Oni kojih nema

Aki, Massimo, kraljica Elizabeta... Slavna lica koja su nas napustila u 2022. godini

Na izmaku 2022. godine, prisjećamo se poznatih i slavnih od kojih smo se u posljednjih 365 dana oprostili.

DOMAĆE ZVIJEZDE

Aki Rahimovski

image

Aki Rahimovski

Fotografija: Jakov Prkic/CROPIX

Skoro pola stoljeća vatreni južnjak Aki Rahimovski, frontman Parnog valjka, izgarao je na sceni. Preminuo je 22. siječnja prošle godine u 67. godini života u Novom Mestu, gdje je posljednjih godina živio sa svojom 27 godina mlađom izvanbračnom suprugom Barbarom Vesel i njihovom kćeri Antonijom. Pjevač sitnog stasa i unikatnog glasa uvijek je prštao energijom, dobrom voljom i životnom radošću, a u svaku se pjesmu unosio kao da mu je posljednja jer, govorio je, pjesma bez emocija je mrtvo slovo na papiru.

Igor Mandić

image

Igor Mandić

Fotografija: Ivor Fuka/CROPIX

"Ni raja ni pakla nema drugdje osim na zemlji", smatrao je Igor Mandić, karizmatični intelektualac i legendarni kritičar svekolikih društvenih anomalija, kojeg je, kako bi on to rekao, đava odnija 13. ožujka. Preminuo je u 83. godini, počastivši se za posljednji obrok gratiniranim Saint Jacques školjkama i šampanjcem. Potom je tom bardu sofisticiranog hedonizma pozlilo i te nas je napustio. Premda je volio hranu više nego ljude, Mandić se nije smatrao mizantropom. Smetali su mu, govorio je, samo neobrazovani, primitivni, arogantni, dosadni, šovinisti, ksenofobi, fašisti i fanatici koji ga žele ušutkati.

Mirjana Majurec

image

Mirjana Majurec

Fotografija: Nenad Dugi/CROPIX

Kazališna, filmska i televizijska glumica Mirjana Majurec od 2010. borila se s karcinomom dojke, a tu dugu i tešku borbu izgubila je 2. travnja u 70. godini života. Često je opisivala što sve proživljava i na taj način podizala svijest o potrebi da se briga o onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima u Hrvatskoj podigne na višu razinu. Velika podrška u hrvanju s opakom bolešću bili su joj sinovi Luka, kojeg je dobila u prvom braku s glumcem Ivicom Vidovićem, i Ivan, njezino dijete iz braka s nogometašem Markom Mlinarićem.

Mislav Bago

image

Mislav Bago


Fotografija: Biljana Blivajs/CROPIX

Pomoći kolegi? Uvijek. Podviti rep pred nekim političkim moćnikom? Nikad! Takav je novinar i čovjek bio Mislav Bago, zaštitno lice hrvatskog političkog novinarstva, nikad ukaljano trulim kompromisima. Tragično je otišao s ovoga svijeta 18. kolovoza, nepunih mjesec dana prije svog 49. rođendana, ostavivši cijelu Hrvatsku u šoku i nevjerici. Nitko kao on nije znao pratiti i komentirati izbore, nitko poput Mislava nije imao petlje premijeru u brk skresati: "Nećete me vi učiti kućnom odgoju" i "Kako to razgovarate sa mnom?" Svaki Mislavov žešći intervju s nekim hrvatskim političarom bio je mala lekcija iz demokracije. Zahvaljujući ljudima poput Bage, novinarstvo je steklo epitet "sedme sile". Bez takvih, sve rjeđih novinara, sedma sila je tigar od papira.

Jagoda Buić

image

Jagoda Buić

Foto: Božidar Vukičević/CROPIX

Veliku hrvatsku umjetnicu Jagodu Buić Wuttke, svjetski poznatu po monumentalnim tapiserijama, smrt je zatekla u Veneciji 17. listopada. Umrla je u 93. godini zbog komplikacija izazvanih upalom pluća. Posljednje ljeto svog izuzetnim događajima i ljudima ispunjenog života provela je na Brijunima, gdje se toliko oporavila od lakšeg moždanog udara da je čak napisala i libreto za jednu operu. Pisala je i memoare, no nije ih kanila objavljivati jer, govorila je, svojim pričama ne želi zabavljati niti opterećivati ljude.

"Zaista sam imala bogat život i moglo bi se reći da sam dijete sreće, ali zapravo je bio slijed pravih nesreća - od rata do ove pandemije. No sve sam to preživjela, moglo bi se reći, iz inata", rekla je u svom posljednjem intervjuu Gloriji.

