/ Unsplash
Stručnjaci savjetuju

Poremećaji prehrane i znakovi za uzbunu - Opsesivna borba i brojanje kalorija vode do teške dijagnoze

Stiže ljeto, nosimo sve laganije slojeve odjeće, a tijelo se u svoj svojoj ljepoti otkriva. Neke će uhvatiti nelagoda od toga, rijetki će to napraviti kao da se ne događa ništa, a većina će početi razmišljati o režimu prehrane. Neki su ljudi skloni i radikalnijim potezima.

"Ljudsko tijelo je prekrasno, dajete li mu potrebne nutrijente, optimalno će funkcionirati", David Brownstein, američki liječnik i autor.

Ljeto je pred vratima, već smo počeli nositi laganije slojeve odjeće, počeli smo polako otkrivati tijelo i sve ono što nam se sviđa ili ne sviđa na njemu. Razmišljamo o skidanju u kupaći kostim. Neke će uhvatiti nelagoda od toga, rijetki će taj prijelaz napraviti kao da se ništa ne događa, ali većina će početi razmišljati ili već jesu na nekom režimu prehrane. Teretane se obično počinju posjećivati redovitije od ožujka, no ove godine, zbog karantene su pripreme počele kasnije, a ono što se moglo u datim okolnostima je paziti na prehranu (premda su rijetke osobe koja se u ovoj karanteni nisu udebljale).

Neki su čak i skloni radikalnijim potezima, kao npr. kirurškim zahvatima ne bi li svoje tijelo doveli u savršeni sklad.

Držati se određenog režima prehrane zahtijeva visoku samokontrolu i motiviranost, ali srećom puno je raznih dijeta pa svatko može pronaći upravo onu koja mu odgovara. U krajnjoj liniji i trebamo paziti na svoj izgled i svoje kilograme jer pretilost je također bolest. Međutim, što kada se u režimu prehrane pretjera? Kako prepoznati znakove za uzbunu?

Slijedi priča:

Bio jednom jedan miš koji je živio u neprestanom strahu od mačaka. Jedan čarobnjak se sažalio nad njim i pretvorio ga u mačku. Ali miš je tada počeo strahovati od pasa. Čarobnjak ga je onda pretvorio u psa. Miš se sada počeo bojati lavova. Kada ga je čarobnjak pretvorio u lava, počeo se bojati lovaca. Čarobnjak se na kraju predao. Ponovo ga je pretvorio u miša i rekao: "Nikako ti ne mogu pomoći jer ti uvijek zadržavaš srce miša."

Indijska narodna priča

Andreja Borovečki, spec. psihijatar, obiteljski, partnerski i bračni psihoterapeut i Anita Alegić Karin, prof. psihologije, klinički psiholog.

Riječi stručnjaka: Čarobni štapić ne postoji i ništa se ne može riješiti preko noći i bez truda

Relativno prirodna želja za gubitkom nekoliko kilograma prerasta u opsesivnu borbu, brojanje i opsjednutost svakom kalorijom do te mjere da se dnevni obrok svede na jednu jabuku. Osoba postaje preplavljena strahom od debljanja koji ne popušta ni kada je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život osobe.

Anorexia nervosa je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja.

Simptomi koji upućuju na to da se radi o anoreksiji su sljedeći: znatan gubitak težine, strah od debljanja, čak i u omršavljelom stanju, pretjerano držanje dijeta i vježbanje, iskrivljena slika o tijelu, abnormalna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proučavanja kuharica, zatvor, suha, žućkasta koža, rast dlaka na licu i tijelu, gubitak dijela kose, potiskivanje spolne želje, hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi, kronična nesanica, neobjašnjiv rast ili pad energije, izostanak ili prestanak menstruacije.

Dok se osobe s anoreksijom jednostavno izgladnjuju, osobe s bulimijom se "čiste" povraćanjem koje su sami izazvali ili drugim oblicima rješavanja dodatnih kalorija.

Drugi najčešći poremećaj koji se javlja je bulimija. Oboljeli od bulimije, kao i osobe oboljele od anoreksije, također često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu, ali i ekstenzivno vježbanje ili post.

