PROFIMEDIA
MARK ZUCKERBERG

20 godina Facebooka: Priča o stvoritelju "najboljeg od svih mogućih svjetova"

Povodom dvadesete obljetnice jedne od najvećih inovacija suvremenog doba, Facebooka, koji je značajno utjecao na cijeli društveni i kulturni sklop, izdvojili smo nekoliko životnih momenata današnjeg multimilijardera.

Povodom dvadesete obljetnice jedne od najvećih inovacija suvremenog doba, Facebooka, koji je značajno utjecao na cijeli društveni i kulturni sklop, izdvojili smo nekoliko životnih momenata današnjeg multimilijardera.

Malotko danas nije čuo za Marka Zuckerberga, američkog biznismena i suosnivača društvene mreže Facebook, koji danas stoji na čelu jedne od najvećih korporacija u tehnološkom svijetu. Riječ je, naravno, o tvrtki Meta, koja zapravo predstavlja krovni naziv za čitav niz usluga, među kojima su Facebook, Instagram, Threads i WhatsApp. Povodom dvadesete obljetnice jedne od najvećih inovacija suvremenog doba, Facebooka, koji je značajno utjecao na cijeli društveni i kulturni sklop, izdvojili smo nekoliko životnih momenata Marka Zuckerberga.

image

Mark Zuckerberg je 2004. godine s kolegama kreirao stranicu thefacebook.com

CHRISTOPHER VICTORIO/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK

Još se 2003. godine Zuckerberg počeo igrati s idejom društvene mreže, kada je kao 18-godišnjak kreirao igricu naziva "Hot or Not", u kojoj su studenti mogli ocjenjivati kolege na temelju njihova izgleda. Na prvu ova informacija odmah podsjeti na epizodu serije "Black Mirror", no unatoč moralnoj upitnosti ideje, igrica je stekla veliku popularnost među studentima, a Zuckerberg je odmah počeo razmišljati o sličnom projektu. Samo godinu dana poslije s kolegama Eduardom Saverinom, Andrewom McCollumom, Dustinom Moskovitzem i Chrisom Hughesom kreirao je stranicu thefacebook.com, koja je prvotno bila zamišljena kao platforma za povezivanje studenata Hardvardskog sveučilišta. Nitko nije očekivao da će se ovaj novi oblik komunikacije proširiti te da će ga početi koristiti i javnost, a sigurno nisu niti naslućivali da će u tolikoj mjeri utjecati na svijet. Naime, Facebook su uskoro počeli koristiti studenti ostalih američkih sveučilišta, a 2006. godine postao je dostupan svima. Već je 2008. godine zauzeo mjesto najpopularnije društvene mreže i stekao 100 milijuna korisnika.

Prva mobilna aplikacija i poznati gumb Like predstavljeni su 2009. godine, a samo godinu dana poslije časopis Time je proglasio Zuckerberga osobom godine. Tada je Facebook brojao već pola milijuna korisnika, a u to je vrijeme izašao i film "The Social Network", u kojem je glumac Jesse Eisenberg utjelovio današnjeg multimilijardera i prikazao njegove početke. Neupitno je da je mreža danas postala sastavni dio društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog svijeta. Unatoč brojnim skandalima, među kojima je posebno važan onaj o iskorištavanju privatnih podataka i uloge u političkim izborima u SAD-u u dolasku Donalda Trumpa na vlast, Facebook je 2023. godine bilježio više od tri milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

Krajem 2021. godine, Facebook je promijenio ime svoje matične tvrtke u Meta zbog Zuckerbergove vizije virtualnih svjetova koji se nazivaju metaverzum. Riječ je o prostoru u kojemu se ljudi mogu sastajati, raditi i igrati, koristeći slušalice i naočale za virtualnu stvarnost, aplikacije za pametne telefone ili druge uređaje. Bila je to još jedna ideja "najboljeg od svih mogućih svjetova" koja se prezentirala kao rješenje za društvene probleme, pogotovo nakon susreta s koronavirusom i izolacijom, no priča na kraju nije u potpunosti zaživjela.

image

Zuckerberg je u dugogodišnjoj vezi s Priscillom Chan

CHRISTOPHER VICTORIO/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK

Što se tiče privatnog života, Zuckerberg je u dugogodišnjoj vezi s Priscillom Chan, s kojom je ljubavnu priču započeo još 2003. godine. Naime, prohodali su nakon što su se upoznali u redu za WC na fakultetskoj zabavi koju je organiziralo njegovo bratstvo. Zajedno su počeli živjeti u rujnu 2010. godine, a vjenčali su se dvije godine poslije u dvorištu njihova doma u Palo Altu.

image

Mark Zuckerberg i Priscilla Chan vjenčali su se 2012. godine

EPN/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Navodno gosti nisu znali da se par namjerava vjenčati, nego su mislili da su došli na proslavu diplome iz medicine koju je Chan prije toga dobila na Sveučilištu California, u San Franciscu. Imaju tri kćeri, 6-godišnju August, 8-godišnju Maximu, dok je najmlađa, Aurelia Chan, rođena prošle godine.

image

Mark Zuckerberg s kćeri Maximom

FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA
Linker
26. travanj 2024 13:05