Lukas Nola

image

Lukas Nola

Fotografija: Bruno Konjević/CROPIX

Na put sjajne karijere višestruko nagrađivanog filmskog redatelja i scenarista Lukasa Nole ispriječila se 2014. teška dijagnoza - obolio je od raka grla. Premda je bio uspješno operiran, bolest se nakon nekog vremena vratila, a snagu da se nastavi boriti za život crpio je iz svoje obitelji: supruge Barbare i njihove djece Jakova i Mare. Preminuo je 29. listopada u 59. godini. Kao redatelj debitirao je 1992. televizijskim filmom "Dok nitko ne gleda", a najviše je priznanja osvojio 2000. igranim filmom "Nebo, sateliti". Svoj posljednji film "Escort", sniman krajem prošle godine, priveo je samom kraju, ali njegovu premijeru nije dočekao.

Mladen Vasary

image

Mladen Vasary

Fotografija: Marko Todorov/CROPIX

Glumačku je slavu Mladen Vasary stekao još kao šesnaestogodišnjak glavnom ulogom u dječjem filmu iz 1970. "Družba Pere Kvržice". Nakon što je šest godina kasnije diplomirao glumu, najviše je radio u domaćim i inozemnim kazalištima. Intrigirao ga je neverbalni teatar, u Hrvatskoj zapostavljena disciplina, koju je on usavršavao na privatnoj školi Jacquesa Lecoqa u Parizu. Na sceni je jedan Vasaryjev gotovo neprimjetan pokret govorio više od tisuću riječi i u tome je bio nenadmašan. Bio je i prvotimac Teatra Ulysses, a publika ga je na sceni posljednji put vidjela u predstavi "Dvostruki aksl" u Teatru &TD. Već tada je znao da mu se bliži kraj. Mladen Vasary je nakon duge i teške bolesti preminuo 21. studenoga u Zagrebu. Bilo mu je 68 godina.

Saša Zalepugin

image

Saša Zalepugin

Fotografija: Darko Tomaš/CROPIX

Davno prije pojave uvezenih sapunica televizijske su gledatelje na Balkanu za ekrane lijepile kolažne emisije kao što su "Nedjeljno popodne", "Sastanak bez dnevnog reda" i "Program plus", u to vrijeme revolucionarni projekti koje je potpisivao Saša Zalepugin, zlatni dečko iz zlatnog doba hrvatske televizije. Često je zbog svojih progresivnih medijskih koncepata bio u nemilosti nadređenih mu struktura, no nikad zbog toga nije javno rogoborio jer bio je savršen gospodin i džentlmen, kako pred kamerama, tako i u privatnom životu. Preminuo je 26. studenoga u 92. godini od posljedica moždanog udara.

Massimo

image

Massimo Savić

Fotografija: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Teško je pojmiti koliko je Massimu Saviću trebalo snage i hrabrosti da početkom studenoga u zagrebačkoj Areni stane pred publiku koja nije ni slutila da svog omiljenog pjevača posljednji put gleda na sceni. Massimo je znao da se tim koncertom oprašta i od svojih fanova i od života, no nije želio da njegova osobna tragedija zasjeni njegovu umjetnost. Pjevao je te večeri gledajući smrti u oči, s drenom u plućima razorenim zloćudnim tumorom. Iako mu je sjaj u očima već dogorijevao, znao je da tama što dolazi može progutati njega, ali ne i njegove pjesme. Massimo Savić, veliki umjetnik i čovjek do posljednjeg daha posvećen glazbi, preminuo je 23. prosinca u 61. godini.

STRANE ZVIJEZDE

Sidney Poitier

image

Sidney Poitier

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Na Bahamima rođen Sidney Poitier u filmsku je povijest ušao kao prvi crni glumac nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom. Bilo je to davne 1964., a potom je briljirao u još nekoliko filmskih klasika kao što su "U vrelini noći" i "Pogodi tko dolazi na večeru". Nije bio samo veliki glumac, nego i veliki borac protiv rasne diskriminacije. Preminuo je 6. siječnja u 95. godini.

Thierry Mugler

image

Thierry Mugler

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Svijet visoke mode je 23. siječnja ostao bez još jednog velikana - 73-godišnjeg francuskog dizajnera Thierryja Muglera - koji je svojim smjelim kreacijama obilježio modnu scenu 80-ih godina prošlog stoljeća. Premda se iz modnog biznisa povukao još 2003., i dalje je sporadično surađivao s najvećim filmskim i glazbenim zvijezdama.

William Hurt

image

William Hurt

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Williamu Hurtu, koji je 1985. dobio Oscar za ulogu u filmu "Poljubac žene pauka", gluma nije bila prvi izbor - prvo je studirao teologiju. Nešto od tog mladenačkog intelektualnog zanosa unosio je i u svoje uloge, zbog kojih je postao jedan od najcjenjenijih glumaca u Hollywoodu iako je imao dosta problema s drogama i alkoholom. Preminuo je 13. ožujka, tjedan dana prije svog 72. rođendana.

