VEDRAN PETEH/CROPIX
ZAGREBAČKA GLUMICA

Ana Vučak Veljača nam je otvorila vrata svoga doma: ‘U našoj maloj obitelji svi radimo sve‘

Zagrebačka glumica koja je paralelno angažirana u dva kazališna projekta, otvorila je vrata svog doma i u intimnom razgovoru otkrila da je dvogodišnja kći Juli uči strpljenju, dok joj suprug, scenograf Ivan Veljača, peče najfinije kolače - i ostvaruje želje u uređenju njihovog životnog prostora

Zagrebačka glumica koja je paralelno angažirana u dva kazališna projekta, otvorila je vrata svog doma i u intimnom razgovoru otkrila da je dvogodišnja kći Juli uči strpljenju, dok joj suprug, scenograf Ivan Veljača, peče najfinije kolače - i ostvaruje želje u uređenju njihovog životnog prostora

Zagrebačka glumica Ana Vučak Veljača u posljednje je vrijeme zbog posla na dvije lokacije rastrgana na tri strane - između doma, matičnog kazališta Trešnja i Scene Ribnjak. Dakako, stan u kojem živi sa suprugom Ivanom Veljačom i dvogodišnjom kćerkicom Juli u širem centru metropole njezina je najdraža životna scena. Ono što krasi ovaj stan osebujan je dizajnerski rukopis i minimalističke estetske odluke.

"Kako je Ivan scenograf, mnogi misle da se kod kuće bavi uređivanjem interijera. Svakako zbog prirode svog posla ima mnogo iskustva, prakse u tome i talenta, ali kad je riječ o privatnim stvarima, nije u ulozi scenografa i dizajnera, već zajedno promišljamo, diskutiramo, određujemo kako vidimo naš zajednički obiteljski prostor. Super mi je što svaku moju ideju, koja se nekad svodi na čisto bacanje asocijacija, on u praksi zna pretvoriti u ono što sam zamislila. Uživali smo u osmišljavanju našeg doma od nule i utkali u njega mnogo naših osobnih momenata," govori zagrebačka glumica. Tijekom fotografiranja i intervjua na stolu su bili kolači Aninog supruga, što je bio povod za temu o klasičnoj ili manje klasičnoj rodnoj raspodjeli kućanskih poslova.

image

Stan u širem središtu Zagreba uredili su od nule i u njega utkali mnogo osobnih uspomena

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kod nas ništa nije klasično, u našoj maloj obitelji svi radimo sve. Ravnopravno sudjelujemo u svim kućanskim poslovima. Naravno, to ponekad ovisi i o našim poslovima pa ako je jedan u većoj gužvi i vremenskoj stisci, drugi doma preuzima više na sebe, i tako se izmjenjujemo. Dosad smo imali sreće pa su nam se termini taman tako slagali da je jedan slobodniji dok drugi više radi. Da Ivan nije tako uključen i predan, moja zadnja dva mjeseca paralelnog rada na dvije predstave - uz malo dijete - ne bi bila moguća. A kolači su postali stalna postava na našem stolu. Ivan je otkrio novi talent, zabavlja ga i opušta, pa ima dana kad nam stan miriši kao najfinija slastičarnica", kaže Ana Vučak Veljača.

U predstavi "Charlie i tvornica čokolade" u režiji Lee Anastazije Fleger, čija je premijera bila 21. travnja, Ana tumači Veru, jednu od dobitnica zlatne ulaznice koja ima priliku ući u tvornicu čokoladnog maga Wilija Wonke. Ona je djevojčica koja je navikla dobiti sve što poželi, a kad to ne uspijeva - kreće frustracija. U ovoj velikoj ansambl predstavi, koju vode Radovan Ruždjak i Luka Bulović, gledatelji će moći vidjeti jačinu i raskošnost Trešnjinog glumačkog ansambla, ali i Aninog talenta. Na Sceni Ribnjak pak igra u "Španjolskom komadu" Yasmine Reze, čija je premijera bila 14. travnja, u režiji Dražena Krešića. Taj se komad odvija na dvije razine, a u predstavi je riječ o glumcima koji postavljaju jednu novu predstavu. Ana ima dvije uloge - glumice koja u predstavi unutar predstave igra filmsku divu. Njena Nuria poznata je i priznata španjolska filmska glumica, koja je uz sav uspjeh i blještavilo zapravo usamljena i nesretna. Uz tu ulogu filmske zvijezde veže se i glumica koja je igra i koja također iznosi svoja vlastita previranja, nesigurnosti i razmišljanja vezana uz svoj posao i život općenito. Scenu ravnopravno dijeli s Almom Pricom, Sretenom Mokrovićem i generacijski bližim partnerima, Sarom Stanić i Matijom Čigirom.

Privilegija mi je raditi s ovom fantastičnom glumačkom ekipom unutar produkcije Fakin teatra, novog nezavisnog kazališta Sare Stanić i Kristine Kegljen, koje postavlja suvremene tekstove na drzak i britak način, a u srži je entuzijazam i želja za stvaranjem kvalitetnog sadržaja - što je meni kao glumici najdraži poligon za rad. Za ulogu sam se inspirirala kao i inače - životom, ljudima koji me posredno i neposredno okružuju, filmovima, intervjuima, glazbom. Za "Španjolski komad" inspiraciju nam je dao Almodovarov opus, jer uloge i dinamika odnosa unutar Rezinog teksta neodoljivo podsjećaju na neke njegove radove. Što se tiče uloge u Trešnji, s obzirom na to da imam malo dijete, sve teme o odgoju su jako prisutne u našem privatnom diskursu, kao i moje sada češće primjećivanje druge djece i njihovih obrazaca ponašanja - otkriva Ana. Uz sve inspirativne uloge, biti majka ipak joj je jedna od najdražih.

image

Ana i Ivan vjenčali su se 2018., a preklani postali roditelji

VEDRAN PETEH CROPIX

"Moram reći da sam se jako našla u majčinstvu, imam osjećaj da mi se dogodilo baš u pravom životnom trenutku, kada sam bila spremna na tako velik korak. Naravno, zahtjevno je, ali to prihvaćam kao nešto najnormalnije i zapravo mi većinu vremena uopće nije teško, nego uživam sa svojim djetetom. Kroz ovaj period sam možda najviše naučila o strpljenju. Po prirodi nisam strpljiva osoba, dapače često sam nestrpljiva i impulzivna, ali nekako uz Juli to se razvilo samo od sebe, neka smirenost koju prije nisam imala u toj mjeri. Juli je prekrasna djevojčica, nježna i jako živahna te svojeglava u isto vrijeme. Svaki dan učimo nešto novo od nje, zaigrana je i jako vedrog duha pa nam svako jutro započinje sa smijehom. Ivana uživam gledati kako je brižan i zabavan tata, na kojeg se nas dvije u svakom trenutku možemo osloniti," napominje Ana Vučak Veljača. Slobodno vrijeme, kojeg imaju vrlo malo, "sebično" vole provoditi skupa.

"Kvalitetno dokoličarenje mi je najdraže, kad nas troje ne moramo ništa nego samo biti zajedno. Otkako je Juli s nama, dokolica je drugačija, jer je neka akcija non stop, ali nam je gušt i dobro se zabavljamo. Krenula je i u vrtić, pa sad ipak imam više vremena za sebe, a nastojim ga provesti i u društvu prijatelja, uz kavu, razgovor, druženje," govori glumica, dodajući da se veseli budućnosti i ozbiljnijim putovanjima s Juli. Kao obitelj su, kaže, spremni za to.

Linker
27. travanj 2024 13:38