Postoje dvije vrste bulimije: purgativna i nepurgativna. Statistički od purgativne bulimije pati između 80 i 90% oboljelih osoba, a od nepurgativne 10 i 20%, ali budući da oboljeli od nepurgativne bulimije svoju bolest vješto skrivaju, pokušavaju se nositi sami sa svojom bolesti te pate od osjećaja pregolemog srama vezano za simptome, za pretpostaviti je da u tim slučajevima oboljeli rijeđe potraže pomoć. Može se dogoditi da se faze purgativne i nepurgativne bulimije izmjenjuju. Nakon faze restrikcije, nužno slijedi faza kompulzivnog hranjenja za koju je karakterističan gubitak kontrole. Obje vrste dugoročno dovode do ozbiljnih zdravstvenih tegoba te zahtijevaju intervenciju stručnjaka.

Unsplash
Važno je da bliske osobe prepoznaju potencijalno opasne simptome i što prije potraže adekvatnu pomoć za oboljelu/og.

Simptomi na koje treba obratiti pozornost

Znakovi koji ukazuju na bulimiju: pojačan strah od debljanja, konzumiranje hrane u pretjeranim količinama, preokupacija mislima o hrani, konzumiranju i nekonzumiranju hrane, tajno konzumiranje hrane, nedostatak kontrole u blizini hrane, česta promjena raspoloženja, gubitak zubne cakline, problemi sa zubima, ispucale usne, zlouporaba lijekova i alkohola, nepravilan menstrualni ciklus, problemi sa srcem.

Bulimija, poput anoreksije, pogađa uglavnom mlade žene. Prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije i anoreksije prvi put pojavljuju je od 12 do 20 godina. Znaju se pojaviti i u kasnijoj dobi, a rjeđe se mogu pojaviti i kod muškaraca.

U psihičkoj podlozi poremećaja anoreksije i bulimije je potreba za kontrolom realiteta, perfekcionizam i opsesivna potreba za prihvaćanjem od strane drugih te nisko samopoštovanje i strah od gubitka.

U svakom slučaju, radi se o ozbiljnom poremećaju za koji je nužno potražiti stručnu pomoć. Stručna pomoć uključuje interdisciplinarni pristup, liječenje psihofarmacima i psihoterapiju. Jer kao što je i priča pokazala, čarobni štapić ne postoji i ništa se ne može riješiti preko noći i bez truda. Stoga naglašavamo veliku važnost psihoterapije kod ovih poremećaja, kao i kod mnogih drugih mentalnih i tjelesnih problema jer nam nije cilj da "imamo srce miša".

'Moramo priznati da prehrana uključuje mnogo više od same hrane, da svaki aspekt našeg života utječe na stanje naše prehrane. To uključuje i način na koji se hranimo, spavamo, vježbamo, izražavamo osjećaje, odmaramo se, mislimo i tako dalje.'

Ralph Cinque, studij prirodne higijene

Preporučujemo pogledati film "To the Bone" (2017) priču o djevojci koja ima problema s anoreksijom. U filmu su prikazani uzroci takvog njenog stanja te nekonvencionalni oblici liječenja, kako bi se djevojci pomoglo da se oporavi i prihvati sebe takvom kakva je i zavoli život i sebe.

Telefonske linije za psihološku pomoć građanima

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" uveo je osam telefonskih linija na kojima građani mogu dobiti psihološku pomoć.

Stručne savjete o tome kako se nositi s ovom situacijom te kako smanjiti razinu tjeskobe svakodnevno će pružati psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti od osam do 22 sata.

Čitajte i ove priče naših stručnjaka:

Idealan partner je samo predodžba! Je li istina da 'prava' ljubav ne postoji i da ljubav uvijek boli?

Poneseni uspjehom, skloni smo pomisliti da smo iznad drugih, možemo li doista sve što hoćemo!?

Možemo li iz propalog braka izvući išta korisno i kako iz njega izaći sa što manjim 'oštećenjima'

Treba to moći: Opterećeni smo štiteći i brinući o drugima, a što je s nama!?

Strah i stigma: problemi koji nas vode do zaključka kako bi 'najbolje bilo da nas nema', a nije tako

Klopka metode 'odmah i sad': Možda donosi trenutno olakšanje, ali dugoročno stvara nove probleme

Linker
16. travanj 2024 23:49