REYNAUD JULIEN/APS-MEDIAS/ABACA/SHUTTERSTOCK
SLAVNA GLUMICA

61. rođendan zvijezde: Proslavila se kao tinejdžerica, a palačinke je zavoljela u Splitu

Američka glumica Jodie Foster, dobitnica Oscara za uloge u filmovima "Kad jaganjci utihnu" i "Optužena", nastupa od svoje treće godine, a menadžerica joj je bila - majka.

Američka glumica Jodie Foster, dobitnica Oscara za uloge u filmovima "Kad jaganjci utihnu" i "Optužena", nastupa od svoje treće godine, a menadžerica joj je bila - majka.

Na Netflixu je upravo gledamo s Annette Bening u filmu "Nyad", ženskoj sportskoj drami nadahnutoj stvarnim događajima, o plivačici koja za svoj 60. rođendan poželjela ispuniti životni san i preplivati 110 milja od Kube do Floride. Dvostruka oskarovka i jedna od najvećih holivudskih zvijezda Jodie Foster svoj je 61. rođendan proslavila 19. studenog, a najljepšu čestitku je dobila od svoje supruge, 54-godišnje američke fotografkinje Alexandre Hedison s kojom će iduće godine proslaviti desetu godišnjicu braka.

"Tako je lako voljeti te, sretan rođendan Jodie", napisala je Hedison u objavi uz fotografiju Jodie koja pozira s rođendanskom tortom i upaljenom svjećicom. Vjenčale su se u tajnosti 2014. nakon što je Jodie Foster prekinula 15-godišnju vezu s producenticom Cydney Bernard, koju je upoznala na snimanju filma "Sommersby" 1993. S njom je podigla sinove Charlesa (25) i Christophera (22), a Alexandra Hedison je prije Jodie bila u vezi s komičarkom i TV voditeljicom Ellen DeGeneres.

image

Jodie Foster i Alexandra Hedison iduće godine slave desetu godišnjicu braka

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

Jodie Foster karijeru je započela kao 3-godišnja djevojčica snimanjem televizijskih reklama, a proslavila se još kao 14-godišnjakinja i to ulogom maloljetne prostitutke Iris u "Taksistu", kultnom filmu Martina Scorseseja s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi. Za tu je ulogu dobila i svoju prvu nominaciju za Oscara, a dva zlatna kipića Američke filmske akademije dobila je ipak nešto kasnije i to za ostvarenja u filmovima "Optužena" 1988. i "Kad jaganjci utihnu" 1991.

image

Zvijezde filma "Kad jaganjci utihnu": Anthony Hopkins, Jodie Foster i Scott Glenn

KEN REGAN/ORION/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Glumičinu karijeru vodila je majka Evelyn "Brandy" Foster, pjevačica i holivudska glumica koju je Jodie Foster opisala kao "veliku i snažnu osobu, prvakinju, borkinju punu strasti i ljubavi" koja je četvero djece podigla sa svojom partnericom. I to sve nakon razvoda od supruga, pukovnika američkog zrakoplovstva, koji je obitelj napustio dok je bila trudna s Jodie.

A neke od najljepših tinejdžerskih uspomena Jodie Foster vezane su i uz Hrvatsku. Točnije uz splitskog fotografa Jadrana Lazića kojeg je upoznala u Parizu potkraj sedamdesetih godina, te dopratila u Split na odsluženje vojnog roka u tadašnjoj JNA.

image

Jodie Foster i Jadran Lazić u Splitu

PRIVATNI ALBUM

"Upoznali smo se u Parizu gdje je Jodie, upravo nakon "Taksista" s kojim se proslavila, snimala francuski film ‘Moi, fleur bleue’ u Latinskoj četvrti. Kao reporter agencije SIPA Press dočekao sam je ispred hotela i svidio sam joj na prvi pogled, posebno moja odjeća koju sam joj kasnije i darovao. Postali smo nerazdvojni, a ja sam joj godinu dana bio osobni fotograf dok je boravila u Europi. U meni je vjerojatno vidjela neku vrstu očinske figure ili bolje reći starijeg brata zaštitnika, a kad me posjetila u Splitu moja mama Slavica joj je pekla palačinke. Obožavala ih je i jela svaki dan, a mjesecima nakon toga mi je pisala u Niš u vojsku, a moja mama je sačuvala kompletan snop njezinih pisama", ispričao je Jadran Lazić Gloriji.

image

Jodie Foster je dobila Zlatnu palmu za životno djelo u Cannesu 2021.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK
Linker
30. travanj 2024 01:30