Matija Vuica i Davorka Ručević - Kasandra.

 LIVIO ANDRIJIC/CROPIX
Zbogom

Preminula je Kasandra: Hrvatska glazbena scena ostala je bez nekadašnje dance kraljice

Tiho, godinama daleko od očiju javnosti, u 55. godini života preminula je pjevačica koju su nazivali kraljicom CRO dance scene devedesetih.

Tiho, godinama daleko od očiju javnosti, u 55. godini života preminula je pjevačica koju su nazivali kraljicom CRO dance scene devedesetih.

Nekadašnje kraljica CRO dance scene Davorka Ručević, u javnosti poznatija kao Kasandra, preminula je u 55. godini života, potvrđeno je Jutarnjem listu kojji navodi kako je u nedavnom intervju povjerila kako je imala endometriozu zbog koje nije mogla hodati. Inače, riječ je o bolesti koja se, objašnjavaju liječnici, javlja od rane mladosti i može poremetiti menstrualni ciklus, a ako se ne liječi, može dovesti i do neplodnosti. Najčešće je imaju žene koje nisu rađale, a ciste se uklanjaju hormonalnom terapijom ili laparoskopskim zahvatom.

Kasandra se, podsjetimo, proslavila hitom "Nisi ti jedini na svijetu", a 1994.godine nastupila je na Zadarfestu s pjesmom "Kazna".


Ništa manje zapaženo nije prošla niti njezina uspješnica "I Gotta Feeling" za koju je snimila spot koji se smatrao najskupljim dotad u hrvatskoj glazbenoj produkciji. Tom istom pjesmom je 1994. nastupila na Zagrebfestu.

Podsjetimo, Kasandra je devedesetih slovila za seks simbol i jednu od omiljenih predstavnica domaće dance scene. Bila je posebna i po tome što je njezin glas imao raspon od čak četiri oktave.

Od Davorke Ručević, koja je navodno preminula još početkom mjeseca, počeli su se opraštati obožavatelji ali i poznate osobe na društvenim mrežama u nevjerici kako ovu tužnu vijest javnost doznaje tek sad.

image

Ivana Banfić, Davorka Ručević - Kasandra, Senna M, Danijela Trbović snimljeni u nekadašnjem kultnom zagrebačkom klubu Saloon.

LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Nijedna dance ljepotica nije se mogla mjeriti s Davorkom Ručević, poznatijom pod imenom Kasandra. Bila je heroina dance glazbe kakva se više nije pojavila. Imala je snažan glas i visinu manekenke (od 183 centimetra). Nekada su sve oči u nju bile uprte, a posljednjih godina je malo tko znao gdje je i što se s njom događa.

Pojavila se na sceni 1995. godine, a povukla se već četiri godine kasnije. Plijenila je pažnju svojom visinom, ali i silikonima. Naime, upravo je ona bila među prvim javnim ličnostima koje su stavile silikone u usnice i to javno priznale. Na vrhuncu svoje slave nastupala je i do tri puta tjedno čime se rijetko tko tih godina mogao pohvaliti.

Opčinjeni njenom pojavom, svojevremeno je i modni dvojac Elfs organizirao reviju koja je bila inspirirana upravo stajlingom Davorke Ručević.

- Smatramo da je pjevačica Kasandra bila vrlo avangardna za svoje vrijeme, ali je nailazila na podsmijeh okoline, no s vremenskim odmakom vidimo da postoji dosta ljudi koji cijeni njen rad - rekli su nam te 2008. dizajneri Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica.

U intervjuu koji je prije nekoliko godina dala za Gloriju, Kasandra se prisjetila svojih hitova, a ispričala je i da je imala izvanmateričnu trudnoću te izgubila voljenog muškarca.

Razočarenja na privatnom planu i veliki uspjesi u karijeri te naporan tempo na poslovnom planu legendarnu dance ikonu natjerali su da se povuče u osamu, gdje je tiho, godinama daleko od očiju javnosti, i preminula.

Linker
29. travanj 2024 08:10