera tragedije Othello Williama Shekespeaera u reziji Damira Zlatar Freya odrzana u HNK Osijek.
Na fotografiji: Aleksandar Bogdanovic i supruga Sena Krupic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media
Aleksandar Bogdanović je sa Senom Krupić bio u braku šest godina

"Moja prva pomisao kad ujutro otvorim oči je Aleksandar. I zadnja, prije nego što navečer utonem u noćnu moru u kojoj živim otkako ga više nema. Prve dane nakon nesreće stalno sam si postavljala pitanja zašto baš on, zašto baš nama? Što reći našem trogodišnjem sinu Ianu-Lavu? Pitala sam se je li tako odredio bog, sudbina, svemir... I došla do jedinog pravog odgovora: Aleksandar je žrtva sustava, koji ne samo da odobrava, nego i potiče takva devijantna ponašanja. Zašto djeca u Danskoj s 22 godine postaju zastupnici u parlamentu, a naša djeca s 22 godine harače pijana po cestama vozeći bezumnom brzinom u skupim terencima svojih roditelja? Koje vrijednosti ti roditelji usađuju djeci? Vrijeme je da sustav pokaže ljudima da se moraju ponašati odgovorno. Ako je već Aleksandar to bezumlje morao platiti životom, želim da počinitelji dobiju maksimalnu kaznu jer je to jedino djelotvorno upozorenje za one slične njima: ako već nemaju savjesti, neka se barem boje kazne - rekla je za Gloriju fizijatrica Sena Krupić (40).

Pročitajte i:

Ispovijest udovice glumca Aleksandra Bogdanovića: 'Sinu Ianu sam morala reći da su po tatu došli anđeli'

Oglasila se udovica Aleksandra Bogdanovića: 'Čula sam zvuk koji je uništio moj život, čula sam silinu udarca'

Oproštajno pismo za neprežaljenog osječkog glumca: 'Aco moj, zauvijek ćemo te voljeti'

Linker
24. ožujak 2024 22:38