Marko Miscevic/ CROPIX
ČUVAJTE SE!

Ovo trebamo znati: Bitne informacije za samozaštitu u slučaju potresa

Ako ste u zatvorenom prostoru kada počne potres, sakrijte se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako ste na otvorenom u tom trenutku, ostanite gdje jeste i maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova i drveća.

Za vrijeme potresa potrebno je minimalno se kretati i što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta, a nakon potresa poželjno je ponijeti tople odjevne predmete, dokumente, novac i lijekove te prvu pomoć, hranu i vodu, stoji u uputstvima za samozaštitu gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, piše Hina.

Snimka s nadzornih kamera u strogom centru grada Zagreba pokazuje svu snagu potresa koji je pogodio metropolu 22. ožujka 2020.


Ako ste u zatvorenom

Ako se nalazite u zatvorenom prostoru kada počne potres, sakrijte se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi osnažnom nosivom zidu.

Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja.


U krevetu

Ako ste u krevetu, čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. Također, nikako nemojte koristiti dizala.

Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor, upozoravaju iz Ureda.

Zagreb, 220320.
Potres u Zagrebu. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ako ste na otvorenom

Ako ste pak na otvorenom u trenutku potresa, ostanite na otvorenom i maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova i drveća. Ako ste u vozilu, zaustavite se na sigurnoj lokaciji i ostanite u vozilu. Kasnije vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz vozilima službi.


Pod ruševinama

Ako ste pod ruševinama, ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum i pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da Vas spasioci mogu pronaći, koristite zviždaljku ako je imate, ali nemojte vikati jer to može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Zagreb, 220320.
Ulica kralja Drzislava.
Dva snazna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar/Cropix

Što kasnije

Nakon potresa budite spremni za ponovno podrhtavanje tla koje može uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama, stoga je najsigurnije ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Potrebno je ostati miran i strpljiv, te pregledati ozlijeđene i pružiti prvu pomoć ranjenim osobama.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama definirao je površine za prihvat i evakuaciju građana Grada Zagreba, i utvrdio pravce za evakuaciju građana i kretanje prioritetnih službi zaštite i spašavanja u slučaju potresa. Površine su određene za sve gradske četvrti uzimajući u obzir specifičnosti svake gradske četvrti. Dodatne informacije o samozaštiti i lokacijama prihvatnih skloništa možete pronaći OVDJE.

Linker
04. prosinac 2022 00:50