Ray Liotta

image

Ray Liotta

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Ray Liotta, nezaboravni Henry Hill iz Scorsesejeve gangsterske epopeje "Dobri momci", umro je u snu 26. svibnja u Dominikanskoj Republici, gdje je snimao novi film. Bilo mu je 67 godina. Život je počeo u sirotištu, a završio kao jedan od najboljih holivudskih glumaca svog naraštaja.

Ivana Trump

image

Ivana Trump

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

U obiteljskoj grobnici Donalda Trumpa u New Jerseyju u zlatnom je lijesu sahranjena njegova prva supruga Ivana Trump, koja je umrla 14. srpnja. Teško pokretna 73-godišnja Ivana u svom je njujorškom domu pala niz stepenice i nije joj bilo spasa. Za Donalda se udala 1977. i rodila mu troje djece, a razveli su se 1999. godine. Ideološki i svjetonazorski ostali su bliski sve do njezine smrti.

Olivia Newton-John

image

Olivia Newton-John

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Proslavljena američka pjevačica i glumica Olivia Newton-John, najpoznatija po ulozi u mjuziklu "Briljantin", bila je i heroina borbe protiv raka dojke. Pošto se izborila s tom zloćudnom bolešću, uložila je puno novca i osobnog angažmana u istraživanje onkoloških lijekova na biljnoj bazi. Preminula je 8. kolovoza u 74. godini.

Anne Heche

image

Anne Heche

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Tragično je završio život 53-godišnje američke glumice Anne Heche. Nakon što se u Los Angelesu autom zabila u kuću i izazvala požar, s teškim je opekotinama prevezena u bolnicu, gdje je preminula 14. kolovoza. Ostat će zapamćena po ulogama u filmovima "Vulkan", "Predsjedničke laži" i "Šest dana, sedam noći".

Kraljica Elizabeta II.

image

Kraljica Elizabeta II.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo je 8. rujna u crno zavila vijest da je njihova obožavana 96-godišnja kraljica Elizabeta II., glavni potpornjak monarhije i oličenje predanog služenja naciji, tog popodneva mirno preminula u svom škotskom dvorcu Balmoral. Sjedila je na tronu čak 70 godina - duže od ijednog svog prethodnika - a svojom je vladarskom mudrošću i karizmom prastaru instituciju ustavne monarhije činila relevantnom i u 21. stoljeću. Svima koji su živjeli u eri veličanstvene kraljice Elizabete II. ta će neponovljiva i nenadoknadiva žena zauvijek ostati u najljepšoj uspomeni.

Coolio

image

Coolio

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Srčani udar je 28. rujna pokosio znanog 59-godišnjeg repera Coolia, autora velikog hita "Gangsta‘s Paradise”, koji mu je priskrbio i glazbenu nagradu Grammy. Bio je plodan ne samo na glazbenom polju - iza njega je ostalo desetoro djece.

Kirstie Alley

image

Kirstie Alliey

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Izgubivši kratku bitku s prekasno otkrivenim karcinomom, glumica proslavljena ulogom Rebecce Howe u dugovječnom sitcomu "Kafić Uzdravlje" preminula je 5. prosinca u 72. godini života. Za svoje je glumačke kreacije dvaput dobivala nagradu Emmy i jednom Zlatni globus.

Vivienne Westwood

image

Vivienne Westwood

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Punk je odavno mrtav, a 29. prosinca preminula je i kraljica punka Vivienne Westwood (81). Bila je i ostala vječita buntovnica, koja se protiv postojećih normi, vrijednosti i tabua prvo borila modom, a onda političkim i ekološkim aktivizmom. Kad ju je kraljica Elizabeta II. 1992. pozvala u Buckinghamsku palaču da joj uruči orden britanskog carstva, samouka dizajnerica Westwood došla je bez donjeg rublja i na taj način demonstrirala što misli i o kraljici i o njezinim odličjima i o cijelom establišmentu. No koliko god se bunila, estabilišment ju je sve više prihvaćao, veličao, nagrađivao i to je najveći paradoks burnog života neprispodobive Vivienne Westwood.

Pelé

image

Edson Arantes do Nascimento - Pelé

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Prije Peléa nogomet je bio samo sport, a on ga je pretvorio u umjetnost i zabavu. Tim je riječima brazilski nogometni as Neymar najbolje opisao tko je i što bio njegov preslavni zemljak i prijatelj Edson Arantes do Nascimento zvani Pelé, po mnogima najbolji nogometaš svih vremena. Triput je s brazilskom reprezentacijom osvajao Svjetsko prvenstvo, što je presedan u povijesti tog sporta, a posljednji Mundijal u Katru pratio je iz bolničke postelje u São Paulu. Preminuo je 29. prosinca, dva mjeseca nakon svog 82. rođendana, od posljedica raka debelog crijeva.

Linker
20. travanj 2024 14:53