CROPIX
Boj se vodi unutar nas samih

Poznati putopisac o slučaju koji je podijelio Hrvatsku: 'Bitno da u obranu žena stanemo mi muškarci'

Poznati zagrebački avanturist i putopisac Davor Rostuhar oglasio se na društvenim mrežama o temi tjedna koja je otvorila žustru raspravu u javnosti. Pokrenuo ju je nepromišljeni ispad Davora Meštrovića koji je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" novu pjesmu Mije Negovetić najavio riječima: “Uživajmo u Mijinim hlačicama”. Nakon pritiska i novinarskih upita HRT se i službeno ispričao.

Putopisac i fotograf Davor Rostuhar koji je nedavno dobio priznanje za rad kad mu je uručena Medalja Grada Zagreba progovorio je o svim oblicima patrijarhata s kojim se susretao dok je intervjuirao parove u 27 zemalja širom svijeta, ali i kako gleda na seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na izgled maloljetne pjevačice Mije Negovetić.

facebook
Priznanje za rad dobio je i od Grada Zagreba...

"Htio bih reći nešto o nedavnom slučaju u kojem je poznati voditelj emisije "Dobro jutro, Hrvatska" Davor Meštrović seksistički komentirao izgled maloljetne pjevačice Mie Negovetić. Htio bih reći nešto o tome jer se kroz naš projekt "Ljubav oko svijeta" bavimo dosta starim i novim oblicima patrijarhata, a naučili smo da pozicija, sloboda i ravnopravnost žena u nekom društvu uvelike govori o zdravlju tog društva, pa i o našim vlastitim osjećajima i vrijednostima

Zagreb, 281118.
Studio Hanza media.
Putopisac Davor Rostuhar i supruga Andjela, uoci odlaska na jednogodisnje putovanje Ljubav oko svijeta.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Tijekom jednogodišnjeg medenog mjeseca napravili su dokumentarac o ljubavi...

Komentatorima apologetima, onima koji ne vide u tome ništa loše, ili misle da se stvar prenapuhuje, rekao bih da je itekako bitno progovarati o tim temama u javnom prostoru. S razvojem društva, demokracije i humanističkih vrijednosti, s prelaskom iz tradicionalnog u moderno društvo, stari, tvrdi patrijarhalni momenti su se počeli urušavati, međutim nisu nestali, samo su promijenili formu", naglasio je Davor Rostuhar i nastavio da su žene u relativno kratkom periodu prevalile ogroman put od toga da su bile podčinjene kućanice i rađateljice bez imalo slobode izbora, do toga da sada skoro u svim poljima života pokušavaju ravnopravno konkurirati muškarcima.

"Puno posla ispred nas da bi ta ravnopravnost bila zdrava i potpuna i zato svaki ovakav primitivni ispad treba osuditi i upozoriti na to koji su njegovi korijeni."

"Isto tako mislim da je jako bitno da u obranu žena stanemo mi muškarci.
Treba oštro i bespogovorno osuditi seksizam, ali mislim da treba imati i malo razumijevanja prema prijestupnicima. Mehanizmi patrijarhata su duboko ukorijenjeni u svima nama, i u ženama i u muškarcima. Kada otac od Mie kaže da to nije ništa strašno, iz njega progovara patrijarhat. Kada ženske kolegice Meštrovića staju u njegovu obranu, iz njih progovara patrijarhat. Kada netko čita o tome i misli da se stvar prenapuhuje, iz njih progovara patrijarhat. Kad žena kaže da je učitelj, odvjetnik ili doktor a ne učiteljica, odvjetnica ili doktorica, iz nje progovara patrijarhat", dodao je i naglasio da nije lako na brzinu sve promijeniti, patrijarhat je duboko ukorijenjen u svima nama.

'Kad se netko nasmije na doskočicu koja smješta ženu u kuhinju, iz njega progovara patrijarhat…'

"Za svoja prava najglasnije se bore upravo ti, obespravljeni, crnci, žene, homoseksualci… Međutim, od ključne i presudne važnosti je da se i mi drugi borimo za njih, mi koji uživamo ta prava. Muškarac koji danas nije feminist, rudiment je neke tamne, zastarjele, ružne prošlosti. Bijelci koji se ne bore za prava drugih rasa, heteroseksualci koji ne istupaju za prava homoseksualaca, rodno binarni koji se ne bore za prava queer ekipe, zastarjeli su likovi koje je vrijeme pregazilo, koji nisu opremljeni za vrijeme u kojem živimo, koji su totalno demodé.", naglasio je Rostuhar bez prevelikog osuđivanja.

"U roku od jedne ili dvije generacije, toliko se toga promijenilo, da ne mogu sad odjednom svi biti super svjesni i super moralni."

"Ti najradikalniji borci za ravnopravnost su osviješteni, probuđeni, njima je sve jasno što tu valja i što ne valja, ali mnogi drugi još drijemaju, još nisu u potpunosti svjesni, što ne znači da su nužno zli, nego im samo treba vremena. Ne može se cijelo društvo probuditi onog trena kad se netko od najbržih probudi. Društvo čine i oni sporiji. Treba komentirati i reagirati, ali mislim da treba biti malo blaži i obzirniji, jer je preradikalna kritika ponekad kontraproduktivna. Boj protiv patrijarhata se ne vodi na ulici ili na barikadama, nego unutar nas samih. I meni se ponekad omakne neka glupost, i ja se ponekad nasmijem na neku neprimjerenu foru, ali promatram se, sam sebe kritiziram i osuđujem i prema tome se mijenjam, kalibriram svoje stavove, i čistim se od ružnog naslijeđa našeg sustava. Mislim da to više-manje rade svi, svako na svoj način", rekao je.

facebook
Na odmoru po mjeri gopodina i gospođe Rostuhar...

Čitajte i:

Riječi koje su uznemirile javnost: HRT o Meštrovićevom komentiranju Mije Negovetić

Spremni za najgore: Domaći par na svadbi šokirao uzvanike neobičnim zahtjevom za spas braka

Ekskluzivne fotografije vjenčanja u planinarskom domu! Davor Rostuhar: Bračno putovanje trajat će godinu dana

Linker
17. travanj 2024 19:15